Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: [tom517] Zdobycie Tykocina

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie [tom517] Zdobycie Tykocina

Trochę rycerzy

Link: Zdobycie Tykocina inscenizacja bitwy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakich rycerzy? (pokaż no ich na zdjęciu)
    Troszkę nie te epoki.
    XVII wiek to szlachta, pospolite ruszenie, wojska zaciężne, ciężka kawaleria (husaria, akurat w tej bitwie chyba nie brali udziału). Epoka baroku a nie średniowiecza.
    Szkoda tylko że i media lokalne kuleją z historii i zachęcają że na tą bitwę zjadą sie "rycerze" z całej Polski .

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

:] fakt że się zasugerowałem info w mediach. Niestety miłość i zainteresowanie do histroii wyssał brat - historyk, mi pozostały przedmioty ścisłe .
    Ale teraz sprawdziłem i posłużyłem sie wikipedią: "W późniejszych czasach posługiwanie się określeniem rycerz (rycerski) ma już raczej charakter symboliczny określając zazwyczaj szlachcica lub żołnierza ze stanu rycerskiego."

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Ale teraz sprawdziłem i posłużyłem sie wikipedią: "W późniejszych czasach posługiwanie się określeniem rycerz (rycerski) ma już raczej charakter symboliczny określając zazwyczaj szlachcica lub żołnierza ze stanu rycerskiego."
    No na upartego przejdzie... ale to nie to samo, szczególnie w kontekście tzw "grup rekonstrukcji historycznych" .
    Bitwa z udziałem rycerzy troszkę inaczej się kojarzy niz strzelanie z armat, muszkietów i walka na szable w kontuszach .

Uprawnienia umieszczania postów