Strona 17 z 39 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma najmniejszej różnicy między profilami .icc a .icm, to tylko debilny wymysł M$.
    Wystarczy zmienić rozszerzenie.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Ta ten "szczegół" nie zwróciłem uwagi
    W świecie Microsoftu, wszystko musi być własną odmianą standardów. System CMM w Windows to ICM, a nie ICC i choć oprogramowanie poprawnie widzi ICC/ICM to pewna odmienność, poprawna politycznie, musi być. Podobnie jak w przypadku Java/Vitrualna maszyna Microsoft, czy SQL/Microsoft SQL.

Z tego co mi wiadomo nie ma żadnej potrzeby konwertować profili, bo w aplikacjach CMM są one zamienne. Ewentualnie konwerter, to rename nazwa_pliku.icm nazwa_pliku.icc. :-)
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-02-2008 o 12:38
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Jeszcze Was pomorduję

Tak dzisiaj sobie przebadałem różne profile pod kątem widzialności w głębokich cieniach (input R=G=B od 0 do 10 i odpowiedzi w profilu). W profilach z Match 3, Spyder, EZcolor, PM, ColorEyes Display, BasICColor wersja 4.0.2, no praktycznie wszystkich za wyjątkiem Lafota i BasICColor w wersji najnowszej, odpowiedź profili na zadaną wartość RGB=1 była wartość RGB=6 (przy wartości 0 było 0), przy zadanej wartości RGB=10 było średnio RGB=18.
    W profilu Lafota i basICColor 4.1.8 przy RGB=1 jest RGB=2, przy RGB=10 jest:
    - w Lafocie: 13
    - w basICColor: 16.

Do czego zmierzam, otóż w teście "czerni":
    http://www.drycreekphoto.com/Learn/C...itor_black.htm

w profilu z basICColor 4.1.8 trzeba się naprawdę wgapiać żeby móc odróżnić 0 od 1 - praktycznie nie do odróżnienia (Firefox 3 beta 3 z włączonym CM).
    W profilach pozostałych odróżnić można dość wyraźnie.
    Pytanie: jak jest poprawnie?
    Profil referencyjny monitora EIZO S1931 ze strony EIZO również przy wartościach RGB=1 daje wartosć RGB=6, czyli między zadaną wartością RGB=0 i 1 mamy sporą przerwę, bo RGB=0 i 6.
    Krzywa korekcyjna do LUT (VCGT) z profili z basICColor 4.0.2 i 4.1.8 jest praktycznie taka sama.
    Co o tym sądzicie?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Obawiam się, że bez dobrego wzornika, pliku testowego, sprzętu i soft'u do próbkowania pojedynczych odcieni, nie sposób dać wiarygodnej odpowiedzi.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeszcze Was pomorduję

Tak dzisiaj sobie przebadałem różne profile pod kątem widzialności w głębokich cieniach (input R=G=B od 0 do 10 i odpowiedzi w profilu). W profilach z Match 3, Spyder, EZcolor, PM, ColorEyes Display, BasICColor wersja 4.0.2, no praktycznie wszystkich za wyjątkiem Lafota i BasICColor w wersji najnowszej, odpowiedź profili na zadaną wartość RGB=1 była wartość RGB=6 (przy wartości 0 było 0), przy zadanej wartości RGB=10 było średnio RGB=18.
    W profilu Lafota i basICColor 4.1.8 przy RGB=1 jest RGB=2, przy RGB=10 jest:
    - w Lafocie: 13
    - w basICColor: 16.

Do czego zmierzam, otóż w teście "czerni":
    http://www.drycreekphoto.com/Learn/C...itor_black.htm

w profilu z basICColor 4.1.8 trzeba się naprawdę wgapiać żeby móc odróżnić 0 od 1 - praktycznie nie do odróżnienia (Firefox 3 beta 3 z włączonym CM).
    W profilach pozostałych odróżnić można dość wyraźnie.
    Profil referencyjny monitora EIZO S1931 ze strony EIZO również przy wartościach RGB=1 daje wartosć RGB=6, czyli między zadaną wartością RGB=0 i 1 mamy sporą przerwę, bo RGB=0 i 6.
    Krzywa korekcyjna do LUT (VCGT) z profili z basICColor 4.0.2 i 4.1.8 jest praktycznie taka sama.
    Co o tym sądzicie?
    Poprawność kalibracji punktu czerni sprawdza się przy wyłączonym CM (RWCM, strona 241)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Poprawność kalibracji punktu czerni sprawdza się przy wyłączonym CM (RWCM, strona 241)
    To ja wiem, ja chciałem pokazać, jaki sens jest podbijanie tak drastycznie cieni szarości w profilu, skoro za to odpowiada krzywa VCGT?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 21-02-2008 o 21:51

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ja wiem, ja chciałem pokazać, jaki sens jest podbijanie tak drastycznie cieni szarości w profilu, skoro za to odpowiada krzywa VCGT?
    A czy jest Pan pewien, że w nowym 4.1.8 ustawił Pan kalibrację do gammy 2.2?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Oczywiście.

W wersjach 4.1.7 i 4.1.8 odpowiedź profilu na wartości RGB=1 jest RGB=2 - podobnie jak w Lafocie, jednak w Lafocie krzywa VCGT w tym miejscu jest wygięta troszkę "do góry" i stąd zmiana wartości z RGB=0 i RGB=1 jest widoczna bez CM bez specjalnego wgapiania się. W BasICColor bez CM jest nie do odróżnienia do nawet wartość RGB=3 (RGB=4 już tak).
    Dodam, że różnica w cieniach szarości jest dość wyraźnie widoczna przełączając się z profilem i bez profilu. Zastanawiam się grubo, czy nie zastosować tylko wczytywania do LUT poprzez xcalib profilu którego nie umieszczę w zarządzaniu kolorami w Windowsie - wtedy znikną dwa problemy:
    - nie będę już się przejmował CMS w przeglądarkach (np. w PS i IrfanView będzie tak samo ),
    - nie będzie takiej rozbieżności w cieniach szarości w PS i IrfanView,
    a deltyE w kolorach bez profilu są do zakceptowania tak mi się wydaje...
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 22-02-2008 o 07:07

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Zastanawiam się grubo, czy nie zastosować tylko wczytywania do LUT poprzez xcalib profilu którego nie umieszczę w zarządzaniu kolorami w Windowsie
    1. Takie numery można robić z monitorem sprzętowo kalibrowanym.
    2. A i to nie do końca bo PS nie będzie miał informacji o gamucie monitora.
    3. Co to znaczy "W BasICColor bez CM"? Moim zdaniem zachodzi tu dysjunkcja.
    4. Odpowiedź w profilu nie daje żadnych miarodajnych wniosków. Jak już pisałem wcześniej, podstawą, jest wyłącznie zmierzenie konkretnego zadanego odcienia na monitorze.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-02-2008 o 08:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    1. Takie numery można robić z monitorem sprzętowo kalibrowanym.
    To wiadomo, jednak dE*94 z pominieciem profilu w moim monitorze wydają się do zaakceptowania:
    - największa w szarości RGB=32 wynosi 1.29
    - w czerwieni wynosi 2.5
    - niebieski 3.8 (ale z profilem wychodziła tutaj ok. 2)
    2. A i to nie do końca bo PS nie będzie miał informacji o gamucie monitora.
    Nie musi mieć informacji - niech traktuje to jako sRGB
    3. Co to znaczy "W BasICColor bez CM"? Moim zdaniem zachodzi tu dysjunkcja.
    Być może niejasno się wyraziłem. Jeśli otworzę test czerni w przeglądarce np. Opera to jest problem z odróżnieniem wartości od 0-3. Z profilem jest do odróżnienia z racji tego, że sam profil podbija cienie, a to powinno być zadaniem krzywej VCGT - tak jak ma to miejsce w Lafocie.

Dlatego wspomniałem o podpatrzeniu tej "czerni" z profilem, aby pokazać jaka różnica jest z i bez niego mimo wczytania krzywej do LUT.

Strona 17 z 39 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów