Przede wszystkim przeczytaj kilka dobrych książek (jest spis na forum) - fotografia to niełatwe hobby i najlepszy sprzęt nie zastąpi Ci odrobiny wiedzy i doświadczenia![]()
Przede wszystkim przeczytaj kilka dobrych książek (jest spis na forum) - fotografia to niełatwe hobby i najlepszy sprzęt nie zastąpi Ci odrobiny wiedzy i doświadczenia![]()
Właśnie takich odpowiedzi najbardziej się obawiałem bo potrafią one podważyć sens istnienia każdego forum.
I tak jak najlepszy sprzęt nie zastąpi mi wiedzy i doświadczenia tak przeczytanie nawet najmądrzejszych książek nie zastąpi bezpośredniej dyskusji z doświadczonymi ludźmi ,którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z początkującymi a z tego co widzę takich na tym forum nie brakuje![]()
Oprocz tego, ze rada an_zak'a jest dobra, to nic z niej nie wynika. Czyli po prostu nie chcialo mu sie klepac w klawiature, zeby pomoc ci cos wiecej, wiec sie nie przejmuj. Z tego ostatniego zdjecia, ktore podeslales wynika, ze ostrosc nie jest jakas rozjechana. Sadze, ze z twoim Tamronem jest wszystko w porzadku. Byc moze, ze na twoim korpusie jest jakis maly front-focus lub back-focus (czyli blad ukadu AF-obiektyw polegajacy na tym, ze ostrosc jest lapana tuz przed lub tuz za obiektem, w ktory celujesz). Nie jest to nic strasznego o ile blad jest maly. Trzeba tez pamietac, ze wszystkie obiektywy sa najostrzejsze w przedziale F4.0 - F8, wiec jesli szukasz super ostrosci to ustawiaj przeslone w tym zakresie.
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Dzięki Jatzzek za słowa otuchy.
Zrobiłem jeszcze dwie fotki jedą tamronem a drugą obiektywem Kitowym 18-55
Tamron 17-50
1/13 F 4,0 ISO 800 ogniskowa 42
Kit
1/13 F5,0 ISO 800 ogniskowa 42