Strona 37 z 39 PierwszyPierwszy ... 273536373839 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Test kalibratorów

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    nawet nie wiem czy Color Navigator rozpoznaje i1D Pro.
    Rozpoznaje, rozpoznaje, od wersji 6.1 bodajże . I to właśnie przy kalibracji sprzętowej CGków właśnie przez CN różnice w czasie kalibracji są widoczne, szczególnie jak kalibrujesz ekran do 40-50 cd/m2 albo niżej. Używałem i nadal używam i1Pro bo to naprawde dobre narzędzie do kalibracji monitora, a z braku sensownego kolorymetru jeszcze niedawno była to jedyna sensowna opcja. Jednak odnoszę wrażenie (moje subiektywne), że i1Display Pro naprawdę radzi sobie odrobinę lepiej (i szybciej) w wyciśnięciu właściwej tonalności w cieniach.
    Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
    Kontakt: druk (at) medikon.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Test kalibratorów

i1pro ma pewne ograniczenia. Po pierwsze - zgodność międzyinstrumentowa pozostawia nieco do życzenia, są to odchyłki aptekarskie, ale jednak. Po drugie - jak się zabrudzi, to może być jeszcze gorzej. Po trzecie - problemy z driftem termicznym. Po czwarte - poniżej 0,5cd/m^2 mierzy więcej własnego szumu niż sygnału.

Sporo z tych wad wyeliminowano w i1pro2 (rev.E) - kalibracja długości fali, kontrola driftu termicznego, konstrukcja skutecznie odprowadzająca ciepło i elektroniczne odszumianie cieni mocno poprawia sytuację, ale jednak DISCUS to to nadal nie jest...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

i1pro ma pewne ograniczenia. Po pierwsze - zgodność międzyinstrumentowa pozostawia nieco do życzenia, są to odchyłki aptekarskie, ale jednak. Po drugie - jak się zabrudzi, to może być jeszcze gorzej. Po trzecie - problemy z driftem termicznym. Po czwarte - poniżej 0,5cd/m^2 mierzy więcej własnego szumu niż sygnału.

Sporo z tych wad wyeliminowano w i1pro2 (rev.E) - kalibracja długości fali, kontrola driftu termicznego, konstrukcja skutecznie odprowadzająca ciepło i elektroniczne odszumianie cieni mocno poprawia sytuację, ale jednak DISCUS to to nadal nie jest...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Zrobiłem jakiś czas temu prosty test porównawczy:

basICColor DISCUS

X-Rite I1 Pro

X-Rite I1 Display Pro
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Aby tego typu test miał sens monitor musiałby być skallibrowany i oprofilowany laboratoryjną Konicą-Minoltą, a walidację należałoby wykonać używając jednego profilu, nie zaś tworząc go za każdym razem dla każdego urządzenia z osobna.
    Uczciwe testy (z użyciem referencyjnego PR-650) wykonał Ethan Hansen:
    Display Calibration Sensor Capabilities

W prezentowanych powyżej wynikach walidacji nie wiadomo co zostało użyte jako punkt odniesienia, a do tego ewidentnie punkt czerni został mocno podniesiony do góry by ominąć rafy próbek o niskiej luminancji, na których wykrzacza się i1Pro:
    https://dl.dropbox.com/u/19059944/i1pro-vs-dscs.MOV

Mój wynik walidacji DISCUSa PA241 @80cd/m^2 z natywnym bkpt:

Dla porównania - wpływ szumu sensora na powtarzalność pomiarów w cieniach, monitor również @80cd/m^2 z natywnym bkpt, pomiar i1pro1:

Miasto
    Białystok-Warszawa

Monitor "testowy" to CG223W skalibrowany i oprofilowany CN. Walidacje basICColorem różnymi czujnikami. Bkpt natywny. Nie skupiałem się żeby koniecznie coś wykazać. To typowa kalibracja jakich wielu robi wiele. I1 Display Pro wypada dużo lepiej w cieniach, to bezdyskusyjne.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

CN kalibrując z priorytetem balansu szarości z automatu podnosi punkt czerni do wartości, przy której uzyskuje stabilne pomiary w cieniach.

Do tego mogą dochodzić różnice wynikające ze sposobu liczenia profili i definicji krzywej odpowiedzi tonalnej - przykładowo CN pozwala definiować punkt czerni TRC olbo jako czerń wyidealizowaną, albo jako realną uzyskaną podczas pomiaru.

Bezpieczniej zatem użyć do kalibracji i walidacji ten sam profiler, tym bardziej że w CN dopiero od wersji 6.4 będzie można użyć DISCUSa jako sensora referencyjnego - a z testu Ethana Hansena wynikałoby, że z braku urządzenia klasy laboratoryjnej takie postępowanie byłoby najbardziej zasadne - w konfrontacji z PR-650 DISCUS uzyskał najlepszą zgodność pomiarów.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez szym Zobacz posta
    i1 Display Pro dostarczany jest z majnowszym oprogramowaniem X-Rite - i1 Profiler. Jest to dokładnie to samo oprogramowanie które X-Rite oferuje z najnowszymi spektrofotometrami i1 Pro 2. O ile możnaby dyskutować w kwestii lepszości tego softu w profilowaniu papieru i drukarki względem starego, nie oferowanego już Profile Makera, o tyle w zastosowaniach programowej kalibracji i profilowania ekranu monitora, w połączeniu z kolorymetrem i1 Display Pro program i1Profiler zachowuje ponadprzeciętne możliwości i pozwala uzyskać rezultaty lepsze niż z każdego dostępnego obecnie spektrofotometru, ustępując jedynie znacznie droższemu basICColor Discusowi i referencyjnym Minoltom.

Jeśli czytasz uważnie wątki dotyczące kalibracji, posiadając i1Display Pro nie powinieneś mieć problemu z wyciśnięciem z S1932 więcej niż dotychczas, jednak nie spodziewaj się szału. S1932 ma swoje ograniczenia, których nie przeskoczy się profilowaniem. Jeśli chcesz znacząco poprawić jakość i zgodność wyświetlania z tym co masz w plikach a co za tym idzie komfort pracy, zastanow się nad monitorem z ciut wyższej półki, z lepszą elektroniką i kalibracją sprzętową. Wtedy poczujesz prawdziwą rożnicę.
    Dzięki. Ta "ciut" wyższa półka aby różnica była już znacząca, to który monitor?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Dzięki. Ta "ciut" wyższa półka aby różnica była już znacząca, to który monitor?
    Np seria SX.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Witam. Wiem ze prowadzicie tu dyskusje na poziomie o niebo wyższym niż moje pytanie dlatego prosze mnie nie linczowac. Zdjęcia robię zawodowo jako 2 praca. Średnio 15 ślubów rocznie i mi to wystarcza. Klientka była i jest zawsze mega szczęśliwa zarówno z fotkami na dysku jak i odbitkami. Pracuje na nie oprofilowanym dellu u2711. Właśnie zmieniłem desktopa na ultrabooka della 13xps z panelem 1080p IPS. Musiałem go podstroic w windowsowskim kalibratorze tak na oko zeby oddawał podobne barwy do u2711. Wyszło mi to całkiem dobrze i pewnie 95% ludzi nie mających pojęcia o kalibracji stwierdziła by ze wyglądają tak samo. Do wydruków używam taniego angielskiego Snapfisha i kolory wychodzą prawie identyczne do tych na moim monitorze. Jednak gryzie mnie gdzieś tam ze warto było by skalibrowac kolory na laptopie i monitorze zeby było to zrobione lepiej niż moje na oko. Co myślicie o colormunki smile. Wiem ze jest to sprzęt dla amatora ale jeśli chodzi o profilowanie to tak bym sie właśnie określił. Patrząc na zadowolenie moich klientów nie widzę tez powodów dla których miał bym sie w to zbytnio zaglebiac, wydać kupę kasy i wygrywać sobie włosy z głowy ze kolory nie są mega idealne.
    Więc zapytam w prost. Czy warto kupić smile? Zapewne jest to lepsze rozwiazanie niż pracownie na sprzęcie ustawionym na oko?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 37 z 39 PierwszyPierwszy ... 273536373839 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów