Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Wątek: Olympus

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie chciałem wywoływać pyskówki, mam łagodny charakter. Szkoda, że tak wyszło. Może to nasza cecha narodowa... To mógł być ciekawy wątek. Przecież każdy może mieć po kilka aparatów różnych firm i dobierać sobie je do konkretnych zadań. Np. na wycieczkę Olek C-5060 (naprawdę solidnie zrobiony kompakt), na koncert Canon z długą rurką, do "eksperymentów" stary Olek analogowy i standard OM, albo Kiew 60 (6x6)... Nikt nie jest w stanie zaręczyć, że zostanie do końca życia przy jednej marce. Mój kumpel (pracujący zawodowo w jednej ze znanych gazet) był zaciekłym nikoniarzem, a teraz ma Sony A100 i A700 i jest v. happy (trzaska foty, zarabia pieniądze, a nie marudzi o szumach i innych bzdetach).
    Pzdr.

I.

suchar
    Guest

Domyślnie

Zaglądam sobie czasem na to forum, a jako właściciel Olka zwróciłem uwagę na ten temat. igor58, pytasz o E-410 i E-510. Jeśli chodzi o szumy, to naprawdę nie ma co przesadzać. W E-510 i E-410 szumy są naprawdę na niezłym poziomie. Przy obecnych cenach E-410 zastanawiałem się nawet, czy nie zakupić go (1000zł za body!) jako drugie body, mniejsze i lżejsze, ale stanęło na OM-4 i teraz nie mam już funduszy E-510 ma stabilizację, a po ostatniej aktualizacji firmware'u działa ona też dobrze z manualnym szkłami. Dla mnie oba aparaty są ciut za małe (chyba mam duże dłonie), E330 trzyma mi się wygodniej, bo jest większy. Szkoda tych wizjerów, bo rzeczywiście nieduże i 3 pól AF.

Ostatnio coraz bardziej przekonuję się (mimo, że kiedyś też narzekałem na "brak niektórych szkieł w Olku"), że tak naprawdę to w tym systemie jest większość tego, co potrzeba, a narzekanie wiąże się tylko z braku umiejętności i nie możności wyciągnięcia ze sprzętu tego, co się chce. Te braki chce się właśnie nadrabiać zakupem "lepszego" sprzętu. Dla mnie w Olku jest właściwie wszystko, co mi potrzeba. Z mojego E330 wyciągnę jeszcze dużo więcej, niż teraz wyciągam, bo zawsze będę się uczył fotografii. Może kiedyś kupię E-3, który zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie. igor58, nie wierz w głupoty o dużo większej GO związanej z 4/3 i w tym podobne bzdury. GO jest większa, to fakt, ale w używaniu jest to pomijalne. Moja rada: pójdź do sklepu i przymierz do ręki (jeśli tego jeszcze nie robiłeś), to zawsze wiele wyjaśnia. No i zapraszam na Olympusclub

PS. m_o_b_y, jesteś niesamowity Wiecznie ten sam
    Pzdr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki, suchar, zadziałałeś tu jak "metafizyczny plaster" (jak by powiedział Vitkacy). Zazdroszczę Ci OM4/3 (w Polsce nie były należycie docenione, ale w Stanach - bardzo).
    Widzę jazzowe foty... Christoph Titz... Znam go osobiście, robiłem z nim wywiad dla jazzowej gazety. Fajny gość, choć muzyka trochę za prosta.
    Na forum Olka bywam (jest ok.)... ale na tutaj cześciej.
    Jestem za wymaną doświadczeń użytkowników różnych marek, wiedza zawsze wzbogaca. Najbardziej dołują mnie (śmieszą?) dyskusje o słabościach "elek". Nie mam takowej i nie wiem, czy się kiedyś zdecyduję, zważywszy na ceny i opinie maruderów.
    Pzdr.

I.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    [IRONIA]Bo wszyscy posiadający Canony i Nikony są onanistami sprzętowymi, fanatycznie przywiązanymi do swoich firm, nie potrafiącymi prowadzić kulturalnej dyskusji. [/IRONIA]

Twoja wypowiedź jest dobrym przykładem braku kultury, więc raczej nie wypowiadaj się na ten temat.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Staram się ustalić, na ile jesteś wiarygodny.
    Już wiem - nie jesteś. Twoje sądy są warte funta kłaków, ponieważ piszesz o czymś, czego nie trzymałeś w ręku.

Zakochany jestem w żonie:-)
    Nie znam produktów Olympusa, podobnie jak Ty ich nie znasz.
    Usiłowałem się od Ciebie dowiedzieć czegoś ciekawego, ale jak ustaliłem nie wiesz o czym piszesz. Zapytałem, czy miałeś obiektyw z napędem SWD. Przyznałeś, że nie.

A wierz sobie w co chcesz, nawet w Świętego Mikołaja:-)

Przykro mi, że masz tak ograniczoną wyobraźnię:-)

Postaraj się dokładniej cytować, bo można się zgubić.

Była na tym wątku spokojna i rzeczowa dyskusja o dwóch systemach, ale niektórzy nie mogą się powstrzymać od ataków personalnych niemających nic wspólnego z tematem wątku.
    Żałosne to.
    Na szczęście takich "polemistów" jest tu raczej niewielu.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 07-02-2008 o 22:25 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Twoja wypowiedź jest dobrym przykładem braku kultury, więc raczej nie wypowiadaj się na ten temat.
    Pozdrówka
    Ja traktuję ją jako żartobliwą, napisaną celem rozładowania napiętej atmosfery, bo, widzisz, trzeba mieć trochę dystansu do siebie i ... nawet do swojego sprzętu.
    Twoją wypowiedź o braku kultury traktuję również humorystycznie, z racji, że nie czuję na tym polu zaległości, więc związanych z nimi kompleksów nie posiadam.

suchar
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Dzięki, suchar, zadziałałeś tu jak "metafizyczny plaster" (jak by powiedział Vitkacy). Zazdroszczę Ci OM4/3 (w Polsce nie były należycie docenione, ale w Stanach - bardzo).
    Widzę jazzowe foty... Christoph Titz... Znam go osobiście, robiłem z nim wywiad dla jazzowej gazety. Fajny gość, choć muzyka trochę za prosta.
    Na forum Olka bywam (jest ok.)... ale na tutaj cześciej.
    Jestem za wymaną doświadczeń użytkowników różnych marek, wiedza zawsze wzbogaca. Najbardziej dołują mnie (śmieszą?) dyskusje o słabościach "elek". Nie mam takowej i nie wiem, czy się kiedyś zdecyduję, zważywszy na ceny i opinie maruderów.
    Pzdr.

I.
    Spoko, jak będziesz chciał coś wiedzieć, to pisz tu, na forum Olka, czy na PW, postaram się pomóc Trochę koncertowych fotek robię, bo lubię i focić i słuchać dobrej muzyki (np. Marcus Miller ). Co najlepsze robię je stałką do Makro, Sigmą 105mm, bo akurat pasuje mi ogniskowa, jest jasna i ostra od pełnej dziury, a lepszego szkła do tego celu nie mam (ew. 14-54, ale często jestem za daleko). Wolny i gubiący się AF, brak zoomu jednak przeszkadzają, bo nie zawsze mogę podejść tak blisko lub na tyle daleko, by ogniskowa była akurat. Myślałem nad 50-200 SWD, ale na razie są jakieś kłopoty z dystrybucją tego szkła. Ostatnio miałem okazję bawić się ZD 35-100/2. Szkło marzenia, akurat taki zakres, jaki by mi się na koncerty przydał Niestety, cena... Pewnie jeszcze długo będę focił koncerty Sigmą, w sumie to dobre ćwiczenie. I tak coraz częściej biorę do ręki analogi (to jest frajda! Wywoływanie samemu filmów i robienie odbitek ).
    Pzdr

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Była na tym wątku spokojna i rzeczowa dyskusja o dwóch systemach, ale niektórzy nie mogą się powstrzymać od ataków personalnych niemających nic wspólnego z tematem wątku.
    W Twoim wydaniu rzeczowa jak cholera:-)
    Napisałeś:
    "Jeśłi chodzi o napęd SWD, to jest zdecydowanie gorszy od USM, co ma odbicie w szybkości i precyzji działania"
    Zapytałem, bo byłem ciekaw:
    "Piszesz to z własnego doświadczenia? Miałeś - jako posiadacz Olka - szkła SWD?"
    Odpowiedzialeś:
    "Nie miałem".
    Poprosiłem o komentarz do tego, a zaczęły sie kolorki i nieudolne cytowanie - zapewne wynik nerwów.
    Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 07-02-2008 o 23:58
    Biegam, bo lubię

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

[QUOTE=m_o_b_y;425261]
    Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta

Niszowość Olka to dla jednych wada, a dla innych zaleta. Może dlatego niektórzy ludzie kochają Alfę Romeo.

Jedni kochają Alfę Romeo, a inni jej nie kupią za żadne skarby, bo wiedzą, co jest warta. Kupią mercedesa, albo audi, albo BMW
    [/COLOR]

Ile Alf kolego miałeś w życiu ?
    Z logiką kiepsko, skoro nie kupią za żadne skarby to skąd wiedzą ile jest warta, od takich kolegów kolegi jak Ty ?

Najwięcej do powiedzenia na temat Alfy mają ci którzy jej nigdy nie mieli za to nie stać ich na nowe BMW.

Nie mierz innych swoją miarą bo nie dla każdego jesteś wzorcem z Sevre pod Paryżem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    (.....)

Najwięcej do powiedzenia na temat Alfy mają ci którzy jej nigdy nie mieli za to nie stać ich na nowe BMW.
    (....)
    Ale to jest tu częste . To tak samo jak "głębokie analizy" kolegi co do muzyki Titz'a .
    No ale przynajmniej jest śmiesznie - to już lepsze niż wojenki systemowe .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Są jeszcze tacy, którzy nigdy nie kupią BMW, bo są przekonani, że BMW jeżdżą dresiarze, a kto by chciał być postrzegany jako kark. Tymczasem, podobnie jak posiadanie mikroskopu z nikogo naukowca nie uczyni, tak i jeżdżenie "Beemą" nie ma wpływu na zaklasyfikowanie jako dresa.

Podobnie sprawa wygląda ze sprzętem foto. Kupno Canona* nie czyni z operatora spustu migawki onanisty sprzętowego, jak i posiadanie Olympusa* - fotografa. I jednym i drugim można robić zarówno rewelacyjne zdjęcia, knoty, jak i tablice testowe.

* konkretne marki sprzętu podane zostały przykładowo i nie miało to na celu urażenie kogokolwiek. Można je dowolnie zmieniać.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 08-02-2008 o 10:23 Powód: Automerged Doublepost

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów