o rany , chcialbym to zobaczecZamieszczone przez Tomasz Golinski
o rany , chcialbym to zobaczecZamieszczone przez Tomasz Golinski
Do ogladania fot? Taki demon? Po co? Do tego ta cenaZamieszczone przez Cychol
Nawet do obrobki zdjeci za mocny/drogi.
Ostatnio edytowane przez tpop ; 02-05-2005 o 09:34
Jeśli chodzi o monitor to mogę polecić SAMSUNGA SyncMaster 959NF z trinitronem. Bardzo przyjazny CRT. Tylko chyba juz nie produkująOdradzam wszelkie philipsy - syf i kaszanka.
W PieCu mam Athlona 1900, 512 RAMu i GF 4Ti, dysk Caviar. Nie mam żadnych pronlemów, nawet gdy jest odpalony PS, corel, noise ninja i w każdym parę fot![]()
EOS 10D + grip + RS-80N3
Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
moje fotki --->www.robson.deviantart.com
Ja sie w zupelnosci zgodze z Tomkiem ... nigdy nie kupujcie Sony. Co z tego ze bedziecie mieli ladny obraz jesli w razie jakiejkolwiek najmniejszej usterki nie bedziecie mieli zadnych szans z serwisem. Ja jako serwisant nie bylem w stanie nic od nich wygzekwowac a zwykli uzytkownicy zlewani sa 2x bardziej.
Jesli chodzi o monitory to nikt z Was nie poruszyl naprawde porzadnej firmy jaka jest Iiyama ( http://www.iiyama.pl/ ). Specjalizuja sie w monitorach i robia je naprawde dobrze a do tego maja calkiem przyzwoity serwis. No i co wazne ceny maja bardziej konkurencyjne niz EIZO (swego czasu bo juz crt nie produkuja w ogole) a jakosc podobna.
Co do Mitsubishi to firma taka juz na rynku monitorow nie istnieje gdyz zostala dawno temu wchlonieta przez NEC'aAle NEC sprzedaje monitory pod obydwiema nazwami z tym ze monitory Mitsubishi dedykowane sa dla profesjonalistow natomiast NEC'a dla mniej wymagajacych uzytkownikow. Obydwie firmy z tego co pamietam nie produkowaly nigdy monitorow na Trinitronie jak pisze Janusz a zawsze na opracowanym przez siebie odpowiedniku Diamondtronie co robia po dzis dzien.
Samsunga w ogole nie polecam. Te monitory cechuje calkowity brak powtarzalnosci. Mozna trafic jeden egzemplarz calkiem udany a drugi z tej samej partii totalnie skopany.
Podsumowujac proponowalbym zakup najdrozszego monitora crt Iiyamy na jaki Cie stac. Do tego komputer w ktorym na pierwszym miejscu powinnas wziac pod uwage ilosc ramu (optymalnie 1024 MB) oraz wielkosc dysku twardego, grafika moze byc z tych najtanszych byle to bylo Ati, procesor i plyta glowa moga byc dowolne byle nie jakies zintegrowane i nie z tych najtanszych (asrock, ecs). Z tego segmentu polecam najtansze modele abita i epoxa pod amd.
...ale jaki luksusZamieszczone przez tpop
![]()
![]()
pozdrawiam
RAM - najlepiej wziąć AMD64 na 939 i wtedy ram może działać z dual channelem, podobno wielka różnica. Możliwe, że warto kupić również jakieś markowe kości z lepszymi timingami. Tylko że to do mocnej obróbki. Ja mam durona 700 384RAM (nieddr) i jest zadowalająco.
Dokladnie Amd64 bedzie chyba najbardziej rozsadnym rozwiazaniem ale wtedy najlepsza plytka pod niego bedzie MSI 939 na nForce3. Co do pamieci to bardzo dobry stosunek jakosc do ceny posiadaja Twinmosy.
Z tym ze wszystkie te propozycje bardzo podnosza cene samego zestawu. Komputer oparty o tansze procesory amd bedzie bedzie tanszy minimum o 30%. Wszystko zalezy od ilosci pieniedzy jakie sie chce na niego przeznaczyc.
Aha i roznica na dual channel niestety nie jest tak duza jak mowia producenci ... a roznica w kompatybilnosci ogromna na niekorzysc.
Ostatnio edytowane przez McKane ; 02-05-2005 o 11:54
A czemu NF3 a nie od razu NF4 i grafika na PCIex? Wiem, że różnica przy fotkach żadna, ale i w cenie niewielka, a architektura będzie bardziej przyszłościowa. (sami się przymierzam do takiego zestawu... bo mój hmm. do obróbki imho się nadaje, ale z przeglądaniem gorzej)
Osobiscie po wielu juz doswiadczeniach z chipsetami nforca zupelnie nie mam zaufania do kupowania plyt o najnizszych rev mostkow. Oczywiscie sama konstrukcja mozliwosci i technologia robia wrazenie i sa przyszlosciowe ale jestem zdania ze nalezaloby sie wstrzymac przynajmniej 2-3 miesiace z kupowaniem czegokolwiek na nf4. Moze sie myle i wypuscili naprawde udany chipset (oby) ale pamietne pierwsze mostki na nf2 duzo mnie kosztowaly pracy i pieniedzy.
Poza tym nf4 jest jakby nie bylo nowoscia i jego ceny pozostawiaja wiele do zyczenia. Troche lepiej jest z kartami graficznymi ale nadal jeszcze daleko im do idealu.
Ostatnio edytowane przez McKane ; 02-05-2005 o 12:14