Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: Alternatywa dla Tamrona 17-50 f 2,8

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Mam identyczny zestaw i nie moge o nim powiedziec zlego slowa. Czasami pusci jakiegos baka w postaci przestrzelenia ostroscia poza ostrzony obiekt ale zazwyczaj jest to blad operatora. Powiem tak, ze gdyby jeszcze nieco szybszy focus byloby to szklo niemal idealne.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bemos - ostrość to nie wszystko (wcale nie jest najważniejsza). Liczy się kadr (zdjęcie dziewczynki aż się prosi o kadr pionowy) i światło. Mam wrażenie, że to ostatnie właśnie Cię zwodzi

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mysle, ze jesli juz myslec o alternatywach do Tamrona 17-50/2.8 to w pierwszej kolejnosci swietny Canon EF-S 17-55/2.8 IS, potem dlugo nic (bo 16-35/2.8L ze wzgledu na cene pomiajm), a potem dopiero eLka 17-40/4.0.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    To zdjęcie powyżej jest przepalone , a z tyłu mało światła wpada - ja bym zbalansował to światło tak, żeby nie było widać, że to lampa błyskowa
    Czyli w tym przypadku podniósł bym czułość na 800 ISO, f zostawił bez zmian, czas też, ale lampę na -2EV - wyjdzie wtedy super. Jakbyś jeszcze odbił flash od sufitu lub od ściany z boku lub za sobą, byłoby jeszcze lepiej.
    Po tym zdjęciu widać, że nawet jak podniesie czułośc do ISO800, tło najlepiej doświetlone nie będzie - jest po prostu za ciemno. Ja bym zrobił podobnie jak napisałeś ale lampę z odbłyśnikiem skierowałbym pionowo w górę lub pod delikatnym kątem w tył i dał jej poprawkę +2/3EV. Światło z lampy wypełni całe pomieszczenie przez co i fotografowany obiekt i tło będzie idealnie doświetlone. W tym przypadku światło lampy nie rzuca się w oczy i wydaje się być naturalnym światłem zastanym. Z fotografowaniem jasnych obiektów (biała sukienka dziewczynki) nie jest tak pięknie i zazwyczaj w automacie białe elementy będa prześwietlone a tło czarne.

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Bemos - ostrość to nie wszystko (wcale nie jest najważniejsza). Liczy się kadr (zdjęcie dziewczynki aż się prosi o kadr pionowy) i światło. Mam wrażenie, że to ostatnie właśnie Cię zwodzi
    Z fotografowaniem z lampą kadry pionowe są trudniejsze do wykonania przy użyciu odbłyśników itp. Lepiej jest zrobić tak jak zrobił Bemos, a później odpowiednio wykadrować.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 03-02-2008 o 11:00
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przy tym czasie otwarcia migawki nie masz gwarancji pełnej ostrości, jeśli focisz z ręki; wydaje mi się, że lekie wyostrzenie spowoduje wzrost satysfakcji

Qurek
    Guest

Domyślnie

I ja dorzucę trzy grosze...
    mam ten obiektyw i używam go z 20D i 40D. Przy przesłonach 4-5.6 to jest brzytwa ... tamrony używam od kilku lat i przyzwyczaiłem się to tego AF. To nie USM ale dla skromnego amatora jak ja to bez przesady, trudno nazwać go wadą. Podłączam się do opini Kolegów ... dać przysłonę 4 (w końcu to 'płaski' plan) skrócić troszkę czas, zwiększyć ISO i musi wyjść ostro. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Qurek ; 03-02-2008 o 12:54

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Bemos ze zdjec, ktore nam podeslales nie da sie ocenic ostrosci obiektywu. Ostatnie (to z przepalona modelka) sugeruje jednak ze wszystko jest OK. Jesli ostrzysz, dajmy na to, na oko modelki, to w programie, ktorego uzywasz do obrobki/przegladania zdjec, zrob na tymze oku podglad 100% nastepnie wytnij obszar o wielkosci 800 px x 530 px, zachowaj i wrzuc do ogladu na forum. Przy zapisywaniu nie uzywaj zbyt silnej kompresji JPG.

.
    Starałem się zrobić w/g instrukcji niestety jak sie okazuje komputer to też dla mnie zbyt nowocześnie.
    Jatzzek miałes rację wcześniej miałem kompakt Kodaka i ani mi do głowy nie przyszło żeby go przestawiać na manual teraz to wychodzi.
    Takie wartości przysłony stosuję prawdopodobnie dlatego że zacząłem się bawić fotkami macro w akwarium (akwarystyka to mój konik od lat) i tam raczej aby uzyskać nieco większą głębie robi się fotki przy większej przysłonie (a przynajmniej tak mi się wydaje.) i do tego celu przede wszystkim kupiłem aparat.
    Jednak rodzina nie pozwala by aparat zbyt często spoczywał bezczynnie i na siłę robią ze mnie fotografa rodzinnego i stąd też moje problemy
    Załączone zdjęcie to jedno z lepszych zdjęć jakie udało mi się zrobić

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A tu moje wypociny w macro

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Szczerze mówiąc śmieszy mnie to przez niektórych oferowanie eLek. Przecież bemos wyraźnie piszę jak się zajmuję fotografią. Więc jak ktoś pisał niech się nauczy robić zdjęcia tym tamronem, dobierze odpowiedni kadr i parametry w aparacie, a potem jestem pewien!! Przecież nie można się spodziewać po tym, że kupi eLke i będzie za niego robiła zdjęcia. Moja rada .
    -Ściągnij sobie jakiegoś gimpa, naucz się go obsługiwać.
    - Dbaj o kadry i światło
    - Poczytaj troszeczku o fotografii.
    To, że wydasz x tysięcy na obiektyw nie znaczy, że będą idealne zdjęcia. Jednak trzeba swojej ingerencji w to włożyć

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przede wszystkim przeczytaj kilka dobrych książek (jest spis na forum) - fotografia to niełatwe hobby i najlepszy sprzęt nie zastąpi Ci odrobiny wiedzy i doświadczenia

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów