Właśnie odkryłem ciekawą i potencjalnie przydatną możliwość w DPP:
Zlecenie masowego przetwarzania obrazów (Batch process) zapisane w pliku do późniejszego zrealizowania!![]()
Wciąż myślę nad mniej banalnym wykorzystaniem tej możliwości, stąd ten wątek - liczę na pomysły lub inne rozwinięcia. :rolleyes:
Konkret:
Po rozpoczęciu przetwarzania jakiegoś zbioru plików za pomocą 'Batch process' (pojedyncze zlecenie 'Convert and save' działa podobnie), pierwszy plik, który pojawia się w katalogu docelowym przetwarzania to jakiś *.VBF. Należy go skopiować w dowolne miejsce i już można anulować dalsze przetwarzanie plików! Skopiowany plik zawiera wszystkie informacje potrzebne do wznowienia (dlatego niestety zawsze od początku) całego procesu przetwarzania wcześniej wybranego zbioru obrazów i ich ustawień. Aby wznowić przetwarzanie w dowolnym terminie wystarczy przenieść (drag'n'drop) nasz plik *.VBF nad ikonę programu DPPBatch.exe (domyślnie w: "C:\Program Files\Canon\Digital Photo Professional\DPPBatch.exe") albo jego ikonę skrótu. Przetwarzanie zacznie się natychmiast a po jego zakończeniu plik *.VBF zostanie automatycznie skasowany. Można też najpierw uruchomić sam program DPPBatch.exe i wtedy pojawi się nowe menu File, wybieramy Open... i wskazujemy na żądany plik *.VBF. Sam proces rozpoczynamy kliknięciem na przycisk u dołu okna (o dość nielogicznej nazwie 'Settings...'). Tym razem plik *.VBF nie zostanie automatycznie skasowany po zakończeniu przetwarzania plików.
Wydaje mi się, że w powyższy sposób niestety nie można kolejkować kilku zleceń *.VBF w jednym ciągu. Jakieś pomysły?
Plik *.VBF zawiera natomiast wszystkie informacje na temat modyfikacji (tzw. recept) obrazów jakie zastosowano w momencie jego generowania! To samo dotyczy również na przykład ustawień kompresji, czy nazewnictwa plików wynikowych. Dlatego po zachowaniu pliku *.VBF można potem dowolnie modyfikować i zapisywać ustawienia obrazów (recepty) a użycie naszego *.VBF wygeneruje nam obrazy o takich parametrach jak pierwotnie zlecono. Potrzebne są tylko pliki źródłowe w niezmienionej lokalizacji na dysku - nieważne z jakimi ustawieniami, z receptami czy bez.
Fajne? :-D