Pokaż wyniki od 71 do 80 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Celem moim było udowodnienie, że Lafot jest naprawdę dobry. Na moja prośbę aby wykazać analizę między nim a np. EyeOne Pro ani Ty Tomku, ani pan Lalek nie odpowiedział. Wziąłem więc się sam za przebadanie. Badałem ponieważ miałem kilka wątpliwości:
    1. Gradient szarości, jego płynność i przebarwienia w cieniach - dość u mnie wyraźne, na dwóch różnych LMC.
    2. Po skalibrowaniu Lafotem, zwróciłem uwagę na barwę żółtą: RGB = 255.255.0 - na wielu monitorach był to prawie pomarańczowy (może trochę przesadzam). Zgłaszałem to wiele razy, porównując chociażby z kilkoma wzornikami. Żółć w Lafocie to nie żółć - i to nie tylko moim zdaniem.

Stąd zacząłem dociekać, bo mity łatwo się rozsiewają, gorzej o rzetelne testy. Czy moje testy i wyniki są rzetelne? Zapewne łatwo je podważyć, chociażby tym, że nie posiadam kamery za 1000000$. Ale na moim poziomie test starałem się przeprowadzić naprawdę rzetelnie bez uprzedzeń uśredniając wyniki z badań.

Wypominasz mi setne części pomiaru. OK, tylko zauważ jedno - skoro program do kalibracji nie potrafi utrzymać w ryzach konkretnej gammy (wiesz o tym, że widać skutek zmiany gammy z 2.2 na 2.1 dość wyraźnie) i nie wiadomo czemu, próbuje w ogóle ingerować drugi raz w profilu w gamme (w tagu xTRC) to coś tu nie gra - przecież to jest wartość zadana, wg. której dobiera się krzywą szarości, a nie odwrotnie. Gdyby Match 3 nie zostawił furtki w postaci kalibracji "na Laptopa" na gorszych monitorach szarości by nie było - jak pokazałem w którymś poscie). Czyli co? Proteza w postaci kalibracji na Laptopa? W której tag ten zmienia swoją gammę jak również VCTG? Gdzie tu logika i czy należy mieć w takim razie zaufanie do takiego softu? Zdaję sobie sprawę, że różnice są minimalna na dobrych monitorach, jednak zobacz jaka różnica wyszła mi na Laptopie.

I wiedz Tomku, że byłem całym sercem za Lafotem...
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 10-02-2008 o 17:28

Uprawnienia umieszczania postów