Strona 18 z 39 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    - największa w szarości RGB=32 wynosi 1.29
    - w czerwieni wynosi 2.5
    - niebieski 3.8 (ale z profilem wychodziła tutaj ok. 2)
    Gdyby ten monitor faktycznie miał takie osiągi kosztowałby 4x tyle. Pomiary odchyłek są liczone tylko dla prostych, więc i łatwych do wyświetlenia, kombinacji kanałów.

Nie musi mieć informacji - niech traktuje to jako sRGB
    Ludzie ze wsparcia technicznego Adobe twierdzą co innego.

Być może niejasno się wyraziłem. Jeśli otworzę test czerni w przeglądarce np. Opera to jest problem z odróżnieniem wartości od 0-3. Z profilem jest do odróżnienia z racji tego, że sam profil podbija cienie, a to powinno być zadaniem krzywej VCGT - tak jak ma to miejsce w Lafocie.

Dlatego wspomniałem o podpatrzeniu tej "czerni" z profilem, aby pokazać jaka różnica jest z i bez niego mimo wczytania krzywej do LUT.
    A jaki z tego wniosek? Inna filozofia wyciągania trudnych odcieni przez różne profilery. A jaki z tego z kolei wniosek? Żaden, bo odcień oceniasz wizualnie i kompletnie nie wiadomo co jest bliższe prawdzie.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Gdyby ten monitor faktycznie miał takie osiągi kosztowałby 4x tyle. Pomiary odchyłek są liczone tylko dla prostych, więc i łatwych do wyświetlenia, kombinacji kanałów.
    Oczywiście że nie przytoczę odchyłek od 16,7 mln kolorów
    Podobnie profil też jest tworzony z zaledwie ok. 40 próbek i na podstawie tego tworzona jest np. macież. Ale te liczby które przedstawiłem są zmierzone - mogę przedstawić screena z takiej walidacji, ale po co? Oczywiście jest gorzej bez profilu, ale tragedii chyba nie ma.

Ludzie ze wsparcia technicznego Adobe twierdzą co innego.
    X-RITE też twierdzi że ma 100% racje, a problemy barwy są jeszcze do końca nie rozwiązane.

A jaki z tego wniosek? Inna filozofia wyciągania trudnych odcieni przez różne profilery. A jaki z tego z kolei wniosek? Żaden, bo odcień oceniasz wizualnie i kompletnie nie wiadomo co jest bliższe prawdzie.
    Taki z tego wniosek, że profil sam z siebie nie powinien wyciągać sztucznie cieni (bo chyba tylko tak to można nazwać). Lafot elegancko wyciąga cienie bez uciekania się do do tej "sztuczności" - ot elegancko tworzy krzywą do LUT.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 22-02-2008 o 09:05

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ale te liczby które przedstawiłem są zmierzone - mogę przedstawić screena z takiej walidacji
    W to nie wątpię, basICColor robi to od ręki. Jednak nie o to mi chodziło. Sęk jest w tym, że przedstawianie walorów monitora w postaci dE z popularnych profilerów jest obarczone potężnym błędem. Tak dużym, że wnioski wysnute na tej podstawie mogą być różne o 180 stopni od faktów. Patrz SM193P+ i pokrewne. Matryca ta sama (czyli jakość filtrów) co w L768, stąd delty na prostych odcieniach podobne, a monitor diametralnie różny.

Taki z tego wniosek, że profil sam z siebie nie powinien wyciągać sztucznie cieni
    Przedstaw proszę co rzeczywiście wyświetli monitor w cieniach po zadaniu wcześniej wymienionych odcieni, a nie jaka jest zadana wartość w profilu.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Tomaszu , Tomaszu Czepiasz się że jeden profiler vs inny ma odchylenia rzędu 0,1% , a zamierzasz pominać korekcję kolorystyczną całkowicie . Po co w takim razie kalibrować/profilować , skoro i tak na koniec będziesz miał "na oko"

Każdy profiler jest inny i nie może być inaczej , gdyż wtedy kupowałoby się najtańszy
    Zapominasz jeszcze o fakcie , że w kalibracji nie jest najważniejsze 100% zgodności z wzorcem , ale stabilnosć i przewidywalnosć swojej pracy .

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Tomaszu , Tomaszu Czepiasz się że jeden profiler vs inny ma odchylenia rzędu 0,1% , a zamierzasz pominać korekcję kolorystyczną całkowicie . Po co w takim razie kalibrować/profilować , skoro i tak na koniec będziesz miał "na oko"
    Tomasz chce zwalczyć problem CM w systemie, nie tylko aplikacjach z CM. Moim zdaniem sposoby na to są dwa:
    1. Monitor kalibrowany sprzętowo pokrywający AdobeRGB.
    2. Mac.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Tomasz chce zwalczyć problem CM w systemie, nie tylko aplikacjach z CM. Moim zdaniem sposoby na to są dwa:
    1. Monitor kalibrowany sprzętowo pokrywający AdobeRGB.
    2. Mac.
    3. korzystanie tylko i wyłącznie z aplikacji ( najcześciej drogich ) z zarządzaniem barwą

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

W to nie wątpię, basICColor robi to od ręki. Jednak nie o to mi chodziło. Sęk jest w tym, że przedstawianie walorów monitora w postaci dE z popularnych profilerów jest obarczone potężnym błędem. Tak dużym, że wnioski wysnute na tej podstawie mogą być różne o 180 stopni od faktów. Patrz SM193P+ i pokrewne. Matryca ta sama (czyli jakość filtrów) co w L768, stąd delty na prostych odcieniach podobne, a monitor diametralnie różny.
    Tu się nie zgadzam. Mam możliwośc kalibracji np. Samsunga 970P - mimo tej samej matrycy co w Eizo s1931 dE są większe w Samsungu niż w Eizo. Krzywa do LUT też jest diametralnie inna.

Przedstaw proszę co rzeczywiście wyświetli monitor w cieniach po zadaniu wcześniej wymienionych odcieni, a nie jaka jest zadana wartość w profilu.
    W jaki sposób to pokazać?
    Czysty RGB z zadanych wartości od 0, 1 do 10 powinien mieć wartosci od 0, 1 do 10. W profilu z Match 3, starszej wersji basICColor jest od 0, 6 do 18. IMO jest to kolosalne podbicie już w zadanej wartosci RGB = 1. Różnica tedy w cieniach szarości w przeglądarce IE i Fx 3 (z wł. CMM) jest bardzo wyraźna.

Nie na oko - kalibruję monitor, tworzę krzywą do LUT ładuję ją przy starcie systemu.

2. Mac.
    Tu nie do końca - Mac zachowuje się podobnie jak Windows w tym temacie - całe "GUI" Mac'a nie wykorzystuje profilu podobnie jak Windows.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 22-02-2008 o 09:29

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tu się nie zgadzam. Mam możliwośc kalibracji np. Samsunga 970P - mimo tej samej matrycy co w Eizo s1931 dE są większe w Samsungu niż w Eizo. Krzywa do LUT też jest diametralnie inna.
    W tym akurat egzemplarzu...

W jaki sposób to pokazać?
    ColorPicker jakiś, np z PM5 i obsługiwany przez niego sprzęt. Tylko oczywiście, urządzenie pomiarowe i soft na osobnym komputerze. Wyświetlamy w aplikacji z CM poszczególne odcienie i mierzymy. Dla porównania w innej aplikacji z CM i to samo.

Czysty RGB z zadanych wartości od 0, 1 do 10 powinien mieć wartosci od 0, 1 do 10.
    Tylko dla idealnego monitora.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Nie na oko - kalibruję monitor, tworzę krzywą do LUT ładuję ją przy starcie systemu.
    Tworzysz krzywą szarości i ja ładujesz pomijając fakt, że pomimo prawidłowej szarośći kolory mogą być całkowicie inne niż powinny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Tylko dla idealnego monitora.
    Oj, to oczywiste. Ale idealnych monitorów nie ma. Taką protezą na to jest kalibracja i ustalenie np. dobrej krzywej do LUT, która tą sprawę powinna załatwić.
    Ciekawą sprawą jest to, że nowa wersja BasICCor już tak kolosalnie nie podbija cieni w profilu mimo tego, iż krzywa do LUT wygląda tak samo jak w starej wersji. Więc? Przyszli po rozum do głowy?

Tworzysz krzywą szarości i ja ładujesz pomijając fakt, że pomimo prawidłowej szarośći kolory mogą być całkowicie inne niż powinny
    Pokazałem jaką mam odchyłkę w kolorach. Ja cały czas piszę o moich odczuciach na moim EIZO - zdaję sobie sprawę że np. na laptopie to już nie przejdzie.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 22-02-2008 o 09:39

Strona 18 z 39 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów