Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Który obiekryw do 350D

Mieszany widok

rlz
    Guest

Domyślnie Który obiekryw do 350D

Witam,
    Jestem od niedawna posiadaczem EOS'a 350D i noszę się z zamiarem kupna dodatkowego obiektwu, obecne posiadam standardowego kita.

Na początek chciałem kupić coś o większym zoomie z tego co już wyczytałem na forum to dla początkujących jest polecany Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 EF III lub 100-300 z USM. Szczerze to na początku byłem zdecydowany na tą 75tkę ale jak wiecej czytałem to okazało się że obiektyw ten powyżej 200mm już nie jest taki efektywny...

Ale znalazłem poloconego kilka razy 70-210 f3.5-4.5 I z tego co wyczytałem na forum ten obiektyw jest bardzo polecany pomimo tego że jest już nie produkowany - i powiem szczerze napaliłem się na niego

Ale przed tym wszystkim chcę się jeszcze upewnić żeby źle się nie wpakować
    który z w/w obiektyów byłby dla mnie początkującego najlepszy?

1. 100-300/4.5-5.6 USM
    2. Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 USM
    3. Canon 70-210 f3.5-4.5 USM - póki co to nie doszukalem się żeby ktoś bardzo na niego nażekał - no jednynie było parę opini na temat wysuwającego się obiektywu ale podobno to nie taki duży problem....??

Osobiście to jestem nastawiony do tego 70-210 bo raz że jasny, to jeszcze dobrze się będzie nadawał do portretów oraz "ogólnego" zastosowania no i będzie usupełnieniem mojego podostawowego 18-55.

Proszę o Wasze opinie na temat tych obiektywów ewentualnie wskazanie jakiegoś innego dobrego roziązania - ale zaznaczam że szukam czegoś do 1000zł nawet 800... tak więc na Lki mnie nie stać

Uzależniony

Domyślnie

było tu tyle postów na ten tema że nie ma co jeszcze raz zaczynać.

rlz
    Guest

Domyślnie

Może mnie chociaż naprowadzisz bo sporo siedziałem i przeszukiwałem forum przed rejestracją...

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Było setki razy! Skoro znalazłeś już tyle wiadomości, to resztę wniosków wyciągnij sobie sam na podstawie przeczytanego materiału. Nikt Cię za rękę prowadzić nie będzie. Wszystko już na ten temat zostało powiedziane. A jeśli masz konkretne pytanie na temat któregoś obiektywu, to dopisz je do istniejącego wątku!
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli potrzebujesz zakresu 200-300 mm - to bierz 100-300 USM, jeśli nie - to 70-210 (choćby dla lepszego światła).

Jakby co, to mam 100-300 do sprzedania - pisz na pm.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlz Zobacz posta
    noszę się z zamiarem kupna dodatkowego obiektwu,
    który z w/w obiektyów byłby dla mnie początkującego najlepszy?
    1. 100-300/4.5-5.6 USM
    2. Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 USM
    3. Canon 70-210 f3.5-4.5 USM
    Proszę o Wasze opinie na temat tych obiektywów ewentualnie wskazanie jakiegoś innego dobrego roziązania - ale zaznaczam że szukam czegoś do 1000zł nawet 800... tak więc na Lki mnie nie stać
    Canony 70-210 i 100-300 to bliźniacze konstrukcje, a konkretnie inne szkla w identycznej obudowie. Jeden krotszy i jasniejszy, drugi dłuższy i ciemniejszy. Problem z wyjeżdżającym tubusem dotyczy obu w tym samym stopniu, ale to maly problem. Sam jestem posiadaczem 70-210 i jestem z niego zadowolony.

75-300 na tym etapie wyboru bym sobie darował, a z innych obiektywow mógłbyś się jeszcze zainteresować popularną wśrod forumowiczów Sigmą 70-300 APO DG Macro, której zaletą w stosunku do Canonów jest o wiele wieksza skala odworowania macro, a bolączką napęd autofokusa.

W sumie widać, że poczytałeś forum, dobrze wybrałeś to 70-210 i właściwie nie ma tutaj nic wiecej do kombinowania. W cenie około 1000 zł najpopularniejsze są wlasnie te trzy obiektywy: Canony 70-210 i 100-300 USM oraz Sigma 70-300 APO DG, a ich popularność wynika z tego co oferują - przyzwoitej jakości za rozsądne pieniądze.

Do tego dochodzi jeszcze nowość EF-S 55-250 IS, ale tu uwaga na ograniczoną uzyteczność tego obiektywu tylko do aparatow z małą matrycą.
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28446

Natomiast następne szklo to eLa 70-200/4L, ale to juz wydatek 2x większy.

Co do naprowadzania, to po prostu zaprzyjaźnij sie z wyszukiwarką:
    - forumową: http://www.canon-board.info/search.php
    - via google: http://myphotosign.com/szukaj.php
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 02-02-2008 o 22:55
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

rlz
    Guest

Domyślnie

Jestem zdecydowany na tego 70-210 tylko że ta sztuka która jest na allegro jest z wysuwającym się tubusem no i teraz mam do Was pytanie czy to jest duży problem i na ile utrudnia to uzytkowanie aparatu z tym obiektywem...
    Nie chciałbym źle wybrać ale z tego co wiem to bardzo żadko trafia się jeszcze dobra sztuka tego obiektywu.

rlz
    Guest

Domyślnie

Więc opłaca się inwestować 800-900 zł w tą 70-210 pomimo tego że będzie się wysuwał?

edit:
    Sorry że drugi post ale nie mogłem edytować tego wcześniejszego nie mam pojęcia dlaczego....

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No nie jest żaden problem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

rlz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    No nie jest żaden problem.
    To jest ironia czy szczera odpowiedź? :-P

Uprawnienia umieszczania postów