Strona 16 z 39 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Każda z firm produkujących zestawy lub samo oprogramowanie , będzie uważać ze ich produkt jest najlepszy , więc pisanie i zwracanie uwagi na błędy do nich nie dotrze Nie odpowiadają roznice w gammie na matchu kup Pan sobie basiccolora i daj nam spokój , nie odpowiada gamut z basiccolora , kalibruj Pan matchem itd
    ICC ( INTERNATIONAL COLOR CONSORTIUM ) jest "zbieraniną" konkurencyjnych firm produkujących to samo , więc pomimo standardów , pod wieloma względami produkty będa się różnić , gdyż konkurencji nie zdradza się swoich algorytmów .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Zrobiłem test na słabym laptopie:
    1. Zmniejszyłem jasność do minimum (zaproponował Tomasz1972 ).
    2. Normalna kalibracja.

Ad.1

Match 3

Krzywa

gamma w TRC = 2.30

Odpowiedź na czarny RGB=10 wynosi RGB=22

BasICColor

gamma w TRC = 2.2

Odpowiedź na czarny RGB=10 wynosi RGB=18

Ad. 2

Match 3

Krzywa

gamma w TRC = 2.35

Odpowiedź na czarny RGB=10 wynosi RGB=22

BasICColor

gamma w TRC = 2.2

Odpowiedź na czarny RGB=10 wynosi RGB=18
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 15-02-2008 o 12:09

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzisiaj chwilę się poonanizowałem sprzętowo- natchniony waszymi mundrymi wywodami - oprofilowałem LCD(Eizo s1921) na 3 sposoby:
    1.Match 3 jako LCD
    2. Match 3 jako laptop
    3. basic Color jako LCD
    Wszędzie była ustawiona Gamma 2.2, luminacja 120, 6500K
    Wziąłem sobie na tapetę ten gradient:
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=156
    matematyczne analizy profili to nie dla mnie dlatego po prostu otwierałem gradient w szopie i oceniałem na oko.

-na początek zresetowałem lut i gradient wydawał się na 100% tak jak trzeba - szary, bardzo płynny bez widocznych przejść.
    -później wczytałem profil z Match -LCD , zamknąłem/otwarłem szopa, wczytałem gradient no i w generalnie w miarę nieźle ale cieniach po lewej pojawł sie widoczny próg z zielonkawym zafarbem
    - następnie profil Match jako laptop (restart szopa) - tu IMHO masakra. Gradient poszatkowany, na całej długości widoczne progi ale szare bez widocznych zafarbów
    - na koniec profil z Basic - no tu jak dla mnie bardzo dobrze -gradient niemal tak samo równy jak bez profilu

Reasumując i mając porównanie ze skalibrowanym monitorem CRT ja wybieram BasicColor. o wrażeniach dotyczących obróbki zdjęć pisałem wcześniej - tez jak dla mnie ze wskazaniem na Basic ze względu na bardziej dla mnie przewidywalne zachowanie w cieniach.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Wszystko zalezy od sprzętu ( i ile z niego jesteśmy w stanie wycisnąc ) , oraz indywidualnego spojrzenia na wyświetlany obraz . Trzeba skalibrować sprzęt kompromisowo : przejścia tonalne vs kolory , w zależności co dla kogo jest ważniejsze .

Osobiście korzystam z match3 prekalibrując jako LCD , a profiljąc jako laptop i uważam, że tak jest naprawdę dobrze .
    Ale oczywiście moje oko nie jest ideałem w postrzeganiu więc mogę się mylić

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Wszystko zalezy od (...) indywidualnego spojrzenia na wyświetlany obraz
    Jak to ktoś ładnie napisał: "nie sięgaj po kalibrator w celu ogłoszenia sukcesu". :-)
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

To może na koniec takie moje nieśmiałe podsumowanie

1. Niekwestionowanym liderem w "krzywej do LUT" jest Lafot LMC-03. Zadane szarości RGB i ich odpowiedzi w profilu są są bardzo podobne. Elegancko wyciąga cienie.
    2. Jeśli chodzi o gamut, to IMO jest to basICColor. Gamut z niego (uśredniając wyniki z kilku EIZO S1931) jest najbardziej podobny do gamutu profilu tego modelu wystawionego na stronie EIZO. Największa różnica w gamucie jest w Lafocie, potem Spyder, potem Match 3 LCD, potem Match 3 Laptop.
    3. Gradient najładniejszy jest z basICCOlor.

Nie będę się już powtarzał na temat gammy w znaczniku TRC.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 17-02-2008 o 16:29

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    To może na koniec takie moje nieśmiałe podsumowanie

1. Niekwestionowanym liderem w "krzywej do LUT" jest Lafot LMC-03. Zadane szarości RGB i ich odpowiedzi w profilu są są bardzo podobne. Elegancko wyciąga cienie.
    2. Jeśli chodzi o gamut, to IMO jest to basICColor. Gamut z niego (uśredniając wyniki z kilku EIZO S1931) jest najbardziej podobny do gamutu profilu tego modelu wystawionego na stronie EIZO. Największa różnica w gamucie jest w Lafocie, potem Spyder, potem Match 3 LCD, potem Match 3 Laptop.
    3. Gradient najładniejszy jest z basICCOlor.

Nie będę się już powtarzał na temat gammy w znaczniku TRC.
    Wniostek z tego jest następujący - jeśli kto chce pedantycznie skalibrować sobie monitorek, to najlepiej kupić kolorymetr X-Rite DTP-94B i profiler basICColor

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja jeszcze zadam nieśmiałe pytanie: jaka jest różnica między profilami ICC a ICM?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Ja jeszcze zadam nieśmiałe pytanie: jaka jest różnica między profilami ICC a ICM?
    Oj, widzę że się Pan obija z lekturą RWCM!!!

ICC są z Mac OS-a, a ICM z Windowsa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Oj nie obijam się z lekturą
    Ta ten "szczegół" nie zwróciłem uwagi czytając, a przyszło mi coś do głowy właśnie w tej chwili. Niektóre profilery pod Windowsa tworzą profile w ICC inne w ICM. Czy do zamiany profilu z ICC na ICM lub odwrotnie potrzebny jest jakiś konwerter? Jeśli tak, czy istnieje coś darmowego do tego celu? Czy może wystarczy po prostu zmienić rozszerzenie?

Strona 16 z 39 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów