Strona 26 z 39 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przypuszczam, że Eizo opracowało dla kolorymetru EasyPix macierze korekcyjne do własnych monitorów, dzięki którym czujnik ten "radzi" sobie z tymi wyświetlaczami. Z mojego prywatnego punktu widzenia w tym konkretnie przypadku lepszy byłby spektrofotometr taki jak ColorMunki Photo, który zapewni "tylko" programową kalibrację wyświetlacza, ale pozwoli również robić profile dla drukarki (jeśli drukujesz zdjęcia) i jest fajnie obsługiwany przez różnorodne oprogramowanie profilujące. Ewentualnie któryś z dwóch wymienionych nowych kolorymetrów (CMD/i1D3), którym można spokojnie ustawić właściwie dowolny ekran LCD i co do których można mieć przynajmniej nadzieję, że będą obsługiwane w jakiejś kolejnej wersji EasyPix czy innego oprogramowania do kalibracji sprzętowej (może np. BasICColor 5).

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Korzystając z i1 Display Pro spokojnie wygenerujesz dobry profil dla monitora szerokogamutowego. Kłopotliwa może być tylko sprzętowa kalibracja wyświetlacza (czyli programowanie układu LUT w monitorze). Trudności wynikają z pokręconych warunków licencyjnych na urządzenia i API firmy X-Rite obecnej generacji, ze względu na które czujnik i1 Display Pro, sprzedawany jako i1 Display Pro, nie może być obsługiwany przez aplikacje firm trzecich (przynajmniej w teorii, bo CMD i i1D3 są już obsługiwane przez Argylla, ale ten pakiet nie umożliwia sprzętowej kalibracji wyświetlacza).
    W basICColor display 5/SpectraView Profilerze 5, SpectraView II oraz ColorNavigatorze 6.1 pojawi się wsparcie dla i1display pro (i1d3), więc kalibracja sprzętowa NEC P, PA, SV oraz EIZO CG będzie możliwa.

basICColor odgraża się, że wprowadzi również obsługę dla ColorMunki display (i1d3) - aczkolwiek w becie Spectraview Profilera 5 nie widzę tego kolorymetru na liście obsługiwanych sensorów.

Na wszelki wypadek lepiej kupić i1dpisplay pro - z wsparciem dla ColorMunki display (i1d3) będzie różnie, np. nie słyszałem by EIZO ColorNavigator i NEC Spectraview II miały go wspierać, podobnie w przeszłości różnie było z ColorMunki Create (i1d2), zresztą z ColorMunki Photo/Design (spektro) na początku przez dłuuugi czas też nie było różowo.
    Do tego ColorMunki display (i1d3) ma z poziomu firmware'u wprowadzonego solidnego laga, przez co jest wolniejszy w pomiarach od i1display pro (i1d3). Co do kompensacji termicznej, to nic mi nie wiadomo nt. ew. różnic, w każdym razie Graeme Gill nic o tym nie wspominał.

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Druga sprawa że ciężko zrozumieć EIZO sprzedające komplet do kalibracji sprzętowej z kalorymetrem który defakto poprawnie tego nie wykona
    De facto nie wykona poprawnie i de facto nie dokona pełnej, sprzętowej kalibracji dostępnej tylko w ColorNavigatorze i dla serii CG. Jaki sensor, taka kalibracja

Nota bene EasyPIX2 nieoficjalnie świetnie sobie radzi z obsługą ColorMunki Photo/Design (spektro). Osobną natomiast kwestią jest to, jak ColorMunki radzi sobie z kalibracją monitorów - no więc i1display pro/ColorMunki display (i1d3) mają wszelkie dane po temu, by sobie z tym zadaniem radzić lepiej.

Sensory kolorymetru są znacznie większe i czulsze niż sensele matrycy spektrofotometru, do tego zaopatrzone w kawał jasnej optyki - dzięki temu znacznie mniej szumią, przez co dokonują dokładniejszych pomiarów ciemnych próbek. Do tego każdy kolorymetr i1d3 (czyli i1display pro i ColorMunki display) jest indywidualnie charakteryzowany spektralnie, a jego krzywe charakterystyczne są wgrywane do pamięci urządzenia. Prawdopodobnie jest też stabilizowany termicznie, a w każdym razie wyraźnie mniej wrażliwy na zmiany temperatury podczas pomiaru, z czym w przypadku popularnych spektrofotometrów jest problem.

Do tak przygotowanego miernika X-Rite dostarcza wraz z oprogramowaniem niezwykle dokładne charakterystyki spektralne popularnych wyświetalczy, dokonane przy użyciu laboratoryjnego spektroradiometru Konica-Minolta Sensing CS1000, więc jeśli tylko widmo naszego monitora dobrze odpowiada załączonym charakterystykom to po prostu nie ma bata - pomiary będą dokładniejsze niż w przypadku "zabawkowych" X-Rite ColorMunki czy i1pro.

Kosztujący - bagatelka - 30.000$ spektroradiometr CS1000 próbkuje widmo co 1nm, a więc 10x dokładniej niż i1pro & CM próbkujące co 10nm, a minimalna jasność jaką jest w stanie zmierzyć to 0,003 cd/m^2 podczas gdy zakres i1pro & CM kończy się na 0,2cd/m^2 - a i przy tego typu rzędu poziomach jasności precyzja ich pomiarów pozostawia cholernie dużo do życzenia.

Jeśli więc o mnie chodzi, to z niecierpliwością wyczekiwałbym zestawu EasyPIX2 z nowym i1d3...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 27-09-2011 o 12:05 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Co wiedza to wiedza, to trzeba będzie cierpliwie poczekać na EASYPIX2 z i1d3 i zakupić.
    A co do nieoficjalnej dobrej współpracy ColorMunki Photo rozumiem że, testy zostały przeprowadzone? Tak czy siak dzięki za lekkie sprostowanie i wyprostowanie mózgownicy.
    Dzięki Panowie
    CANON Laik

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Kupiłem i1display pro dla monitora dell u2410 i jakieś dziwne kolorki mi po kalibracji wychodzą. Ciągle jak by za duży kontrast mam. (monitor ustawiony fabrycznie na kontrast 50 i tego nie ruszam)

Może coś źle kalibruje?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Ciągle jak by za duży kontrast mam. (...) Może coś źle kalibruje?
    U2410 jest oparty i IPS, który z definicji nie ma dużego kontrastu. Proszę opisać po kolei co Pan robi. Może coś zaradzimy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

1) Uruchamiam i1Profiler
    2) Wybieram dispaly profiling
    3) Wybieram widle glamut ccf
    White point: d65
    Luminance: 100 lub 80 bo przy 120 muszę przy kalibrowaniu mocno jasnosc podbijac
    Contrast raito: native

Następna zakładka bez zmian
    Potem zakładka Measurement daję ptaszka przy Adjust brighnest and contrast manually - jak próbowałem z automatycznym to mi ustawiało w monitorze jasność i kontrast na 100

Klikam start, ustawiam czujnik na monitorze, potem ustawiam jasność według wskazań.

Gdy zakończy się kalibracja wszystko jest jasne i mało kontrastowe. Przechodzę teraz do zakładki ICC Profile i daję create and save profile. teraz obraz robi się taki mocno kontrastowy.

Właśnie odkryłem, że mocno kontrastowy zrobiłsię tylko w windows , firefox itp. Jak włączę lightrooma to obraz jest ok.

Wcześniej windows 7 radził sobie z profilami ściągniętymi z internetu i wszystko było stonowane w firefox i windows.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

I1 Profiler w odróżnieniu od starszej wersji Mach3 nie ma etapu kalibracji monitora. Wszystko jak leci koryguje programowo. To zła metoda, szczególnie w przypadku źle ustawionych monitorów takich jak Pański. Proponuję użyć oprogramowania, które przed profilowaniem pozwolą na ustawienie z czujnikiem wag RGB i jaskrawości. Np AgryllCMS, basICColor Display.

PS. Za duże nasycenia w Windows i aplikacjach bez zarządzania barwą to norma. Firefoxa najlepiej przestawić w tryb 1.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-10-2011 o 14:51
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ściągnąłem triala basICColor Display ze strony producenta, ale nie ma w nim mojego urządzenia do wyboru

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Najprawdopodobniej stworzyłeś profil ICC v4, którego FireFox "nie qma". Czy w oprogramowaniu CMD jest opcja tworzenia profili v2?

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Najprawdopodobniej stworzyłeś profil ICC v4, którego FireFox "nie qma". Czy w oprogramowaniu CMD jest opcja tworzenia profili v2?
    Dzięki ! Utworzyłem teraz profil v2 i firefox już tak nie razi kolorami, wszystko jest w porządku. Jeszcze tylko windowsa muszę okiełznać.

PS.
    Po restarcie Windows również zakumał profil v2 i pokazuje mniej więcej to co lightroom

Dzięki Czornyj !!!
    Ostatnio edytowane przez maki1000 ; 18-10-2011 o 14:19

Strona 26 z 39 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów