Strona 15 z 39 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Postawiłem jednak na Match 3 metodą na LAPTOPA Walidacja profilu z Match w BasICColor wykazuje mniejsze dE (również w szarości). Wydaje mi się, że krzywa do LUT tworzona jest z większej ilośći punktów niż w basICColor, a mimo to gradient wygląda jakby lepiej.

Mam pytanie odnośnie wersji profilu: v2 VS v4.
    Co przemawia za każdym z nich przemawia? Rozumiem, że z v4 niektóre programy mogą nie wspierać, jednak... Poproszę informacje (po polsku ) na ten temat

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Postawiłem jednak na Match 3 metodą na LAPTOPA Walidacja profilu z Match w BasICColor wykazuje mniejsze dE (również w szarości). Wydaje mi się, że krzywa do LUT tworzona jest z większej ilośći punktów niż w basICColor, a mimo to gradient wygląda jakby lepiej.

Mam pytanie odnośnie wersji profilu: v2 VS v4.
    Co przemawia za każdym z nich przemawia? Rozumiem, że z v4 niektóre programy mogą nie wspierać, jednak... Poproszę informacje (po polsku ) na ten temat
    Specyfikacja v.4 jest dokładniejsza, bardziej drobiazgowo zestandaryzowana i pozostawia mniej okazji do niedokładności, mogących np. prowadzić do uzyskiwanie różnych efektów w różnych CMS. Z konkretów:
    - doprecyzowano definicję przekształcenia relatywnego kolorymetrycznego
    - określono zakres dynamiki PCS i poziom oświetlenia podczas oglądania dla przekształcenia percepcyjnego
    - wprowadzono wymóg stosowania CAT-ów (z preferowanym Bradfordem)
    - wymagane jest podawanie koordynatów L*a*b/XYZ dla kolorantów dodatkowych w poszerzonych modelach CMYK
    - poprawiono specyfikację LUT w celu uzyskania ich całkowitej odwracalności
    - dodefiniowano kwestię tagów trójkomponentowych urządzeń, zawartości i struktury profili monochromatycznych, relację PCS-ów YXZ do L*a*b

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Bardzo dziękuję czornyj.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dodam jeszcze ciekawostke, iż gamma w znaczniku TRC w profilach z EZcolor, Monaco Systems podobnie pływa jak w Match 3, aczkolwiek przy wyborze LCD, czy CRT w trzech kanałach RGB jest taka sama.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Dodam jeszcze ciekawostke, iż gamma w znaczniku TRC w profilach z EZcolor, Monaco Systems podobnie pływa jak w Match 3, aczkolwiek przy wyborze LCD, czy CRT w trzech kanałach RGB jest taka sama.
    O jakie pływanie chodzi? Powtarzalność pomiaru?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    O jakie pływanie chodzi? Powtarzalność pomiaru?
    Raczej powtarzalność jest zachowana. Przykładowo na jednym egzemplarzu w Match 3 gamma w znaczniku TRC jest 2.185 i raczej jest na tym monitorze stała. Na różnych monitorach wartość jest odrobinę inna i przyjmuje wartości od 2.180 do 2.220. Zauważyłem że odrobinę większą wartość gamma TRC ustala na słabych monitorach. Zakładam, że jest to korekta krzywej do LUT, bo podczas kalibracji Match 3, najpierw (tak myślę) ustalana jest krzywa do LUT z szarości w której następuje seria odcieni szarości, a potem weryfikacja ustalenia krzywej, gdyż pojawia się kolejna seria odcieni szarości ale w odwrotnej kolejności niż poprzednia.
    Albo po prostu jest to średnia gamma z trzech kanałów RGB.

Przypomnę z poprzednich postów, że przy kalibracji Match 3 na LCD/CRT otrzymałem takie dane w TRC:

rTRC = 2.215
    gTRC = 2.160
    bTRC = 2.262

średnia wychodzi 2.212.

W metodzie na laptop rTRC=gTRC=bTRC.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 14-02-2008 o 09:19

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

NO dobra, podzielę się dzisiejszym wrażeniem z kalibracji monitora LCD AOC:
    Walidacja programem BasICColor profilu z (dE*94):
    - basICColor: średnia 0.52, największa 1.38, standard 0.37, szarość (R=G=B=32) 1.03
    - Match 3: średnia 0.66, największa 1.84, standard 0.47, szarość 1.16

Gamma z Match w tagu TRC: 2.23, z basICCOlor 2.20.

Krzywe VCGT:

BasICCOlor:

Match 3:

Generalnie im gorszy monitor, tym większe różnice w profilach z Match czy BasICColor, aczkolwiek małe Gretag od lat chyba siedział w zarzadzaniu barwą - są jego wzorniki itp.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 14-02-2008 o 11:17

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przyznam, że ten TRC w Matchu zabił mi ćwieka. Logicznie rzecz biorąc - skoro monitor został zlinearyzowany korektą wprowadzaną do LUT karty graficznej, to na cholerę gmerają jeszcze przy TRC?

Jeśli kalibracja w basICColorze była robiona do sRGB, to subtelne różnice mogą wynikać z tego, o czym wspominałem - że ten profiler kalibruje do autentycznej TRC sRGB, a Match3 do gamma 2,2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

We wszystkich profilerach kalibrowałem do gammy 2.2 - żeby było sprawiedliwie
    W profilerach: Profile Maker, EZcolor, Monaco Systems, Match 3 gamma w TRC jest "płynna" +/- 0.02. W Spyder, Lafot, BasICColor jest ustalana na 2.2.
    Różnice między Match 3 a basICColor widaćw gamucie - profil z basICColor ma troszeczkę mniejszy gamut w dobrych monitora, większa różnica jest w laptopach. Wygląda na to, że każda firma ma swoje pliki referencyjne, które różnią się od siebie, a czy nie powinny być jakoś zestandaryzowane? Rozumiałbym różnice w gamutach z racji używania różnych czujników, ale na tym samym? Hmm....
    Gamut z profilu mojego modelu monitora (ze strony EIZO) jest badziej zbliżony do tego z Match, niż z BasICCOlor.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 15-02-2008 o 07:34

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Też nie rozumiem polityki jaką prowadził Gretag, teraz X-RITE odnośnie tego TRC. Na moje pytania odnośnie tego tagu X-RITE milczy (i to nie tylko dział klienta). Może Ty czornyj spróbowałbyś napisać do nich? Być może mojego maila dali już do ignorowanych:

http://www.xrite.com/top_company.asp...cations#Europe

Napisałem do nich raz jeszcze
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 15-02-2008 o 08:49

Strona 15 z 39 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów