Strona 6 z 39 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    A proof do CMYK nie pokazal jaki bedzie wynik ?
    PS w trybie CMYK z automatu "proofuje", tylko ta kombinacja albo leżała poza gamutem poczciwego Barco (i to jest najbardziej prawdopodobne), albo jednak nie był on tak świetnie skalibrowany, albo ktoś coś popieprzył w ustawieniach, albo wydruk był oglądany w jakimś dzikim oświetleniu.

Na moim wogóle nie skalibrowanym Szajsungu wspomniana kombinacja jest jednak fioletowa.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Są jeszcze świetlówki PHILIPS GRAPHICA PRO o RA=98 i temperaturze 5000K lub 6500K
    Ze świetlówkami jest ten problem, że ponoć producenci sami sobie wymyślili metody ich testowania i wychodzą im różne wspaniałe wyniki, ale tak czy owak ich widmo spektralne ponoć idealne nie jest, więc stanowią trochę podejrzany towar:

W stosownych godzinach można jednak liczyć na wspomniane już światło dzienne...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-02-2008 o 18:09

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

Ze świetlówkami jest ten problem, że ponoć producenci sami sobie wymyślili metody ich testowania i wychodzą im różne wspaniałe wyniki, ale tak czy owak ich widmo spektralne ponoć idealne nie jest, więc stanowią trochę podejrzany towar:

W stosownych godzinach można jednak liczyć na wspomniane już światło dzienne...
    Używałem świetlówek OSRAM i wypadały dużo gorzej od PHILIPSA .
    Zasadniczo wedlug producentów światło żarowe ma RA 100 , ale z wyjątkiem niektórych halogenów np SOLUXA jest za ciepłe , jednak nie wyobrażam sobie oświetlenia 100m2 halogenami
    Oczywiście światło dzienne jest najlepsze .

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    PS w trybie CMYK z automatu "proofuje", tylko ta kombinacja albo leżała poza gamutem poczciwego Barco (i to jest najbardziej prawdopodobne), albo jednak nie był on tak świetnie skalibrowany, albo ktoś coś popieprzył w ustawieniach, albo wydruk był oglądany w jakimś dzikim oświetleniu.

Na moim wogóle nie skalibrowanym Szajsungu wspomniana kombinacja jest jednak fioletowa.
    Co do trybu to pisalem o takiej sytuacji gdzie pracuje sie w RGB a potem robi proofa do CMYK. W przypadku gdy profilem dolaczonym do projektu jest od razu CMYK to jasna sprawa proofa nie trzeba robic.

Natomiast z ciekaowsci wpisalem te wartosci do PS'a i u mnie na skalibrowanym monitorze jest fiolet. Cos wiec bylo nie teges z kalibracja tego Barco.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Używałem świetlówek OSRAM i wypadały dużo gorzej od PHILIPSA .
    Zasadniczo wedlug producentów światło żarowe ma RA 100 , ale z wyjątkiem niektórych halogenów np SOLUXA jest za ciepłe , jednak nie wyobrażam sobie oświetlenia 100m2 halogenami
    Oczywiście światło dzienne jest najlepsze .
    Rozmowa tyczyła się szukania kwadratowych jaj 100m2 oświetlone halogenami pewnie byłoby dość dobrze ogrzane

Co do trybu to pisalem o takiej sytuacji gdzie pracuje sie w RGB a potem robi proofa do CMYK. W przypadku gdy profilem dolaczonym do projektu jest od razu CMYK to jasna sprawa proofa nie trzeba robic.

Natomiast z ciekaowsci wpisalem te wartosci do PS'a i u mnie na skalibrowanym monitorze jest fiolet. Cos wiec bylo nie teges z kalibracja tego Barco.
    Nawet najlepsze monitory CRT nie wyświetlały całego CMYK-a. Sciągnąłem profil ostatniego Barco Reference Calibratora V i wyraźnie widać, że na pewno miał problemy z wyświetleniem 100%C, 100%C+Y, 100%Y i 100%M. Akurat jednak kombinacja 100% C+M leżała głęboko w zakresie jego gamutu, więc coś musiało być chyba nakrzaczone
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-02-2008 o 22:12

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Hi Hi, to zadałem zadanie domowe ;-)
    Jak dla mnie oczywiście - że spieprzona kalibracja, ale robili to na pewno fachowcy. Przyjeżdżali do nich wtedy agfiarze. :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

OK, wracamy do kalibracji Match VS basICColor.

Po długiej wymianie zdań (małej wojnie) z X-RITE takie wnioski wyciągnąłem:

Oprogramowanie Match 3 moim zdaniem jest do bani.
    Oprócz tego, że wprowadza korektę do LUT karty graficznej (tag VCGT), czyli jakoby "robi szarość" i ustala zadaną gammę (linearyzacja monitora) to jeszcze robi drugą korektę w profilu w tagu r/g/bTRC. Przy zadanej gammie 2.2 tagi w tym miejscu powinny posiadać taką gamme - dokładnie 2.199.
    Jednak w profilu Match jest inaczej - co kalibracja Match, to inna gamma w tym tagu. Mało tego, X-RITE uważa, że nie trzymanie szarości to nie jest bug tylko cecha pozytywna (kuriozum) z racji tego, iż każdy kanał r/g/bTRC traktowany jest z osobna przez co uzyskuje się np. takie dane:

rTRC = 2.215
    gTRC = 2.160
    bTRC = 2.262

Przez co nie ma co się dziwić, że w szarości jest nieciekawie.
    Firma X-RITE dochodzi do wniosku, że LCD jest nieliniowe osobna na każdy kanał, więc tak profiluje kanały z osobna. OK, dobry pomysł, ale na końcu powinno sprawdzić się szarość (tak jak robi to chociażby basICColor), żeby wyeliminować tam błędy.

Wszystkie pozostałe firmy produkujące oprogramowanie i kalibratory tagi r/g/bTRC ustalają (przy kalibracji na gamme 2.2) dokładnie 2.199!
    Wymienie te profile które przebadałem z:
    - Lafot LMC-03,
    - basICColor,
    - EZColor,
    - Spyder2,
    - Color Navigator (dedykowany do EIZO), czy
    - soft dedykowany do NEC.

We wszystkich tych profilach r/g/bTRC = 2.199, a całą korekta krzywej RGB dokonywana jest poprzez tag VCGT - czyli to co się ładuje do LUT karty graficznej.

Teraz pytanie do "onanistów kalibracyjnych"

Którą metodę adaptacji chrominancji zalecalibyście do oprofilowania w basICColor:
    - none (XYZ)
    - linearyzacja Bradford
    - von Kries
    - CAT02
    ?

Tomasz1972 przed chwilą podzielił się ze mną profile z kiepskiego LCD (z Match). Przy zadanej wartości R=G=B=128 (wzrokowa szarość niebieska) wychodzi:
    R= 127
    G = 123
    B = 132
    Brawo X-RITE!!

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Którą metodę adaptacji chrominancji zalecalibyście do oprofilowania w basICColor:
    - none (XYZ)
    - linearyzacja Bradford
    - von Kries
    - CAT02
    ?
    Jak już wspominałem, na stronie B. Lindbloom'a znajduje się porównanie XYZ, von Kriesa i Bradforda, z którego jednoznacznie wynika, że Bradford jest lepszy od von Kriesa, który jest lepszy od XYZ. Bradford jest używany przez CMM PS-a

Co zaś CAT02, to znalazłem szalenie interesujący artykulik uroczej Sabine Süsstrunk, szeroko omawiający owo przekształcenie:
    http://infoscience.epfl.ch/record/52...sstrunkF05.pdf

...a tu jeszcze szerzej i jeszcze więcej cyferek:
    http://www.polybytes.com/misc/Meet_CIECAM02.pdf
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 07-02-2008 o 12:43

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Bardzo dziękuję. Jednak zostaje przy Bradfordzie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

OK, czas ujawnić jak zmusić Matcha do poprawnej kalibracji LCD/CRT - odkrył Tomasz1972

Jako że metoda LCD/CRT wychodzi nienajlepiej, metoda LAPTOP już jest OK. Przy tej metodzie nie traktowane są kanały RGB osobno, tylko tak jak Bóg przykazał Mało tego, wychodzi na to, iż przy takiej kalibracji odchyłka od sRGB jest mniejsza niż z basICColor przy bradfordzie i gamut jest większy:

Match (profilowanie na Laptop):

BasICColor:

Metoda polega na tym, iż prekalibrujemy normalnie, tj. np. CRT czy LCD, wracamy do wyboru modelu monitora i wybieramy LAPTOP, po czym robimy już profilowanie.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 07-02-2008 o 14:26

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dzięki życzliwości mckane mogłem przebadać kalibrator Spyder2.
    Kalibrowany monitor to EIZO S1931.

Ustawiając temperaturę bieli Lafotem, EyeOne D2 kalibrator Spyder2 pokazuje temperaturę ok. 6370K. Niby mała rozbieżność ale ciekawym jest fakt, iż pokazuje że zielonego kanału jest zdecydowanie za dużo:

Przy ustaleniu na Eye, czy Lafot wartość RGB w monitorze takich jak:

R=100
    G=96
    B=98

Spyder sugeruje abu ustawić tak:

R=100
    G=91
    B=98

Przy takim ustawieniu szarość staje się fioletowawa.

Następnie następuje profilowanie i oględziny profilu.
    "Krzywa szarości" po kalibracji Lafotem czy EyeOne D2 wygląda tak:

Ze Spydera (o zgrozo!) wygląda tak:

Wygląda na to, że Spyder przy ustaleniu gammy na 2.2 profiluje na gamme gdzieś w okolicach 2.4-2.6 !!

Potrafiłbym to zrozumieć - być może ma problemy z monitorami z niską czernią (u mnie czerń jest na poziomie 0.1 cd/m2). Spyder pokazał mi że mam 0.22 cd/m2. OK, być może na "jaśniejszych" monitorach krzywa wygląda prawidłowo, lecz zastanawia mnie ten kanał zielony podczas prekalibracji. Na sensorze jest taki zielonkawy filtr który pewnie jakoby "wzmacnia" zieleń przez co jest tak, a nie inaczej...

Winny jestem jeszcze wyjaśnienia. Nie jest to wersja PRO Spydera, a jedynie Express. Na czas testów użyczyłem oprogramowania z wersji PRO.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy ktoś może słyszał o oprogramowaniu do kalibracji iColor Display?
    http://www.colorklinik.de/catalog/pr...01b2df3741acbf

Niestety nie mogłem znaleźć wersji testowej w celu przebadania i podzielenia się własną opinią. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z tym programem?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 08-02-2008 o 21:12 Powód: Automerged Doublepost

Strona 6 z 39 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów