Strona 3 z 39 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Tak jak pisałem wcześniej (na chłopski rozum), że nie zawiera krzywej szarości.
    To że nie posiada tego znacznika powoduje to, że wczytywany jest do LUT tylko za pomocą oprogramowania Lafota. Minusem jest to, iż Lafot nie wspiera Linuksa, wiec wczytanie nawet przez xcalib nie jest możliwe.

Spotkałem opinie, iż w monitorach LCD lepiej jednak stosować tryb tablicowy, co nie zmienia faktu, że tryb profilu mogę dowolnie w basICColorze zmienić (w Match również).
    ICC Examin pięknie wczytuje wszystkie profile bez wykrzaczania się - nie wczytuje vcgt z Lafota, bo tam tego nie ma.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam pytanie, jaką metodą adaptacyjną najlepiej potraktować profil:
    - XYZ scaling
    - von Kries
    - linear Bradford
    - CAT02 (from CIECAM02).
    Wstępnie wyszło mi, że stosująć Bradforda ogólnie delta E w poszczególnych kolorach i szarości wyszła mi chyba najmniejsza.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wiem, że Bradforda stosuje Adobe, jednak Kries ponoć lepiej adoptuje nieliniowo niebieski.
    Fakt, że profil Lafota nie zawiera vcgt rodzi fundamentalne pytanie - gdzie, do cholery, ten profiler zapisuje dane kalibracyjne i czy wogóle to robi. Samego profilu nie da się wgrać do LUT karty graficznej, ponieważ jest to wyłącznie informacja charakteryzująca, wykorzystywana przez CMS Photoshopa.

Istnieją poważne argumenty za stosowaniem macierzowych profili dla monitorów, zresztą czytając twój kolejny post domyślam się, że Granger wygląda lepiej.

Co do algorytmów adaptacji chromatycznej, to moja wiedza w tym temacie jest niewielka, ale Bradford jest ponoć najnowocześniejszy, stosuje go Adobe, więc wybrałbym Bradforda. Mogę jedynie wskazać lekturę:
    http://www.brucelindbloom.com/index....hromAdapt.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Fakt, że profil Lafota nie zawiera vcgt rodzi fundamentalne pytanie - gdzie, do cholery, ten profiler zapisuje dane kalibracyjne i czy wogóle to robi. Samego profilu nie da się wgrać do LUT karty graficznej, ponieważ jest to wyłącznie informacja charakteryzująca, wykorzystywana przez CMS Photoshopa.
    Wczytuje do LUT karty graficznej loader Lafota.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Wczytuje do LUT karty graficznej loader Lafota.
    I catalyst ATI

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli po wczytaniu tego czegoś widać jakąkolwiek zmianę, to znaczy że jednak są tam jakieś dane kalibracyjne, tylko cholera wie gdzie i w jakiej formie. Osobiście znalazłem tam tylko cały komplet LUT typowych dla profili drukarkowych (dla odwzorowań kolorymetrycznych, nasyconych i percepcyjnych - sic!) i lekko mnie to odkrycie zaskoczyło.
    Pewne wątpliwości budzi też gamut z Lafota - porównując go z profilem fabrycznym można dojść do wniosku, że producent trochę nie docenia możliwości swego produktu...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-02-2008 o 14:30

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Można powiedzieć, że tak małe rozbieżności w Match są malutkie, jednak je naprawdę widać - szarość przestaje być szara. Podobnie jak Match 3 zachowuje się ProfileMaker 5 który kosztuje ho, ho, ho
    I nie ma znaczenia w Match, PM, czy kalibrujemy EyeOne Pro czy EyeOne D2 - w obu przypadkach szarość jest "pod psem"...
    Moim zdaniem nie można wkładać obu urządzeń do jednego worka . Są to inne konstrukcje i inaczej mierzą .
    W moim odczuciu I1 pro + match jest OK .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja mam inne zdanie ;-)

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Pewne wątpliwości budzi też gamut z Lafota - porównując go z profilem fabrycznym można dojść do wniosku, że producent trochę nie docenia możliwości swego produktu...
    Jaki jest Twój ostateczny wniosek?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jaki jest Twój ostateczny wniosek?
    Ostateczny wniosek jest taki, że nie rozumiem sposobu działania profilera Lafota. Podejrzewam go o to, że wogóle nie dokonuje linearyzacji monitora, a wyniki jego pomiarów wartości kolorymetrycznych kolorantów są mało prawdopodobne. Jak podkreślam - są to podejrzenia i wynikają z braku zrozumienia odmiennego sposobu działania tego systemu. Wygląda to wszystko jednak tak, jakby autorzy profilera potraktowali monitor jak drukarkę...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-02-2008 o 16:07

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Mnie zastanawia jeszcze jedno. Dlaczego ma mieć znaczenie czy kalibruję CRT, LCD czy Laptop? Przy kalibracji muszę się w programie zadeklarować - nie rozumiem tego.
    Lafot przykładowo ma to gdzieś, czy kalibruje CRT, LCD czy Laptopa - nie wnika.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 04-02-2008 o 16:36

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mnie zastanawia jeszcze jedno. Dlaczego ma mieć znaczenie czy kalibruję CRT, LCD czy Laptop? Przy kalibracji muszę się w programie zadeklarować - nie rozumiem tego.
    Lafot przykładowo ma to gdzieś, czy kalibruje CRT, LCD czy Laptopa - nie wnika.
    Jako ignorant w tym zakresie zapewne nie mam racji ale:

- laptopy nie maja możliwości regulacji kontrastu wogóle (pewnie też są w większosci 6 bitowe)
    - LCD mają kontrast "z natury" wyświetlacza stały ale mają możliwość jego "regulacji"
    - CRT mają możliwość regulacji kontrastu
    - mało który LCD (pomijając najwyższą półkę) ma możliwości regulacji kanałów RGB
    - prawie w każdym CRT można regulować osobno kanały RGB.

itd. itp. Ja to bym odwrócił pytanie - dlaczego tak różne wyświetlacze Lafot traktuje tak samo?

Ale tak ogólnie to ciekawie piszecie z czornyjem

EDIT: PS. Laptop i obróbka zdjęć to... chyba tylko u Ziobry się da. Młotkiem
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-02-2008 o 17:17

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To ja dodam do Janusza jeszcze kilka punktow:

- odswiezanie w crt moze powodowac zaburzenia w dzialaniu optyki kalibratora
    - jasnosc w crt kontra podswietlanie matrycy w lcd to dwie rozne sprawy
    - brak mozliwosci konfiguracji czegokolwiek w laptopie
    - zupelnie karkolomne ale struktura lcd wyglada z bliska nieco inaczej niz crt

Natomiast co do Lafota odpowiedz moze byc calkiem prosta - soft wykrywa rodzaj podlaczonego wyswietlacza i z automatu dostosowuje parametry.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 3 z 39 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów