delta to delta:
źródło: Wikipedia
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Nie rozumiem...
Jakie wyciągam wnioski?
Zadałem na początku pytanie, dlaczego profile wyciągają cienie w szarościach, skoro powinna to robić krzywa do LUT. Zrobiłem sobie analizę kilkunastu profili i stwierdziłem tylko, że Lafot robi to elegancko, a BasICColor zmienił "politykę" w tym temacie w nowszych wersjach niż 4.0.2. Przykładowo referencyjny profil z Samsunga 970P nie podbija cieni: zachowuje się tak jak z Lafota czy nowszego basica.
Zrobiłem basICColor walidacje monitora bez profilu (z wczytaną krzywą) i podzieliłem się tym z Wami - o jakich wnioskach Tom01 piszesz?
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 22-02-2008 o 09:54
Opieram się na wynikach z walidacji w BasICCor, który to zadaje konkretne L*, a* i b*. Następnie na tej podstawie tworzy wyniki delt. Nie wnikam i nie jest moim to zamiarem badać każdą możliwość wartości zadanych L*, a*, b*. I naprawdę nie interesuje mnie w którą stroną mam odchyłkę.
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 22-02-2008 o 10:09
W celu całościowej analizy zjawiska nie możesz tego pominąć. Tomasz1972 zasygnalizował ważny problem. Eizo opisuje go nieco tu: http://www.eizo.com/support/wp/pdf/wp_03-003.pdf w dziale 5 "Accurate additive color mixture". LCD tak już ma, że dla różnych wartości wymuszeń i ich proporcji w kanałach RGB, ma odchyłki w różne strony.
Ale przecież to nie jest ważne w którą stronę jest odchyłka. Ważne jest to, czy odchyłka mieści się w granicach, które mówią o tym, czy dany kolor, szarość jest badziej, dużo bardziej, mniej czy dużo mniej odróżniany od wzrocowego. Odchyłka dE przyjmuję wartości tylko dodatnie.
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 22-02-2008 o 10:21