i1Profiler nie jest taki zły, a co więcej pozwala się zainstalować na nieograniczonej ilości komputerów i aktywuje przez podpięcie sensora. Można więc kalibrować monitory i lapki wszystkim krewnym i znajomym królika.
Jeśli jednak ktoś się brzydzi i1Profilerem, to w US można kupić NEC SpectraSensor Pro z oprogramowaniem SpectraView II - problem polega jednak na tym, że X-Rite strasznie zaminował licencyjnie swój nowy produkt, więc NEC SpectraSensor Pro może nie działać np. z basICColor Display/SpectraView Profilerem 5.
Dlatego mimo wszystko lepiej zdecydować się na asekuranckie rozwiązanie - 1Display Pro, który powinien działać praktycznie ze wszystkim.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-11-2011 o 20:36
Czy ColorMunki Photo, także można instalować na dowolnej ilości komputerów ?
Widział ktoś gdzieś jakąś głębszą instrukcję po polsku do i1Display Pro, bo w tych ich filmikach coś za szybko (jak dla mnie:-?) po angielsku gadają.
Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i raz wydaje mi sie, że wszystko jasne po czym przeczytam kilka postów i znowu nic nie wiem.
Otóż zakupiłem X-rite i1Display Pro i planuję w połowie grudnia zakup Eizo S2243W. Czy ten kalibrator jest odpowiedni do tego monitora i co za tym idzie bedzie współpracował z oprogramowaniem EIZO, którym można kalibrować programowo ten monitor. Bo jak dobrze zrozumiałem analogicznie w NEC jest SpectraView, które współpracuje z tym kalibratorem.
Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish
EIZO EasyPIX nie będzie współpracował z i1Display Pro. Tylko EIZO ColorNavigator 6.0.1 obsługuje i1Display Pro, ale do niego wymagany jest monitor serii CG.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 25-11-2011 o 17:05
Dokładnie, tylko że ja kalibrator już kupiłem. Czornyj doradził oprogramownie EIZO ColorNavigator 6.0.1, które obsługuje monitory serii CG.
Ale, ze monitor dopiero kupię w połowie grudnia to rodzi się kolejne pytanie, czy monitor serii CG jest dostępny w pieniądzach tego S2243W.
Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish
W przypadku S2243W trzeba się pomęczyć z firmowym oprogramowaniem i1profiler, które jest w zestawie. Inna opcja to Argyll CMS (darmowy) lub basICColor display 5 (komercyjny).
Automatyczną kalibrację półsprzętową wykonuje EasyPIX2 z sensorem EIZO (rebrandowany Spyder3), ale wybitnej jakości toto nie jest.
Nooo, nie bardzo...
W podobnych pieniądzach można kupić NEC P221W - którego można skalibrować sprzętowo i1Display Pro z oprogramowaniem basICColor display 5, lub NEC PA231W - którego można skalibrować sprzętowo i1Display Pro z amerykańskim oprogramowaniem SpectraView II.