Pytanie do znawców...czy za pomocą ColorMunki Photo, dało by się w jakiś sposób skalibrować telewizor plazmowy ???
Pytanie do znawców...czy za pomocą ColorMunki Photo, dało by się w jakiś sposób skalibrować telewizor plazmowy ???
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Ethan Hansen przeporwadził laboratoryjne testy nowego i1Display Pro i skonfrontował go z basICColor DISCUSem. Wnioski potwierdzają moje własne obserwacje - sensor wydaje się oferować najlepszy na rynku stosunek jakość/cena, a konstrukcyjnie wypisz-wymaluj przypomnia ekonomiczną wersję bezkompromisowego DISCUSa.
Jeśli więc ktoś planuje zakup kalibratora do monitorów, to mz. wybór stał się niesłychanie prosty.
http://www.drycreekphoto.com/Learn/C...us_v_i1D3.html
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 24-10-2011 o 11:30
dobrze w takim układzie powiedzcie czy dobrze rozumiem, że jak mam ColorMunki Photo to jest praktycznie to samo co i1Display Pro?
ColorMunki Photo to spektrofotometr, czyli coś zupełnie innego niż i1Display Pro.
ColorMunki Display to to samo co i1Display Pro, tylko ze sprzętowym lagiem spowalniającym pomiary, oraz licencją na uproszczone oprogramowanie o ograniczonych możliwościach. Kolorymetr ten nie będzie też wspierany przez oprogramowanie EIZO ColorNavigator oraz NEC SpectraView, wsparcie na chwilę obecną jest tylko w ArgyllCMS, odgrażał się również basICColor - czas pokaże.
Powody do radości są - nowe sensory basICColor DISCUS, X-Rite i1Display Pro oraz ColorMunki Display w kwestii kalibracji monitorów deklasują w tym momencie wszystko, co kosztuje poniżej ok. 30tyś. dolarów:
Jedyny problem to licencyjnie ograniczona użyteczność ColorMunki Display - ale do kalibracji laptopa, iMaca czy zwykłego monitora będzie idealny.
Do EIZO serii S/SX/CG, NEC serii P/PA/SV oraz innych monitorów z wielobitowymi LUT zdecydowanie warto dołożyć do bardziej uniwersalnego i1Display Pro.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-10-2011 o 13:07
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---