A moze przez zasilany hub USB? Tutaj pomogło: http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1089119
A moze przez zasilany hub USB? Tutaj pomogło: http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1089119
Mam kolejny kłopot :/ Dobrze skalibrowałem 2 monitory (laptopowy i Eizo 2431), ale za cholerę nie chce się skalibrować Eizo EV2333. Program automatycznieustawia mu kontrast 96%, po czym wypluty profil przepala wszystko co jasneMa ktoś jakiś pomysł ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Wyłącz ADC w opcjach lub zamień pudełkowe oprogramowanie na Argylla.
Dzięki, o to chodziło![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Dlaczego odkąd zacząłem interesować się tematem kalibracji pan czornyj i Tom01 zgodnym chórem twierdzili że do kalibracji monitorów szerokogamutowych (np.: Nec P221W) nadają się tylko i wyłącznie spektrofotometry a dziś poleca się i1Display Pro który jest kolorymetrem?
Nic już nie rozumiem...
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0
Paweł Postaleniec fotoBLOG
Ponieważ - do momentu wprowadzenia basICColor DISCUSa oraz i1Display Pro - wszystkie kolorymetry oferowane na rynku były cholernie kiepskie. Spektrofotometry nie są wcale optymalnym rozwiązaniem do kalibracji monitorów i moja rekomendacja wynikała z ówczesnego braku alternatywy.
Dzięki swej uniwersalności, przyzwoitej trwałości i powtarzalności spektrofotometry stanowiły sensowniejsze rozwiązanie niż np. i1Display 2, gdzie każdy sensor kalibrował inaczej, nie był przystosowany do monitorów szerokogamutowych i po pewnym czasie z uwagi na degradację filtrów nadawał się do wyrzucenia.
W tej chwili jednak i1Display Pro całkowicie zmienił zasady gry - jest bardziej powtarzalny, dokładniejszy, mniej szumi i jest stabilniejszy termicznie od wszystkich spektrofotometrów kosztujących mniej niż 30 tyś dolarów.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 01-11-2011 o 14:29
Czy wspomniany wyżej i1Display Pro będzie współpracował z oprogramowaniem SpectraView II?
EOS + Speedlite
Jak najbardziej - i1Display Pro współpracuje z profilerem NEC SpectraView II v.1.1.09.
ColorMunki Display - niestety nie.
A jak wygląda sytuacja ze wsparciem dla monitorów NEC Spectraview, których posiadacze korzystają ze SpectraView Profiler'a (basICColor)? Ze wspieranych budżetowych rozwiązań CM Photo daje rezultaty raczej średnie, tzn. niewiele pogarsza i i1Display Pro wydaje się być rozwiązaniem.
Lubię robić zdjęcia, tak po prostu.
C5DII, C50D, D7000, micro4/3, kupa szkła i innych gratów