Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: softbox do 580ex II

Mieszany widok

Domyślnie softbox do 580ex II

Witam,

niedawno zakupilem lampe 580ex II do mojej 350 i zacząłem jej używać do portretu w studio łazienka lub studio biała ściana Zastanawiam sie czy dałoby rade podpiąć tą lampe do softboxa, a jeżeli tak to jaki najbardziej optymalny byłby rozmiar softboxa ? Oczywiście zdaje sobie sprawe że muszę kupić kabel z kostką synchro bo tego dziadostwa nie da sie wyzwaląc za pomocą zwykłej lampy w aparacie. Czy takiego softboxa da się zamontować na zwykłym statywie czy trzeba kupić jakiś specjalny?

No i pytanie dodatkowe, czy nie lepiej kupić np parasolki tylko znowu pytanie pozostaje jakiej ? rozpraszającej czy odbijającej ?

Jesli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie to będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Domyślnie Softbox i zewnetrzna lampa aparatowa

Witam.
    Nie ma takich bajerow zeby sie tak dalo zrobic.

Mi takie cos zrobic znajomy:

Tutaj mozesz zobaczy zdjecia http://canon-board.info/showthread.php?t=29887

Jutro zamieszcze z zainstalowanym softboxem.

Jak cos to moge zamowic u niego - cena 55 zl termin czekania 3 dni.

Pozdrawiam
    Pawel

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Dla Ty znajomy takie coś zrobić za 55zl? Jak za kawalek stali to lekkie przegięcie...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puello Zobacz posta
    Oczywiście zdaje sobie sprawe że muszę kupić kabel z kostką synchro
    Nie koniecznie. Nie wiem jak 350D ale wiem, że na pewno xxD Mają z boku body takie fajne gniazdo które równiez znajduje się w lamoie(na pewno 580EXII) i wystarczy jeden kabelek do wyzwalania. Zestaw ELFO wyzwala się w taki sam sposób(przynajmniej ten z którym mam stycznośc)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Nie koniecznie. Nie wiem jak 350D ale wiem, że na pewno xxD Mają z boku body takie fajne gniazdo które równiez znajduje się w lamoie(na pewno 580EXII) i wystarczy jeden kabelek do wyzwalania. Zestaw ELFO wyzwala się w taki sam sposób(przynajmniej ten z którym mam stycznośc)
    To jest właśnie wyższość serii xxD
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

[OT] Masz lampę droższą od body [/OT]
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    [OT] Masz lampę droższą od body [/OT]
    Ja przez pewien czas miałem 580EXII wraz z... 300D :-P i to w momencie kiedy w Polsce EXII stała po 1899zł :-P Kolega puello ma lampę jedynie troszkę droższą od body ja miałem 2razy xD

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    To jest właśnie wyższość serii xxD
    No cóż podejrzewałem, że 350D tego nie ma... Cóż dlatego sam teraz zamiast kupowac 350D wziąłbym używane 20D ew. dołożył jeszcze i używane 30D :-P Wyższośc xxD nad xxxD jest ogromna i warta tych wydanych złotówek :-D
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Widzę że trochę odbiegamy od tematu...

Nie żałuje swojego wyboru bo to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka która mi w zupełności wystarcza i nie uważam że im droższa rzecz tym lepsza. Porównałem parametry które mnie interesowały między 350 d i 30 d i wyszło że nie warto jak dla mnie płacić ponad tysiąc więcej bo za ta kasę mam nowe szkło. Poza tym body nie kupiłem na wieczność i pewno za 2, 3 lata będę zmieniał a lampy już raczej nie ( najwyżej dokupię więcej ) tak samo jak ze szkłem.

Wolę nowy sprzęt , dlatego nie kupiłem używanego 20d, ani żadnego innego.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puello Zobacz posta
    Widzę że trochę odbiegamy od tematu...

Nie żałuje swojego wyboru bo to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka która mi w zupełności wystarcza i nie uważam że im droższa rzecz tym lepsza. Porównałem parametry które mnie interesowały między 350 d i 30 d i wyszło że nie warto jak dla mnie płacić ponad tysiąc więcej bo za ta kasę mam nowe szkło. Poza tym body nie kupiłem na wieczność i pewno za 2, 3 lata będę zmieniał a lampy już raczej nie ( najwyżej dokupię więcej ) tak samo jak ze szkłem.

Wolę nowy sprzęt , dlatego nie kupiłem używanego 20d, ani żadnego innego.
    No i wszystko spoko, ciesz sie z dobrego (dla Ciebie) wyboru, uzywaj jak najlepiej potrafisz i powiekszaj portfolio, bo o nic wiecej nie chodzi

A co do samego tematu, to dedykowanego softa nie znajdziesz, jesli juz to rozne (wg mnie nie warte swojej wysokiej ceny) lamiquesty...
    Spróbuj samemu sobie zmontowac z kartonu i folii aluminiowej, bedzie najdokładniej zaspokajał Twoje potrzeby jesli go sobie do nich dobrze dopasujesz. Tutoriale do takich DIY chyba i na naszym forum są...

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Do tej lampy używam softbox Lumiquest i jest całkiem OK.
    Mocowanie na rzepy do lampy jest trwałe i łatwo sie zdejmuje/zakłada.
    Do póki nie kupię lamp z prawdziwego zdarzenia całkiem dobry substytut.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów