Strona 23 z 39 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Odebralam zdjecia i sa ciemniejsze i jakies takie zolte
    Po pierwsze zdjęcia należy oglądać przy jak najbardziej zbliżonym wzorcowym świetle. I nie należy ich porównywać w ten sposób, że przykładasz je do monitora.
    Po drugie jaką masz pewność że LAB jest prawidłowo skalibrowany?
    Po trzecie, profiler Match3 jest, że tak powiem, taki sobie.

Poprosilabym latwiejszym jezykiem... naprawde nie znam sie na kalibracji
    Sugerowałem Ci na PM, abyś kalibrowała na zadaną wartość jasności 120 cd/m2.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 03-07-2008 o 06:41

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Po pierwsze zdjęcia należy oglądać przy jak najbardziej zbliżonym wzorcowym świetle. I nie należy ich porównywać w ten sposób, że przykładasz je do monitora.
    Po drugie jaką masz pewność że LAB jest prawidłowo skalibrowany?
    Po trzecie, profiler Match3 jest, że tak powiem, taki sobie.
    Juz bez przykladania do monitora widzialam ze jest inaczej.
    Czy wzorcowe swiatlo to takie przy ktorym kalibruje sie monitor?

Nie mam pewnosci co do prawidlowego skalibrowania drukarek. Wiem natomiast ze kalibrowane sa codziennie dlatego nie udestepniaja profili.

Co do Match3... coz nie wiem co powiedziec, chociaz wolalabym: "dzisiaj zamowie sobie lepszy!"

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Juz bez przykladania do monitora widzialam ze jest inaczej.
    Czy wzorcowe swiatlo to takie przy ktorym kalibruje sie monitor?
    Najprościej oglądaj zdjęcia przy świetle dziennym.

Nie mam pewnosci co do prawidlowego skalibrowania drukarek. Wiem natomiast ze kalibrowane sa codziennie dlatego nie udestepniaja profili.
    Tak każdy mówi ha, ha. Jeśli chcesz mieć pewność co do kalibracji LAB'a to daj do wywołania do Tomasza1972 - on sam kalibruje i ma o tym pojęcie, a zdjęcia od niego praktycznie pokrywają się z tym co widać na prawidłowo skalibrowanym monitorze.

Co do Match3... coz nie wiem co powiedziec, chociaz wolalabym: "dzisiaj zamowie sobie lepszy!"
    Jeśli Cię stać i masz chęć, zainwestuj w basICColor - ten profiler wspiera Twój kalibrator
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 03-07-2008 o 07:51

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jaki kalibrator polecacie do CRTka Nec'a na dimondtron'ie lub do LG flatronka?
    Druk na frontierze, profil ICC dostałem z labu...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Żadne z powyższych. Potrzebujesz Eye One Pro z modułem do profilowania urządzeń RGB wzornikiem na 918 próbek. Jeśli do Epsona masz RIP, to dodatkowo potrzebny będzie moduł do profilowania CMYK z wzornikiem ECI 2002 (1485 próbek).

Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr, ale nie wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi i z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr ale z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek, no i przede wszystkim nie jest wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi.

wszystko fajnie lecz mozesz mi podac czego potrzebuje dokladnie z tej stronki www.colourconfidence.com ???
    i ile mnie to bedzie kosztowac?
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil Zobacz posta
    wszystko fajnie lecz mozesz mi podac czego potrzebuje dokladnie z tej stronki www.colourconfidence.com ???
    i ile mnie to bedzie kosztowac?
    Zakładam, że nie masz RIP-a do drukarki i wszystkie urządzenia które będziesz kalibrował są RGB:
    http://shop.colourconfidence.com/pro...326&xSec=10057

ewentualnie możesz kupić to - kol. Tomasz1972 z forum kupił taki wynalazek i z tego co wspominał, to był zadowolony, oprogramowanie tworzy profil na podstawie pomiaru wzornika, który ma nawet więcej próbek (1400) niż ten poprzedniego zestawu (918).
    http://shop.colourconfidence.com/pro...788&xSec=10057

Monitor 1990SXi najlepiej kalibrować firmowym profilerem Spectraview Profiler 4.1.8 (lub jego odpowiednikiem - basICColor Display 4.1.8) lub Spectraview II, które umożliwiają wykonanie sprzętowej kalibracji tego panelu.

Zaznaczam, że przy posługiwaniu się tym usrojstwem przydaje się wiedza nt. tego, co się robi i doświadczenie. Ogólnie rzecz biorąc są to tak naprawdę zestawy dość amatorskie, więc starają się w miarę prowadzić nas za rączkę, ale mimo wszystko dobrze by było przynajmniej przeczytać "Profesjonalne Zarządzanie Barwą" (Fraser,Murphy,Bunting).

Można też zlecić to fachowcom - profesjonaliści dysponują oprogramowaniem wartości od 10 tyś. wzwyż i automatycznymi spektrofotometrami autoskanującymi za drugie tyle. Siłą rzeczy mogą osiągnąć lepsze rezultaty.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-07-2008 o 23:19

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta

Tak każdy mówi ha, ha. Jeśli chcesz mieć pewność co do kalibracji LAB'a to daj do wywołania do Tomasza1972 - on sam kalibruje i ma o tym pojęcie, a zdjęcia od niego praktycznie pokrywają się z tym co widać na prawidłowo skalibrowanym monitorze.
    Skontaktowalam sie z Tomaszem i teraz czekam tylko na koszty przesylki.
    Ceny za wydruki atrakcyjne Mam nadzieje ze jakosc tez

Dzieki i pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Przeczytalem to wszystko i mam wode z mozgu
    Przedstawie moja sytuacje.
    Pracuje puki co na badziewnym tanim LCD LG 22". W planach mam jakiegos lepszego NEC'a albo EIZO ale do dopiero na przelomie nowego roku lub nawet pozniej.
    Puki co tak sobie sowakami w opcjach monitora pokombinowalem zeby wydruki z labu przypominaly to co widze na monitorze. Jest lekki zafarb na druku ale lepiej juz chyba nie zrobie nic na oko.
    Wyjezdzam na 2 tygodnie i chce pracowac na lapku Samsunga 17" ktorego matryca to jeszcze wieksza kicha niz moj desktop.
    Z zakupem kalibratora licze sie juz od jakiegos czasu ale teraz naprawde przyparlo mnie do muru bo kolory na laptopie nie przypominaja niczego z mojego monitora.
    Czy warto do takiego sprzetu kupic np taniego spydera 3 express/pro czy lepiej inwestowac w cos pokroju colormunki display?
    A moze wogole to nie ma sensu?
    Poprostu chcial bym zeby to co mam na monitorze zgadzalo sie z tym co mam na laptopie. Co do labu to w UK ciezko znalesc kogos kto daje profile.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Przeczytalem to wszystko i mam wode z mozgu
    Przedstawie moja sytuacje.
    Pracuje puki co na badziewnym tanim LCD LG 22". W planach mam jakiegos lepszego NEC'a albo EIZO ale do dopiero na przelomie nowego roku lub nawet pozniej.
    Puki co tak sobie sowakami w opcjach monitora pokombinowalem zeby wydruki z labu przypominaly to co widze na monitorze. Jest lekki zafarb na druku ale lepiej juz chyba nie zrobie nic na oko.
    Wyjezdzam na 2 tygodnie i chce pracowac na lapku Samsunga 17" ktorego matryca to jeszcze wieksza kicha niz moj desktop.
    Z zakupem kalibratora licze sie juz od jakiegos czasu ale teraz naprawde przyparlo mnie do muru bo kolory na laptopie nie przypominaja niczego z mojego monitora.
    Czy warto do takiego sprzetu kupic np taniego spydera 3 express/pro czy lepiej inwestowac w cos pokroju colormunki display?
    A moze wogole to nie ma sensu?
    Poprostu chcial bym zeby to co mam na monitorze zgadzalo sie z tym co mam na laptopie. Co do labu to w UK ciezko znalesc kogos kto daje profile.
    Jak masz dwa słabe monitory, to próba dopasowania ich nawet przy użyciu najlepszego czujnika skończy się tym, że obraz z jednego ekranu będzie co najwyżej mniej więcej odpowiadał obrazowi z drugiego ekranu. Z naciskiem raczej na mniej, niż na więcej.

Co do samych czujników to ja osobiście skłaniam się ku sprzętowi X-Rite (ColorMunki, i1) niż Datacolor (Spyder). ColorMunki Display to rozsądne minimum, dalej na liście jest i1 Display Pro, dalej ColorMunki Photo/Design, dalej i1 Pro.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

No niestety w tym momencie roznica w kolorach miedzy nimi jest potworna.
    Jak sie pewnie domyslasz onanista nie jestem. Poprostu nie chcial bym sie zlapac za glowe po powrocie zastanawiajac sie czy ja napewno te fotki obrabialem.
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 07-09-2011 o 20:00

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 23 z 39 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów