Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Konwerter makro

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jest złe. Nie można wymagać od "wynalazka" za 175 zł aby zastąpił obiektyw za minimum 800 zł (tyle chyba chodziły, o ile dobrze pamiętam, te Cosiny, jak jeszcze można było kupić nowe).
    Konwertery zostały stworzone do aparatów kompaktowych i są to, na dobrą sprawę, zabawki dla dzieci. Używanie ich z lustrzankami, do których można kupić obiektyw makro, ewentualnie zastosować pierścienie, mija się z celem.
    Najtańszym rozwiązaniem, które pozwoli robić sensowne makro są manualne szkiełka i pierścienie z mocowaniem M42.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 06-03-2008 o 18:45
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Mam za sobą próby z:
    -soczewkami do macro (jakość-tragedia),
    -odwrotne mocowanie obiektywów (nieco lepiej),
    -pierścienie pośrednie+ szkła manualne (niekoniecznie M42)-tu efekty naprawdę bardzo fajne,
    -obiektyw Phoenix 100 macro (upolowany w sezonie zimowym ;-))- zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
    Naprawdę warto zainwestować w takie szkło (zwłaszcza, że co jakiś czas coś taniego naprawdę można trafić).
    Pierwsze zdjęcia z tego szkiełka:
    http://www.canon-board.info/showthre...340#post435340

Podsumowując własne doświadczenia, polecam ostatnie dwa rozwiązania, po poprzednich zostało mi sporo niepotrzebnych akcesoriów i kiepskich zdjęć.
    Na szczęście etap konwertera ominęłam (tyle taniej).

Coś już napisał Awatar Matti21
    Miasto
    Poland->KRK

Domyślnie

no wlasnie nie mam za duzego teraz budzetu a zalezy mi na fotografi makro, a co myslicie o tym: http://www.pixmania.com/pl/pl/14606/...fichetechnique
    Eos 60D + EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 USM MACRO + Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM + Canon f/1.8 50mm + Tokina 12-24 f/4

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To nie jest obiektyw makro, tylko "pseudo-makro". Na wielu tanich zoomach widnieje śliczniusi napis "macro' ale umożliwiają one, w najlepszym wypadku, fotografowanie przedmiotów nie mniejszych niż pudełko zapałek.
    Największe powiększenie jakie daje to 1:2, prawdziwe makro to 1:1 i więcej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

to co ja uwazam za standard w pracy z konwerterem makro... jezeli chcesz go podpiac do kita... ostrosc na nieskonczonosc, krecisz zoomem, a ostrosc ustawiasz za pomoca metody odsuń-przysuń obiektyw od celu. No i przy tak duzym powiekszeniu i malej GO jak najkrotsze czasy - czyli przydalby sie flash obowiazkowo przez dyfuzor, raczej zabawy ze statywem nie praktykuje, dla mnie to katorga

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

ale do robali statyw to nieporozumienie.. a z raynoxem można wykonać naprawdę dobre zdjęcia.. i nie zniechęcaj się tylko dlatego, że jedna osoba na forum Ci to wybija z głowy.. msn-202 daje większe powiększenie niż dcr-250 którego używałem.. więc i głębia mniejsza.. no ale jak przymykasz przysłonę nie powinno być aż tak tragicznie z GO..
    na digarcie widziałem galerie użytkownika, który robi zdjęcia macro tanim tele temronem 70-300 + raynox dcr-250 z naprawdę wyśmienitymi efektami.. no więc da się rbić super zdjęcia

Coś już napisał Awatar Matti21
    Miasto
    Poland->KRK

Domyślnie

wielkie dzieki wszystkim poki co bede staral sie uzyskac jak najlepsze efekty z tego raynoxa a jak mnie nie beda satysfakcjonowaly to bede sie sklanial ku jakiemus obiektywowi MAKRO pozdrawiam
    Eos 60D + EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 USM MACRO + Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM + Canon f/1.8 50mm + Tokina 12-24 f/4

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów