Pokaż wyniki od 1 do 10 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Rzecz dotyczy wprawdzie jeszcze bardziej (a może i nie?) skomplikowanej sprawy, pamiętam kilka lat temu drogie Barco profesjonalnie skalibrowane w pewnej znajomej mi drukarni. Pierwsze co przyszło mi do głowy sprawdzić jak w szopie wygląda kolor 100/100/0/0 (w przestrzeni CMYK). Niestety do ****. Wychodził śliczny niebieski, podczas gdy w druku offsetowym na materiałach powlekanych, przy druku farbami mieszczącymi się w standardzie - wychodzi prawie idealny fiolet. Rzecz dotyczyła oczywiście CRT. Od tamtego czasu bardziej polegam doświadczonym oczom niż drogim super systemom.

Aby zobaczyć w szopie to co na drukarce , oprócz profilu monitora należy wykonać profil drukarki i podglądnąć z profilem drukarki jak dany kolor będzie wyglądać na wydruku .

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Aby zobaczyć w szopie to co na drukarce , oprócz profilu monitora należy wykonać profil drukarki i podglądnąć z profilem drukarki jak dany kolor będzie wyglądać na wydruku .
    No niestety nie. Profil CMYK jest już profilem urządzenia, w tym przypadku jest to standardowy profil druku offsetowego na materiałach powlekanych (ISOCoated).
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    No niestety nie. Profil CMYK jest już profilem urządzenia, w tym przypadku jest to standardowy profil druku offsetowego na materiałach powlekanych (ISOCoated).
    A proof do CMYK nie pokazal jaki bedzie wynik ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    A proof do CMYK nie pokazal jaki bedzie wynik ?
    PS w trybie CMYK z automatu "proofuje", tylko ta kombinacja albo leżała poza gamutem poczciwego Barco (i to jest najbardziej prawdopodobne), albo jednak nie był on tak świetnie skalibrowany, albo ktoś coś popieprzył w ustawieniach, albo wydruk był oglądany w jakimś dzikim oświetleniu.

Na moim wogóle nie skalibrowanym Szajsungu wspomniana kombinacja jest jednak fioletowa.

Są jeszcze świetlówki PHILIPS GRAPHICA PRO o RA=98 i temperaturze 5000K lub 6500K
    Ze świetlówkami jest ten problem, że ponoć producenci sami sobie wymyślili metody ich testowania i wychodzą im różne wspaniałe wyniki, ale tak czy owak ich widmo spektralne ponoć idealne nie jest, więc stanowią trochę podejrzany towar:

W stosownych godzinach można jednak liczyć na wspomniane już światło dzienne...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-02-2008 o 18:09

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

Ze świetlówkami jest ten problem, że ponoć producenci sami sobie wymyślili metody ich testowania i wychodzą im różne wspaniałe wyniki, ale tak czy owak ich widmo spektralne ponoć idealne nie jest, więc stanowią trochę podejrzany towar:

W stosownych godzinach można jednak liczyć na wspomniane już światło dzienne...
    Używałem świetlówek OSRAM i wypadały dużo gorzej od PHILIPSA .
    Zasadniczo wedlug producentów światło żarowe ma RA 100 , ale z wyjątkiem niektórych halogenów np SOLUXA jest za ciepłe , jednak nie wyobrażam sobie oświetlenia 100m2 halogenami
    Oczywiście światło dzienne jest najlepsze .

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    PS w trybie CMYK z automatu "proofuje", tylko ta kombinacja albo leżała poza gamutem poczciwego Barco (i to jest najbardziej prawdopodobne), albo jednak nie był on tak świetnie skalibrowany, albo ktoś coś popieprzył w ustawieniach, albo wydruk był oglądany w jakimś dzikim oświetleniu.

Na moim wogóle nie skalibrowanym Szajsungu wspomniana kombinacja jest jednak fioletowa.
    Co do trybu to pisalem o takiej sytuacji gdzie pracuje sie w RGB a potem robi proofa do CMYK. W przypadku gdy profilem dolaczonym do projektu jest od razu CMYK to jasna sprawa proofa nie trzeba robic.

Natomiast z ciekaowsci wpisalem te wartosci do PS'a i u mnie na skalibrowanym monitorze jest fiolet. Cos wiec bylo nie teges z kalibracja tego Barco.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Używałem świetlówek OSRAM i wypadały dużo gorzej od PHILIPSA .
    Zasadniczo wedlug producentów światło żarowe ma RA 100 , ale z wyjątkiem niektórych halogenów np SOLUXA jest za ciepłe , jednak nie wyobrażam sobie oświetlenia 100m2 halogenami
    Oczywiście światło dzienne jest najlepsze .
    Rozmowa tyczyła się szukania kwadratowych jaj 100m2 oświetlone halogenami pewnie byłoby dość dobrze ogrzane

Co do trybu to pisalem o takiej sytuacji gdzie pracuje sie w RGB a potem robi proofa do CMYK. W przypadku gdy profilem dolaczonym do projektu jest od razu CMYK to jasna sprawa proofa nie trzeba robic.

Natomiast z ciekaowsci wpisalem te wartosci do PS'a i u mnie na skalibrowanym monitorze jest fiolet. Cos wiec bylo nie teges z kalibracja tego Barco.
    Nawet najlepsze monitory CRT nie wyświetlały całego CMYK-a. Sciągnąłem profil ostatniego Barco Reference Calibratora V i wyraźnie widać, że na pewno miał problemy z wyświetleniem 100%C, 100%C+Y, 100%Y i 100%M. Akurat jednak kombinacja 100% C+M leżała głęboko w zakresie jego gamutu, więc coś musiało być chyba nakrzaczone
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-02-2008 o 22:12

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Hi Hi, to zadałem zadanie domowe ;-)
    Jak dla mnie oczywiście - że spieprzona kalibracja, ale robili to na pewno fachowcy. Przyjeżdżali do nich wtedy agfiarze. :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uprawnienia umieszczania postów