Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zmiany w PICTURE STYLE 40D

Coś już napisał Awatar many74

Domyślnie Zmiany w PICTURE STYLE 40D

Jak w tytule i niech mi nikt nie mówi że jak sie robi w RAW to można "byle jak" Bo nie sposób pracowac w reporterce non stop na RAW.Chodzi mi o JPEG jak na moje odczucia to np. STANDARD daje za dużo czerwonego nawet z korekcją na -2-kontrast i -2-saturacja mniejsze kłopoty miałem z ustawieniem starego poczciwego 30D niż nowej 40,mam ją miesiąc zrobiłem ok 15tys zdj. i nadal do końca nie jestem przekonany do tego co się "naświetla".Jakie są wasze odczucia i ustawienia "P-S" Będe wdzięczny może cos ciekawego się dowiem.Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez many74 ; 04-02-2008 o 01:03 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Było już o tym mówione, ale co tam.
    Na 30D ustawiam tak (tak samo jest w 5D, więc myślę, że w 40D będzie podobnie):

Standard : 2,-2,-1,0
    Landscape : 2, -2, -1, 0
    Neutral : 2,-2,0,0

Jak ktoś ma inne ciekawe ustawienia, to z chęcią zobaczę.

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Było już o tym mówione...
    Kurcze, gdzie, bo nie mogę znaleźć a nie chce rozgrzebywać tematu po raz kolejny a baardzo chętnię bym poczytał i się nauczył.

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Standard : 2,-2,-1,0
    Landscape : 2, -2, -1, 0
    Tego właśnie nie rozumię - przecież to sa chyba takie same ustawienia.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn Zobacz posta
    Tego właśnie nie rozumię - przecież to sa chyba takie same ustawienia.
    Landscape z tego co pamiętam bardziej podbija zieleń i niebieski niż czerwony. Generalnie PS to więcej niż tylko te cztery parametry, jak ściągniesz PS Editor to zobaczysz.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie Picture style powraca

Proszę nie bić, jeśli było. Ale...
    Dziś zrobiłem testy na pomidorkach. Statyw, podniesione lustro, manual wh, manualne nastawy. RAW. 4 foty, ten sam obiektyw, ta sama ekspozycja. Jedyne zmiany to picture style: 1. Neutralny, 2. Standard, 3 portret, 4. krajobraz.
    Cztery foty, synchronizacja "wywołania" - dla pewności, żeby nie gmerać - w LR. I co wychodzi? Różna ostrość oraz - uwaga - różne histogramy. Panie, Panowie - o co chodzi??? Co zrobiłem źle? Czy picture style w 40D działają także w RAWach????
    Proszę o pomoc.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Co masz na mysli piszac "synchronizacja "wywołania" - dla pewności, żeby nie gmerać - w LR"? Nie chce ferowac wyrokow ale pewnie tutaj jest pies pogrzebany.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    Co masz na mysli piszac "synchronizacja "wywołania" - dla pewności, żeby nie gmerać - w LR"? Nie chce ferowac wyrokow ale pewnie tutaj jest pies pogrzebany.
    Chodzi o dokładne sprawdzenie czy nic nie zostało zmienione przy wczytaniu - wszystkie parametry są identyczne dla 4 fotek.
    Przed chwilą sprawdzałem to samo w szopie. Histogramy są różne. Aparat był*mocno przyśrubowany do statywu, statyw ciężki jak cholera, full manual - co jest grane?
    Zmiany nie są tak duże jak przy jpgach, ale dostrzegalne gołym okiem.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 08-05-2008 o 20:12

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

w rawach masz wiekszosc ustawien aparatu, to i pewnie Picture styles sie lapia. skoro do rawow przenosi WB, to czemu nie to.
    ogolnie jest to dobre rozwiazanie ,bo w niektorych sytuacjach pozwala przyspieszyc obrobke.
    a polega to tylko na tym, ze raw ma przy wywolaniu inne parametry ustawione. mozesz go sobie przerobic spowrotem na rawa bez PS.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Ale patrzysz na histogramy po otwarciu raw w ACR? Czy ogladasz wbudowane w RAW miniaturki, czyli zaszyte JPG w RAWie?
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    w rawach masz wiekszosc ustawien aparatu, to i pewnie Picture styles sie lapia. skoro do rawow przenosi WB, to czemu nie to.
    ogolnie jest to dobre rozwiazanie ,bo w niektorych sytuacjach pozwala przyspieszyc obrobke.
    a polega to tylko na tym, ze raw ma przy wywolaniu inne parametry ustawione. mozesz go sobie przerobic spowrotem na rawa bez PS.
    Chodzi o to, że nawet Canon twierdzi, że style nie są aktywne w trybie RAW.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    Ale patrzysz na histogramy po otwarciu raw w ACR? Czy ogladasz wbudowane w RAW miniaturki, czyli zaszyte JPG w RAWie?
    Oglądam histogramy i w ACR i w LR i po otwarciu w szopie. Wszystkie się różnią (każdy z 4 profili). Jak już wspomniałem nie tak mocno jak jpgi, ale jednak się różnią. Zastanawiam się co jeszcze mogło mieć wpływ na różne histogramy, przecież kurka Canon chyba jednak wie co produkuje i sprzedaje...
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 08-05-2008 o 20:51 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów