Strona 34 z 39 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Coś już napisał Awatar maati

Domyślnie

Czyli podsumowując mój przypadek jeżeli ktoś by miał podobny dylemat:

Mam i1Display Pro i chcąc:

- kupić monitor Eizo czy to S2243W, czy SX2262W w zasadzie nie mam szans na kalibrację sprzętową, jedynie programową. Sprzętowa/półsprzętowa istnieje, ale tylko po zamianie i1Display Pro na Color Munki Photo i zakup oprogramowania EasyPix2 (w zestawie jest kalibrator Spyder ale nie jest tak dobry jak ten od x-rite) które i tak wymaga jakiś dodatkowych zabiegów.

- kupić monitor NEC PA241W i oprogramowanie z USA SpectraView. Zestaw ten daje się skalibrować sprzętowo moim i1Display Pro

Drugie rozwiązanie, pomimo iż monitor Nec wg specyfikacji ma 10bit Tablicę kolorów LUT (Eizo 12bit) wydaje się lepszym, tańszym i co najważniejsze daje mozliwość kalibracji sprzętowej. Bo w zasadzie po co wywalać więcej kasy i nie mieć mozliwośći z pełnego korzystania.

Jeżeli coś pokręciłem to proszę mnie poprawić.
    Tom01 oraz Czornyj dzięki za cenne rady.
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maati Zobacz posta
    Czyli podsumowując mój przypadek jeżeli ktoś by miał podobny dylemat:

Mam i1Display Pro i chcąc:
    - kupić monitor Eizo czy to S2243W, czy SX2262W w zasadzie nie mam szans na kalibrację sprzętową, jedynie programową. Sprzętowa/półsprzętowa istnieje, ale tylko po zamianie i1Display Pro na Color Munki Photo i zakup oprogramowania EasyPix2 (w zestawie jest kalibrator Spyder ale nie jest tak dobry jak ten od x-rite) które i tak wymaga jakiś dodatkowych zabiegów.
    Półsprzętowa kalibracja EasyPIX2 działa tylko z rebrandowanym Spyderem3 - EIZO EX1. Z ColorMunki Photo działać nie będzie, potrzebne są sekretne, nieoficjalne biblioteki EIZO.

Cytat Zamieszczone przez maati Zobacz posta
    - kupić monitor NEC PA241W i oprogramowanie z USA SpectraView. Zestaw ten daje się skalibrować sprzętowo moim i1Display Pro.

Drugie rozwiązanie, pomimo iż monitor Nec wg specyfikacji ma 10bit Tablicę kolorów LUT (Eizo 12bit) wydaje się lepszym, tańszym i co najważniejsze daje mozliwość kalibracji sprzętowej. Bo w zasadzie po co wywalać więcej kasy i nie mieć mozliwośći z pełnego korzystania..
    PA241 ma 14-o bitową 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania z możliwością pełnej, sprzętowej kalibracji (SpectraView II+i1Display Pro).

Coś już napisał Awatar maati

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Półsprzętowa kalibracja EasyPIX2 działa tylko z rebrandowanym Spyderem3 - EIZO EX1. Z ColorMunki Photo działać nie będzie, potrzebne są sekretne, nieoficjalne biblioteki EIZO.

PA241 ma 14-o bitową 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania z możliwością pełnej, sprzętowej kalibracji (SpectraView II+i1Display Pro).
    aha coś musiałem pokręcić, teraz obraz sytuacji jest klarowny, pozostaje tylko zakup Nec-a
    Pozdrawiam.
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czornyj jeśli dobrze kojarzę znasz i chyba nawet współpracujesz z Lab Polska. Czy oferta tego labu (X-Rite Eye One Pro) pozwoli na kalibrację sprzętową mojego Eizo S2243W? Jak często trzeba taką kalibrację przeprowadzać?

Z tego co rozumiem przy pomocy i1Display Pro przeprowadzimy kalibrację programową Eizo S2243W? Jak duża jest różnica między takimi kalibracjami?(sprzętowa vs programowa)
    I w końcu co radzisz zrobić: kupić i1Display Pro i kalibrować programowo kiedy tylko mi się zamarzy czy robić to w Lab Polska? Mój budżet na kalibrator to 1000 PLN

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

j.w. - nic nie skalibruje sprzętowo EIZO S, SX poza sensorem EX1 (Spyder3).

i1Pro Marka powinien jednak dać radę poprawnie ustawić i oprofilować monitor, a i1Display Pro powinien poradzić sobie jeszcze lepiej. Trzeba będzie trochę podłubać w OSD i kilka tonów w kanałach poleci, ale mz. lepsze to niż półsprzętowa kalibracja i profilowanie Spyderem3.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

j.w. - nic nie skalibruje sprzętowo EIZO S, SX poza sensorem EX1 (Spyder3).

i1Pro Marka powinien jednak dać radę poprawnie ustawić i oprofilować monitor, a i1Display Pro powinien poradzić sobie jeszcze lepiej. Trzeba będzie trochę podłubać w OSD i kilka tonów w kanałach poleci, ale mz. lepsze to niż półsprzętowa kalibracja i profilowanie Spyderem3.
    tzn że mam brać i1Display Pro bo to optymalne rozwiązanie pod S2243W

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

...tzn. i1Display Pro to optymalne rozwiązanie do wszystkiego. Jest to sensor przewyższający swą jakością wszystko, co kosztuje mniej niż 20-30tyś $ (za wyjątkiem 5x droższego DISCUSa z którego jest jakby żywcem zerżnięty).

X-Rite odwaliło kawał dobrej roboty tworząc ten kalibrator i tradycyjnie trochę spieprzyło oprogramowanie, ale o dziwo szybko je poprawili i obecnie ma wszystko, co potrzebne do szczęścia +sporo dodatkowych, przydatnych ciekawostek.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 10-12-2011 o 11:53

Dopiero zaczyna

Domyślnie

...tzn. i1Display Pro to optymalne rozwiązanie do wszystkiego. Jest to sensor przewyższający swą jakością wszystko, co kosztuje mniej niż 20-30tyś $ (za wyjątkiem 5x droższego DISCUSa z którego jest jakby żywcem zerżnięty).

X-Rite odwaliło kawał dobrej roboty tworząc ten kalibrator i tradycyjnie trochę spieprzyło oprogramowanie, ale o dziwo szybko je poprawili i obecnie ma wszystko, co potrzebne do szczęścia +sporo dodatkowych, przydatnych ciekawostek.
    skoro nic nie skalibruje sprzętowo EIZO S, SX to i1Display Pro zrobi to najlepiej (programowo) i pozostaje brać ten kalibrator i liczyć że w przyszłości Eizo umożliwi pełną kalibrację sprzętową serii S lub wymienić monitor na CG

Przypomnę że chodzi mi o jak najlepszą kalibrację mojego Eizo S2243W a i1Display Pro jestem w stanie sobie kupić na gwiazdkę :-P

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Za 799PLN trudno o lepszy prezent dla monitora

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czornyj dzięki za cenne rady. Mam nadzieję że i1Display Pro w połączeniu z moim monitorem sprawdzi się w 100%

Strona 34 z 39 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów