Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Sigma 180mm f/3.5 DG Macro, a Tamron SP 180mm f/3.5 Di LD Macro ?

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

No wg mnie w makro im mniejsza odległość ostrzenia tym lepiej, ale ja się nie znam...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

jeśli masz obiektyw o skali odwzorowania 1:1 to najlepiej aby minimalna odległość ostrzenia była jak największa , aby nie płoszyć różnych robaczków
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    No wg mnie w makro im mniejsza odległość ostrzenia tym lepiej, ale ja się nie znam...
    to sie nie znasz mam znakomita optycznie Sigme 50 2.8 macro ale minimalna odleglosc fot /ok 14 cm/ jest niesety nie do przyjecia w wielu przypadkach. poza tym rozmycie tla nie jest tak plastyczne. Dlatego dokupilem Sigme 180 3.5 EX i juz z takim zestawem mozna wiele dobrego zrobic w fot macro. Chce dodac, ze sigma 180 mechanicznie nie wspolpracuje z extenderem canona 1.4. a szkoda...

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

krzychoo , a moglbys cos od siebie napisac o tej Sigmie? Dla mnie extender to nie problem bo nie mam narazie żadnego. Nie ma tegto złego co by na dobre nie wyszło
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

hm... niewiele moge napisac. Przynajmniej na razie. Kupilem ja 2 miesiace wstecz okazyjnie za ok 1600 zl jak nowa ale jak dotad nie znalazlem czasu na fotografowanie. Po kilku zdjeciach testowych uwazam ze to jest TO - dlugi obiektyw macro, ostry i co najwazniejsze - daje niesamowicie rozmyte tlo w fot macro - bez zbednych szczegolow czy odcieni jak w przypadku wspomnianej sigmy 50 2.8 EX. Na wspomnianej wyzej stronie Juzaphoto widziales co moze ten obiektyw nawet w zestawieniu z 2tc sigmy. Jak na pierwsze wrazenie Sigma 180/3.5 wydaje sie byc doskonalym narzedziem do pracy przy macro. Choc MZ jest za duzy... ale to kwestia przyzwyczajenia- pozdrawiam

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

mimo wszystko dzieki Bylbym wdzieczny, gdybys po plenerku cos wiecej o nim napisal

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Chcialbym odswiezyc watek, poniewaz przyszedl czas na podjecie decyzji
    Jednak wciaz nie moge zdecydowac pomiedzy Tamronem a Sigma (obydwa maja doskonale opinie) i dlatego prosze Was o wszystkie za i przeciw kazdemu z tych szkiel (nie wliczajac ich cen).

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

chyba dzis nie zasluzylem na odpowiedz Wiec moze tak: czy ktos z Was (uzytkownikow i znawcow) moglby wykazac (chociazby minimalna) wyzszosc jednego obiektywu nad drugim? Mi po glowie caly czas chodzi Sigma, ale czy rzeczywiscie jest ona lepsza?

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    chyba dzis nie zasluzylem na odpowiedz Wiec moze tak: czy ktos z Was (uzytkownikow i znawcow) moglby wykazac (chociazby minimalna) wyzszosc jednego obiektywu nad drugim? Mi po glowie caly czas chodzi Sigma, ale czy rzeczywiscie jest ona lepsza?
    Wiem że mieszam ale.....myślałeś może o Canonie 180/3.5L macro ??

Pzdr.

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

myslec myslalem, ale w lotka jeszcze nie wygralem A z roznych opinii wynika, ze np Sigma az tak bardzo nie ustepuje Lce
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a do tego jeszcze dochodzi fakt, ze za roznice bede mial 430EX (szkoda mi na 580, bo i tak wszystkich funkcji nigdy nie uzyje) oraz 85/1.8
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 21-02-2008 o 00:41 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów