Strona 5 z 39 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Przepraszam za naiwne pytanie ale czy taka kalibracja monitora to trudna sprawa? Trzeba ustawiac jakies egzotyczne parametry czy jest to na tyle proste ze wystarczy posilkowac sie instrukcja? Jest jakas opcja automatycznej kalibracji?

Pojecia o tym nie mam a chcialbym zainwestowac w jakis sensowny kalibrator, google niestety mocno zawodzi, widac dosc malo popularne zagadnienie. http://www.nokaut.pl/oferta/eye-one-display-2.html To jest dobra cena czy mozna dorwac taniej?

Troszkę taniej ( uwzględniając wysyłkę i podatek ) http://shop.colourconfidence.com/pro...187&xSec=10210

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie ciąg dalszy - podejście onanistyczne :)

Od pewnego czasu badam dwa profile: jeden z Match 3 (z poprawioną szarością) i basICColor. Oba wyglądają podobnie, jednak są subtelne różnice. Oba programu podają delty E po walidacji: Match dE2000, basICColor dE94. Jako iż dE2000 uwzględnia chyba w mniejszym stopniu luminancje niż dE94, różnice między nimi jednak małe, ale są. Być może jest to "onanizm" gamutowy z mojej strony, jednak nie wiem na które profilowanie się zdecydować
    Gamut z Match jest trochę większy niż z basICColor, ale czy powinno być to wyznacznikiem? Odchyłka wg wskazań basICColor np. w niebieskim jest mniejsza niż z Match. Z basICColor obraz jest troszkę cieplejszy niż z Match i "jaśniejszy" - jakby krzywa korekcyjna bardziej "podbijała".
    Który program Waszym zdaniem powinno się traktować jako referencyjny?
    X-Rite wchłonął kilka dobrych firm, zajmuje się zawodowowo profilowaniem, kalibracją itp. BasICColor hmm...

Pozwolę przedstawić sobie takie zestawienie:

Nie jest również zaskoczeniem, że macież adaptacji chrominancji w tych dwóch profilach jest różna:

tag CZAD z basICColor:

tag CZAD z Match 3:

Dołączam również dwa profile - to samo urzadzenie kalibrujące tj. EyeOne D2, te same ustawienia monitora.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 06-02-2008 o 09:56

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Swoją drogą to nie mam pewności jak świecą świetlówki w podświetlaczach LCD i laptoków. Zdaje się też błyskają!!! W "tej padlinie" jak to ładnie ująłeś o tych laptopach pewnie jest jakiś konwerter na wyższe napięcie i pewnie też jest to prąd zmienny.

"Normalna" świetlówka - taka "sufitowa" błyska z częstością prądu ją zasilającego.

Profiler chyba w każdym przypadku musi interesować się mechanizmami typu screensavery itp. oszczędzacze energii - w stacjonarnych też
    Jak nadmieniłem, to tylko hipotezy. Miganie świetlówek chyba jednak się różni od odświeżania kineskopu CRT, bo dlaczegoś ten czwarty czujnik nie jest wtedy wykorzystywany. Nie potrafię tego mądrze wyjaśnić, ale jeśli sfotografujemy na krótkim czasie jedno i drugie (a matryca to fotodiody, tak samo jak kolorymetr), to różnica staje się widoczna.

Odświeżacze itp. w laptopach i stacjonarnych są takie same, mechanizmy zarządzania energią - już niekoniecznie. Być może też chodzi o różnice w kartach graficznych stosowanych w systemach przenośnych i stacjonarnych, domysły można mnożyć...

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Który program Waszym zdaniem powinno się traktować jako referencyjny?
    X-Rite wchłonął kilka dobrych firm, zajmuje się zawodowowo profilowaniem, kalibracją itp. BasICColor hmm...
    Mz. ten, który daje lepsze efekty. Proponuję do oceny użyć wzornika do kalibracji skanera - utworzyć plik o kształcie wzornika w przestrzeni L*a*b i wprowadzić wartości z pliku opisu wzornika, automatycznie generuje to bodaj freeware'owy Logo ColorLAB:
    http://www.xrite.com/product_overvie...SoftwareID=486

Jeśli monitor jest skalibrowany do D65 to porównywać go z wzornikiem oświetlonym filtrowanym światłem dziennym - ma ono zawsze temp. zbliżoną do 6500K i b. równomierną charakterystykę spektralną.
    Istotne jest również osiągnięcie zbliżonej jasności monitora i wzornika (z uwagi na efekty Hunta i Stevensa)
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-02-2008 o 13:42

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jeśli monitor jest skalibrowany do D65 to porównywać go z wzornikiem oświetlonym filtrowanym światłem dziennym - ma ono zawsze temp. zbliżoną do 6500K i b. równomierną charakterystykę spektralną.
    Nie doceniasz maniactwa Tomasza_U Pol roku wybieral odpowiednia zarowke o swietle 6500k
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Nie doceniasz maniactwa Tomasza_U Pol roku wybieral odpowiednia zarowke o swietle 6500k
    To faktycznie ciężka sprawa, bo nie istnieją dobre żarówki 6500K. Najlepsze jakie są (SoLUX) mają 4700K, za to niemal idealną charakterystykę spektralną i CRI > 99%

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    To faktycznie ciężka sprawa, bo nie istnieją dobre żarówki 6500K. Najlepsze jakie są (SoLUX) mają 4700K, za to niemal idealną charakterystykę spektralną i CRI > 99%
    Są jeszcze świetlówki PHILIPS GRAPHICA PRO o RA=98 i temperaturze 5000K lub 6500K

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Rzecz dotyczy wprawdzie jeszcze bardziej (a może i nie?) skomplikowanej sprawy, pamiętam kilka lat temu drogie Barco profesjonalnie skalibrowane w pewnej znajomej mi drukarni. Pierwsze co przyszło mi do głowy sprawdzić jak w szopie wygląda kolor 100/100/0/0 (w przestrzeni CMYK). Niestety do ****. Wychodził śliczny niebieski, podczas gdy w druku offsetowym na materiałach powlekanych, przy druku farbami mieszczącymi się w standardzie - wychodzi prawie idealny fiolet. Rzecz dotyczyła oczywiście CRT. Od tamtego czasu bardziej polegam doświadczonym oczom niż drogim super systemom.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Rzecz dotyczy wprawdzie jeszcze bardziej (a może i nie?) skomplikowanej sprawy, pamiętam kilka lat temu drogie Barco profesjonalnie skalibrowane w pewnej znajomej mi drukarni. Pierwsze co przyszło mi do głowy sprawdzić jak w szopie wygląda kolor 100/100/0/0 (w przestrzeni CMYK). Niestety do ****. Wychodził śliczny niebieski, podczas gdy w druku offsetowym na materiałach powlekanych, przy druku farbami mieszczącymi się w standardzie - wychodzi prawie idealny fiolet. Rzecz dotyczyła oczywiście CRT. Od tamtego czasu bardziej polegam doświadczonym oczom niż drogim super systemom.

Aby zobaczyć w szopie to co na drukarce , oprócz profilu monitora należy wykonać profil drukarki i podglądnąć z profilem drukarki jak dany kolor będzie wyglądać na wydruku .

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Aby zobaczyć w szopie to co na drukarce , oprócz profilu monitora należy wykonać profil drukarki i podglądnąć z profilem drukarki jak dany kolor będzie wyglądać na wydruku .
    No niestety nie. Profil CMYK jest już profilem urządzenia, w tym przypadku jest to standardowy profil druku offsetowego na materiałach powlekanych (ISOCoated).
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    No niestety nie. Profil CMYK jest już profilem urządzenia, w tym przypadku jest to standardowy profil druku offsetowego na materiałach powlekanych (ISOCoated).
    A proof do CMYK nie pokazal jaki bedzie wynik ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 5 z 39 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów