Kolorymetr to urządzenie pasywne mierzące widmo w trzech(?) miejscach z konieczności dość szerokopasmowo. Spektrofotometr mierzy wąskopasmowo i wielopunktowo. Nie bardzo rozumiem jak pomiar dla trzech długości fali ma być lepszy od np. 10 czy 20 pomiarów.

Szybkość kalibracji? Sorry ale to żaden argument. Większość userów z półki consumer kalibruje raz od wielkiego dzwonu czyli raz na pół roku albo i rzadziej i czy pomiar trwa minutę czy dziesięć ma zerowe znaczenie. Półka pro używa raczej spektrofotometrów do kalibracji wypasionych stacji graficznych. Znam takich co kalibrują codziennie rano i nawet te 10 minut nie ma znaczenia - jest po prostu wliczone w "koszta". Ja swój monitor kalibruję jak mi program natarczywie przypomina czyli co ok 200 godzin pracy choć nie ma to większego sensu w moim przypadku. Przyznam, że nawet nie wiem czy Color Navigator rozpoznaje i1D Pro.

Naprawdę piszesz jak pracownik działu reklamy i1D Pro - bardzo kategoryczne stwierdzenia niepoparte rzeczowymi argumentami tak właśnie wyglądają. :-) bez urazy - piszę co myślę. :-)