Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: softbox do 580ex II

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no ale lumiquesty i inny szajs - czyli nasadki na lampę - za przeproszeniem, nie daje takiego miękkiego światła i nie daje się tak kierować jak w sofcie. a chyba właśnie o to chodzi i szczerze mówiąc ja pewnie swoje lampy sprzedam i kupie takie softy do ex-ów jak są

PS - nie wiem o jakie autorowi wątku softy chodzi, ale mi o takie ok 50x50 cm albo większe.
    Ostatnio edytowane przez schabu ; 10-02-2008 o 20:51
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    no ale lumiquesty i inny szajs - czyli nasadki na lampę - za przeproszeniem, nie daje takiego miękkiego światła i nie daje się tak kierować jak w sofcie. a chyba właśnie o to chodzi i szczerze mówiąc ja pewnie swoje lampy sprzedam i kupie takie softy do ex-ów jak są

PS - nie wiem o jakie autorowi wątku softy chodzi, ale mi o takie ok 50x50 cm albo większe.
    Jasne ,że tak .... dlatego napisałem substytut softb:wink: xa . Ale dopóki nie ma się co lubi , lubi się co ma

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Softbox do 580 II

Witam - mam do Was pytanie, czy spotkaliście się z takim sprytnym wynalazkiem jak Lastolite EzyBox Hotshoe.
    http://www.lastolite.com/ezybox-hotshoe-kits.php

Potrzbuję czegoś dobrego do rozpraszania swiatła lampy do portretu - a nie chcę małego softboxa, takiego jak Lumi Quest, bo miałem taki dwa dni pożyczony od kolegi i byl po prostu za mały.

Generalnie ma to być do zdęc i w plenerze i w domowym Quasi studio. Mam nadzieję, że da mi to podwaliny w przyszłości do zabawy w bardziej powazny portret, ale jak na razie na Broncolor to sobie nie pozwolę :grin:

Może ktoś z Was miał już z tym wynalazkiem styczność.

Dodam, że nie chcę się bawić w chińskie żarówki błyskowe
    Pozdrawiam wszystkich

30D + BGE2 + 24 - 105 L + KIT + 580 EX II + Lowepro Pro Mag 2 AW + inne gratki.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pomóc nie pomogę ale dodam tylko że dystrybucja tych EzyBox i całej firmy
    Lastolite to totalna porażka. Kiedyś chciałem kupić w Krakowie taki EzyBox
    u przedstawiciela Lastolite ale chciałem go najpierw zobaczyć i pomacać dlatego że parę miesięcy wcześniej kupiłem parasolkę box Lastolite i wyrób ten okazał się kompletnym szajsem za kilkaset złotych. Parasolka połamała się na wietrze bo w środku pręciki były cieniutkie a parasolka pokryta dość ciężkim materiałem. Dla porównania dodam że chińczyki na tej samej sesji
    bez problemów przetrwały ten sam wiatr.
    Wracając do tematu wybrałem tego największego EzyBoxa za sporo ponad 1k zł ale niestety Lastolite nie ma możliwości zaprezentowania tego boxa możesz jedynie zapłacić poczekać i dostać. Niestety bałem się zaryzykować bo po tej parasolce straciłem zaufanie do Lastolite
    więc jak chcesz EzyBox to tylko w ciemno

Może rozważ proste rozwiązanie
    parasolka taka

a jeszcze lepiej podobna ale wewnętrzna czyli odwrotna
    do tego solidny uchwyt przegubowy do połączenia statywu parasola i lampy najlepiej manfrotto za ok 100zł
    potem można to rozbudować o radio i dopałkę (dodatkowe zasilanie)
    do lampy Canon CP-E3.

Oczywiście lepiej będzie jak zapodasz do tej parasolki lub boxa 2 lampy :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W Warszawie w Dicam mają bardzo duży wybór lastolite'a. Dzisiaj nawet byłem w ich studio pokazowym, ale niestety wspomniany wczesniej softbox nie spełnił moich oczekiwań. Za mały jest i juz.
    Jednak prawdą jest, że do małych lamp najlepsze są parasolki.
    Pozdrawiam wszystkich

30D + BGE2 + 24 - 105 L + KIT + 580 EX II + Lowepro Pro Mag 2 AW + inne gratki.

Coś już napisał
    Miasto
    Namysłów

Domyślnie

http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm tu facet pokazuje jak zrobić sobie softboxa. wymiary do 420 i 550 ale dobry punkt wyjścia

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów