Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Jaki komputer do oglądania fot?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Niestety (jako były geek linuxowy i aktualny solarisowy) popieram. Ja już peceta do domu nie kupię.
    Nie jarzę. Geek solarisowy poleca maka?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Nie jarzę. Geek solarisowy poleca maka?
    :-) pewno jest zachwycony technologią Power jak wszyscy
    aczkolwiek jeśli sie nie myle, to slowarisa nie ma na power - linux jak to linux, na wszystko jest

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Eee tam utarlo sie ze jak karta do grafiki to musi byc Matrox. Miales taka karte kiedykolwiek ?
    Nic nie usprawiedliwia jej ceny moim zdaniem. Nawet kiepskie sterowniki zawsze wydawali z ktorymi co troche byly jakies problemy o akceleracji w grach nie wspominajac.
    Zgadzam się z powyższym (jako były posiadacz Matroxa G550 i wyżej wspominanego Samsunga 959NF). Rzeczywiście karta generuje bardzo dobrej jakości obraz, ale wcale nie zdecydowanie lepszy od całej reszty (Nvidia, ATI). Kilka lat temu to i owszem - różnica była znaczna. Na szczęście pozostali producenci powoli dogonili Matroxa pod tym względem - najpierw ATI a ostatnio NV. A ceny kart Matroxa są po prostu chore w stosunku do możliwości, driverów, supportu itp.

Nie jarzę. Geek solarisowy poleca maka? :-?
    Ano. "Geek systemowy" w tym sensie, że nie podoba mi się Linux jako w sumie zlepek kilku kawałków, bez żadnej spójnej koncepcji, dokumentacji, supportu itp. i jako takiego nie użyłbym go do poważnych zastosowań. Solaris jest bardziej "admin friendly" w sytuacji awaryjnej.

Natomiast do domu to co innego - to ma po prostu działać. Wyrosłem już z dłubania w konfigach, kompilacji paczek (a przez ładnych parę lat moim podstawowym systemem był Linux from Scratch!). W tej chwili chyba bym nawet i za Windowsa zapłacił, gdybym wiedział, że nie będę bał sie podłączyć go do sieci I dlatego produkty Apple wydają mi się "tym o co chodzi".

Cytat Zamieszczone przez kongi
    pewno jest zachwycony technologią Power jak wszyscy
    Ani trochę. Hardware generalnie mam w nosie (choć nie powiem, Powerbooki ładne są ;-) ). Gdyby mi ktoś zrobił pełny port OSX, z supportem, driverami do wszystkiego itp. na moją toshibę, to chętnie bym zapłacił za taki system nawet i pół ceny powerbooka.

Cytat Zamieszczone przez kongi
    aczkolwiek jeśli sie nie myle, to slowarisa nie ma na power
    I nie ma być i nigdy nie będzie. W sumie to nawet wersja x86 jest raczej "proof of the concept" niż powszechnie używanym standardem. To nie jest system do zabawy w domu, ale do poważnych zastosowań, gdzie jedna maszyna kosztuje tyle co kilkadziesiąt+ domowych pecetów. I wielu z rozwiązań w nim (czy w serwerach Suna) zawartych prawdopodobnie nigdy w Linuxie na pececie nie zobaczymy - nie dlatego, że się nie da, ale właśnie dlatego, że to ma być z założenia system dla dłubaczy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrisowaty
    Z monitorów polecam NEC'a. Sam mam 19" CRT model FE991SB, właśnie na kineskopie typu Diamondtron. Świetna jasność jak również odzworowanie kolorów.
    Pod tym moge sie tylko podpisac bo mam ten sam monitor

Z kart graficznych do obróbki zdjęć to polecam (tylko i wyłącznie) Matroxa. Nie ma dokładniejszych w malowaniu obrazu kart od nich. Sam posiadam Radeona 9600Pro z powodu budżetu. Ale nie narzekam.
    Stereotyp z tymi Radeonami ... ja tam na swojego GF 6800 GT nie narzekam

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Fakt to taki jest ze te legendy to sie z czipow (gazeta taka) biora...

Podpinaja kolesie oscyle i kupe miernikow... Rysuja wykresy gdzie roznica 1 procent to 12 dlugosci paska i potem chodza ludzie i plota glopoty...

A fakt jest jak zwykle taki ze jak wziac przyslonic to ustrojstwo to czy bedziemy wyswietlac zdjecie z kompakta na jakims w miare monitorze (raczej tanim niz dobrym) czy klatke z ds'a przez najlepsza elke na jakims ultra super hiper wyswietlaczu co nikt go nie kupi bo to samochoda mozna miec za niego to i tak wiekszosc ludzi nie zobaczy roznicy...

W miare przyzwoity... W miare ustawiony... A to czy to bedzie radeon, matrox, nvidia czy tani virge to i tak nie ma takiego znaczenia... Latwiej bedzie spitolic calosc przekreceniem pokretla i zla konfiguracja jak tym ze czesci sa "nie takie jak wiekszosc mysli ze powinny byc".
    ...

TomCio?
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liska
    No po prostu wszystko mnie interesuje w tym temacie.
    :-)
    Ja zaś wszystkich odsyłam do pytania źródłowego. W komputerach i elektronice "siedzę" od zawsze i jedną mam odpowiedź - banalną. Każdy komputer jest dobry do oglądania zdjęć. Byle było jak te zdjęcia do niego przerzucić. Jeśli komputer służyć tylko do oglądania zdjęć zdecydowanie polecam zaoszczędzone pieniądze zainwestować w aparat ;-) Większośc z nich ma kabelek do podłączenia do TV i sprawa rozwiązana. A zdjęcia zawsze jakiś kolo zegra na płytke i obejrzysz je na DVD (oczywiście też za zaoszczędzone pieniądze - odtwarzacze są nawet poniżej 300 zł)
    Jeśli zaś chcesz ze zdjęciami robić coś więcej poza oglądaniem... hmmm na początek zdecydowanie kup notebooka z wyjściem na TV i z nagrywarką. Rozwiąże wszystkie problemy. Obejrzysz, nagrasz płytkę, odtworzysz na TV i co równie ważne bezproblemowo niemal będziesz rozładowywać zdjęcia z aparatu będąc z dala od domu! A jak nie masz problemów z kasą to dokup też jakiś zaczarowany monitor - przecież można go z powodzeniem do laptopa podłączyć.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Eee, na TV? Żartujesz czy poważnie? Przecież nie ma tam żadnego realizmu oddania kolorów, kontrastu, a rozdzielczość jest porównywalna z LCD w aparacie...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

TomCio?
    Guest

Domyślnie

Eee, na TV? Żartujesz czy poważnie? Przecież nie ma tam żadnego realizmu oddania kolorów, kontrastu, a rozdzielczość jest porównywalna z LCD w aparacie...
    Powiedzmy, że prawie żartuję. Ponieważ nie mam pojęcia czym zdjęcia są/mają być robione, zakładam, że może to być sprzęt za 99 zł kupiony w Mango :-D A czemu nie? I o jakim realiźmie kolorów, kontrastu czy rozdzielczości mówić?
    A tak serio to uważam, że pomijając zasobność portwela trzeba wybrać praktycznie i odczegoś zacząć. A tym bardziej jeśli chodzi o fotografię amatorską.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To ja jeszcze w tym watku nawiazujac do pytania...

Jesli masz komputer w domu to Ci wystarczy Jesli uwazasz ze zdjecia wygladaja zle to kup sobie jakis lekko przechodzony monitor (no chyba ze masz duzo na koncie to mozesz i nowy wypasiony ). Po w miare poprawnym ustawieniu bedzie dobrze...

Jesli nie masz kompa w domu to bierz pierwsze lepsze pudlo za pare groszy (moze byc i "trup" paro letni syna sasiada) i do niego w miare jakis monitor...

Generalnie do takich wymagan jakie stawiasz temu zestawowi wszystko sie nadaje Wrecz nawet telewizor wystarczy (niektorym ). Chociaz ten akurat zwykle ma tak nedzna rozdzielczosc i jakosc ze ja osobiscie to odradzam nawet do taniego kompakta.

Do konca swiata sie mozna klucic czy akurat ten matrox ma znaczenie czy nie ma i co lepiej wybrac do takiego zestawu i czy aby najnowszy model z najwiekszym lcd nie bedzie lepszy
    ...

Coś już napisał Awatar Liska
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomCio?
    Ja zaś wszystkich odsyłam do pytania źródłowego. W komputerach i elektronice "siedzę" od zawsze i jedną mam odpowiedź - banalną. Każdy komputer jest dobry do oglądania zdjęć. Byle było jak te zdjęcia do niego przerzucić. Jeśli komputer służyć tylko do oglądania zdjęć zdecydowanie polecam zaoszczędzone pieniądze zainwestować w aparat ;-) Większośc z nich ma kabelek do podłączenia do TV i sprawa rozwiązana. A zdjęcia zawsze jakiś kolo zegra na płytke i obejrzysz je na DVD (oczywiście też za zaoszczędzone pieniądze - odtwarzacze są nawet poniżej 300 zł)
    Jeśli zaś chcesz ze zdjęciami robić coś więcej poza oglądaniem... hmmm na początek zdecydowanie kup notebooka z wyjściem na TV i z nagrywarką. Rozwiąże wszystkie problemy. Obejrzysz, nagrasz płytkę, odtworzysz na TV i co równie ważne bezproblemowo niemal będziesz rozładowywać zdjęcia z aparatu będąc z dala od domu! A jak nie masz problemów z kasą to dokup też jakiś zaczarowany monitor - przecież można go z powodzeniem do laptopa podłączyć.

hmn, teraz mam monitor Neovo F-15, nie muszę oglądac na TV;-) Zaczęłam się uczyć Photoshopa i generalnie chodzi mi o to, żeby wiedzieć, jak będzie wyglądało w realu zdjecie, które widzę na ekranie.
    Nie potrzebuję super-hiper monitora dla zawodowca, ale chciałabym mieć coś porządnego, co nie zepsuje się za rok.
    A aparat mam 20d.
    :-)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów