Pokaż wyniki od 1 do 10 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_tom Zobacz posta
    jak dokładnie się przyjrzę to widzę jakieś pręgi ale wydaje mi się że są to przejścia tonalne (na pierwszy rzut oka niewidoczne - obraz wydaj się przychodzić płynnie z czarności w biel)
    Przy takim przycięciu sterowania nie ma fizycznej możliwości aby była to szarość. Szkoda że nie ma Pan porównania jak to powinno wyglądać.

ekran ustawiałem do jasności 120cd/mm2 i jak widać na trzecim zdjęciu w moim poście powyżej zmierzona wartość to 118cd/mm2 (czyli jasność jaką najbliżej udało mi się uzyskać celowanego 120cd/mm2) i jak przystawię białą kartkę papieru do monitora to kartka wydaje mi się ciut bielsza/jaśniejsza.
    Jakie ma Pan światło że przy 120 nitach kartka jest jaśniejsza? "Odcień" bieli może sprawiać zafałszowanie wrażenia, ale chodzi o jasność nie barwę.

Trochę dziwne pytanie jak na osobę, która zajmuje się zawodowo kalibracją
    No właśnie. Pytam po co, bo telewizora się nie da skalibrować. Można co najwyżej wyregulować ustawić wagi RGB na czujnik, ale to w gruncie rzeczy bezcelowe. No chyba że chce Pan używać TV jako monitora, wówczas robi się wszystko tak jak z monitorami.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-05-2012 o 18:43
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów