Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: EOS + Nikon F - pomocy

Dopiero zaczyna

Domyślnie EOS + Nikon F - pomocy

Witam!
    Niedawno stałem się dumnym posiadaczem 350D z kitowym obiektywem. Jak na razie pozbyłem się funduszy i w najbliższym czasie nie będę mógł sobie pozwolić na zakup dodatkowego obiektywu, ale w szafie mam dwa obiektywy Exakta Varioplan AF, z mocowaniem Nikon F. Słyszałem, że można dostać przejściówki, dzięki którym obiektyw będzie współpracował z EOSem (jak M42), tyle, że są drogie i trudnodostępne. Czy ktoś z Was wie coś więcej w tym temacie? Gdzie szukać, ile to rzeczywiście kosztuje, itp?
    Pozdrawiam,
    Miedziak
    Ostatnio edytowane przez Miedziak ; 04-02-2008 o 11:10

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miedziak Zobacz posta
    Słyszałem, że można dostać przejściówki, dzięki którym obiektyw będzie współpracował z EOSem (jak M42), tyle, że są drogie i trudnodostępne.

Ja kupowalem tutaj
    http://cgi.ebay.pl/AF-CONFIRM-Nikon-...mZ180212348469

Przejsciowka z potwierdzeniem AF - calosc kosztow z przysylka do domu to okolo 90zł.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Witam!
    Niedawno stałem się dumnym posiadaczem 350D z kitowym obiektywem. Jak na razie pozbyłem się funduszy i w najbliższym czasie nie będę mógł sobie pozwolić na zakup dodatkowego obiektywu,
    a próbowałeś zrobić jakieś zdjęcia kitowym?
    co Ci w nim nie odpowiada?

ale w szafie mam dwa obiektywy Exakta Varioplan AF, z mocowaniem Nikon F.
    Jakie konkretnie?
    a z grubsza mówiąc - jeśli posiadają pierścień przysłon, to da się używać bez problemu, oczywiście AF nie będzie działał.

Słyszałem, że można dostać przejściówki, dzięki którym obiektyw będzie współpracował z EOSem (jak M42), tyle, że są drogie i trudnodostępne. Czy ktoś z Was wie coś więcej w tym temacie? Gdzie szukać, ile to rzeczywiście kosztuje, itp?
    tam gdzie wszystko inne:
    http://www.allegro.pl/search.php?str...&category=8863
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi!
    Do Gwozdzt- tak, próbowałem robić obiektywem Kitowym i jestem z niego zadowolony Powodem, dla którego interesuję się tą redukcją jest to, iż jedna z Exakt ma zakres ogniskowych 70- 210mm, czyli stanowiłaby fajne uzupełnienie zestawu (przynajmniej w oczach amatora, którym jestem).
    Co do dokładnego modelu obiektywu, to jest to Exakta Varioplan AF f/4/5.6 (średnica montowania filtra 52mm) i posiada pierścień przysłon. Hmm, czyli na działąnie AF nie mam co liczyć?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi!
    Do Gwozdzt- tak, próbowałem robić obiektywem Kitowym i jestem z niego zadowolony
    to dobrze, bo coraz czesciej ludzie szukaja zamiennika dla KITa nie zrobiwszy nim nawet zadnego zdjęcia ;-)

Powodem, dla którego interesuję się tą redukcją jest to, iż jedna z Exakt ma zakres ogniskowych 70- 210mm, czyli stanowiłaby fajne uzupełnienie zestawu (przynajmniej w oczach amatora, którym jestem).
    Co do dokładnego modelu obiektywu, to jest to Exakta Varioplan AF f/4/5.6 (średnica montowania filtra 52mm) i posiada pierścień przysłon. Hmm, czyli na działąnie AF nie mam co liczyć?
    Jeśli posiada przysłonę regulowaną pierścieniem to obiektyw da się używać w trybach Av i M.
    Natomiast na AF nie ma szans. Żadnych.
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No i pięknie Dzięki wielkie za pomoc. Właściwie o to mi chodzi, żeby dawał pomiar światła i działał w trybie M, gdyż tylko z niego korzystam... z różnymi skutkami, ale uparłem się, że nie będę sobie "pomagał" ustawieniami automatycznymi- jak się uczyć, to solidnie
    P.S. W linku, który mi przesłałeś są dwie aukcje - czy oba adaptery "obsłużą" ten obiektyw?
    Pozdro i jeszcze raz Wielkie Dzięki

Domyślnie

No i pięknie Dzięki wielkie za pomoc. Właściwie o to mi chodzi, żeby dawał pomiar światła i działał w trybie M, gdyż tylko z niego korzystam... z różnymi skutkami, ale uparłem się, że nie będę sobie "pomagał" ustawieniami automatycznymi- jak się uczyć, to solidnie
    Z preselekcji przysłony mozesz spokojnie korzystać - nie trzeba być aż takim purystą :-)

P.S. W linku, który mi przesłałeś są dwie aukcje - czy oba adaptery "obsłużą" ten obiektyw?
    jestem przekonany że tak.
    Dla siebie wybrałem ten srebrny, bo podejrzewam że z czarnego pewnie z czasem zacznie złazic farba i nie dość, że by paskudnie wyglądał (vide hot-shoe), to jeszcze gotów zasyfić body i szkło odpryskami :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 04-02-2008 o 12:54
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przekonałeś mnie
    Też zdecyduję się na srebrny.
    Jeszcze raz dzięki za info
    Pozdrawiam
    Miedziak

Uprawnienia umieszczania postów