Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: prosze o pomoc w wyborze zestawu

niezdecydowany
    Guest

Domyślnie prosze o pomoc w wyborze zestawu

Witam Forumowiczow!

Jestem totalnym laikiem jesli chodzi o sprzet fotograficzny
    Do tej pory mialem pare kompakcikow, obecnie mam ixusa 60, na poczatek chcialbym kupic lustrzanke z tamronem 17-35 + stalke 50/1.8.

Rozwazam zakup body 350D (1430zl) lub 400D (1740zl) roznica w cenie jak widac ok.300zl. Dzieki forum dowiedzialem sie, ze podstawa to szkla, a puszke z czasem mozna wymienic na lepsza.

Powiedzcie mi prosze jak to jest z tym autofokusem w 350D? Slyszalem, ze z tamronami to loteria. Szklo kupowal bede u kolegi Cichego, gdyz sprawdza on szkla pod katem BF/FF. Czy jezeli szklo bedzie dokladnie sprawdzone to faktycznie z 350D moze byc proble z AF?

Wiele dobrego dowiedzialem sie rowniez o Tamronie 17-50. Jednakze nie wiem czy pod wzgledem optycznym lepszy on jest od 17-35. Napewno ma wieszy zakres i jasniejsze swiatlo.

Potrzebuje sprzetu dla amatora z "ambicjami". Robie przewaznie zdjecia rodzinne, krajobrazy, imrezy. Stalke chcialbym wykorzystac do zdjec portretowych ( mam bardzo ladna dziewczyne ).

Doradzcie mi prosze od czego byscie na moim miejscu zaczeli.
    Zdjecia prezentowane na http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?l...none&res=3&p=1
    bardzo mi odpowiadaja.

Licze na pomoc z Waszej strony, gdyz chcialbym dokonac slusznego wyboru.
    ~Lukasz!
    Ostatnio edytowane przez niezdecydowany ; 03-02-2008 o 19:23

Zablokowany

Domyślnie

Było już wiele razy, ale...
    AF z 350 d i 400d to dwa różne AF. 400 ma rozwiązanie z 30d , a więc lepsze. Jeśli chcesz tamrona, dopłać do 400d. Jeśli nie musisz mieć nowego body z odkurzaczem to kup 30d albo 20d. Zaznasz więcej przyjemności z fotografowania. Używaną 20d kupisz w cenie obu wspomnianych przez ciebie body.

niezdecydowany
    Guest

Domyślnie

400D ma wieksze szumy,
    30D je 2x drozsze od 350D,
    20D z gwarancja juz nie kupie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez niezdecydowany Zobacz posta
    400D ma wieksze szumy,
    30D jest 2x drozsze od 350D,
    chcialbym zaczac od najtanszego body zeby po pol roku przejsc na pelna klatke.

rzeczywiscie ten AF w 350D jest taki slaby przy 17-35?
    400D ma wieksze szumy,
    30D jest 2x drozsze od 350D,

rzeczywiscie ten AF w 350D jest taki slaby przy 17-35?
    Ostatnio edytowane przez niezdecydowany ; 03-02-2008 o 23:46 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

400D ma wieksze szumy,
    30D je 2x drozsze od 350D,

1. skoro sam piszesz i wybrzydasz, że 400 ma wieksze szumy to czemu się zastanawiasz?
    2. Po co Ci gwarancja na 20D skoro i tak masz zamiar za pół roku wymienic? Miałem doczynienia z niejedną 20D Jeden znajomy ma swoją już jakiś 3rok czy coś w tych okolicach w każdym razie kupował ją jakoś krótko po premierze, ma nastukane 130tys. a ona nadal chodzi bez zająknięcia. 20D kupione z allegro od jakiegoś TIPa na pewno posłuży Ci przez te pól roku i to dużo lepiej niż plastiki(sory ja nie mówię, że to zły sprzęt w sensie wychodzących z niego zdjęc ale z samej ergonomii i wygody korzystania mam do nich wstręt...) Te od TIPów są zazwyczaj po przeglądzie z serwisu, przeczyszczone itd.

P.S.
    ( mam bardzo ladna dziewczyne :-) )
    A kto nie ma? ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

niezdecydowany
    Guest

Domyślnie

Ad.1
    Zastanwaim sie,bo nie wiem o co chodzi z tym AF w 350D?

Ad.2.
    Przez pol roku moze sie wiele wydazyc

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ad.2.
    Przez pol roku moze sie wiele wydazyc
    No nie wiem. Ja mialem 2000zł na body i moglem brać nowiusieńka 400d. nie wzialem bo dla mnie to sie mija z celem. Nie dosc ze male to jeszcze wolne. Kupilem używane 20d mam miesiac zrobilem z 3000fot i nic jak nowka sztuka. Po pierwsze mniejsze szumy a po drugie szybsza mocniejsza lepsza ergonomia. Nie wiem czego sie boisz? Że sie popsuje no proszę cie a 400d sie nie popsuje?wg mnie w tej kwocie 20d to sluszny wybor.

niezdecydowany
    Guest

Domyślnie

Jakos ryzykowne jest dla mie kupowanie uzywanego sprzetu
    Srednie ceny na Allegro to 1500-1900zl.
    Czy kupowaniew 20d w dobrym stanie za prawie 2k to sensowny wybor?

Ps.Jak dokladnie sprawdzic przebieg takiego 20D?

gunes
    Guest

Domyślnie

Ja bym ci radził kupić coś nowego. Nowy to nowy, masz gwarancje i śpisz spokojnie. Kupując używkę nie wiesz na co trafisz, nie wiesz czy ktoś go nie sprzedaje z powodu awarii. A zdarza się. Mam znajomego, po 70tyś w 20d coś z lustrem się stało. Rozebrał pogrzebał zrobił po kowalsku i na sprzedaż. Obecnie mam 350d i nie narzekam zbytnio na ergonomię, małe wymiary maja tez swoje plusy. Jak kupisz tamrona i nie będzie ostrzył to wysyłasz zestaw do serwisu Tamrona i na gwarancji ci zestroją szkło z puszką. Tylko nie wysyłaj do serwisu canona, bo wtedy zestroją puszkę do szkła i może później być problem ze szkłami canona.

stankowl
    Guest

Domyślnie

Do Niezdecydowanego: mam zestaw 350+17-50 tamron zrobiłem 4000 zdjęć i wszystko gra

Domyślnie

ale dla mnie troche dziwne chcesz za pół roku przesiąść się na FF to czemu odrazu nie isc na głeboka wode i nie kupić od razu FF..
    Wkońcu kupując coś nowego to po pół roku stracisz ok 30 % wartości. wiec nie warto chyba czy to sens jest szczególnie że juz zakładasz zmianę za pół roku.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów