Strona 38 z 39 PierwszyPierwszy ... 2836373839 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie Odp: Test kalibratorów

Witam. Wiem ze prowadzicie tu dyskusje na poziomie o niebo wyższym niż moje pytanie dlatego prosze mnie nie linczowac. Zdjęcia robię zawodowo jako 2 praca. Średnio 15 ślubów rocznie i mi to wystarcza. Klientka była i jest zawsze mega szczęśliwa zarówno z fotkami na dysku jak i odbitkami. Pracuje na nie oprofilowanym dellu u2711. Właśnie zmieniłem desktopa na ultrabooka della 13xps z panelem 1080p IPS. Musiałem go podstroic w windowsowskim kalibratorze tak na oko zeby oddawał podobne barwy do u2711. Wyszło mi to całkiem dobrze i pewnie 95% ludzi nie mających pojęcia o kalibracji stwierdziła by ze wyglądają tak samo. Do wydruków używam taniego angielskiego Snapfisha i kolory wychodzą prawie identyczne do tych na moim monitorze. Jednak gryzie mnie gdzieś tam ze warto było by skalibrowac kolory na laptopie i monitorze zeby było to zrobione lepiej niż moje na oko. Co myślicie o colormunki smile. Wiem ze jest to sprzęt dla amatora ale jeśli chodzi o profilowanie to tak bym sie właśnie określił. Patrząc na zadowolenie moich klientów nie widzę tez powodów dla których miał bym sie w to zbytnio zaglebiac, wydać kupę kasy i wygrywać sobie włosy z głowy ze kolory nie są mega idealne.
    Więc zapytam w prost. Czy warto kupić smile? Zapewne jest to lepsze rozwiazanie niż pracownie na sprzęcie ustawionym na oko?

--- Kolejny post ---

Witam. Wiem ze prowadzicie tu dyskusje na poziomie o niebo wyższym niż moje pytanie dlatego prosze mnie nie linczowac. Zdjęcia robię zawodowo jako 2 praca. Średnio 15 ślubów rocznie i mi to wystarcza. Klientka była i jest zawsze mega szczęśliwa zarówno z fotkami na dysku jak i odbitkami. Pracuje na nie oprofilowanym dellu u2711. Właśnie zmieniłem desktopa na ultrabooka della 13xps z panelem 1080p IPS. Musiałem go podstroic w windowsowskim kalibratorze tak na oko zeby oddawał podobne barwy do u2711. Wyszło mi to całkiem dobrze i pewnie 95% ludzi nie mających pojęcia o kalibracji stwierdziła by ze wyglądają tak samo. Do wydruków używam taniego angielskiego Snapfisha i kolory wychodzą prawie identyczne do tych na moim monitorze. Jednak gryzie mnie gdzieś tam ze warto było by skalibrowac kolory na laptopie i monitorze zeby było to zrobione lepiej niż moje na oko. Co myślicie o colormunki smile. Wiem ze jest to sprzęt dla amatora ale jeśli chodzi o profilowanie to tak bym sie właśnie określił. Patrząc na zadowolenie moich klientów nie widzę tez powodów dla których miał bym sie w to zbytnio zaglebiac, wydać kupę kasy i wygrywać sobie włosy z głowy ze kolory nie są mega idealne.
    Więc zapytam w prost. Czy warto kupić smile? Zapewne jest to lepsze rozwiazanie niż pracownie na sprzęcie ustawionym na oko?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Raczej nie ma sensu kupować czegoś tańszego niż i1 Display Pro. Cyfrowa ciemnia ma zazwyczaj najlepsze ceny: X-Rite i1Display PRO - CyfrowaCiemnia.pl Laboratorium Fotograficzne - Warszawa

Kupiłem tam kiedyś i1d2. Świetny sklep i LAB. Polecam
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Raczej nie ma sensu kupować czegoś tańszego niż i1 Display Pro. Cyfrowa ciemnia ma zazwyczaj najlepsze ceny: X-Rite i1Display PRO - CyfrowaCiemnia.pl Laboratorium Fotograficzne - Warszawa

Kupiłem tam kiedyś i1d2. Świetny sklep i LAB. Polecam
    Czyli ze taki smile nie ustawi mi lepiej kolorow niz "na oko"?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Czyli ze taki smile nie ustawi mi lepiej kolorow niz "na oko"?
    Ustawi.

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Smile bazują na tych samych sensorach co i1D2, które miały problemy z powtarzalnością egzemplarzy i trwałością. Przewaliłem tego sporo i osobiście żal by mi było tracić pieniądze na mało pewne urządzenie właściwie z poprzedniej epoki. To już lepiej zleć kalibrację specom z lepszymi czujnikami, lepiej na tym wyjdziesz. Jak chcesz koniecznie coś kupić to najtańszy czujnik warty zakupu to colormunki display. Za 200zł więcej masz lidera w tej klasie i1 display pro.
    Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
    Kontakt: druk (at) medikon.pl

Miasto
    UK

Ok dziekuje za rozwiniece tematu

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

i1display pro - mam, polecam. natomiast nie polecam kalibracji na mieście, chyba że przyjadą do Ciebie....
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Odgrzewam kotleta, Panowie co wybrac x-rite colormuki czy spider4 pro?

Wiekszosc tematow dotyczacych tematu zaczyna sie i konczy w 2008/9.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Odgrzewam kotleta, Panowie co wybrac x-rite colormuki czy spider4 pro?

Wiekszosc tematow dotyczacych tematu zaczyna sie i konczy w 2008/9.
    Zdecydowanie X-Rite i1Display Pro

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Bralem go pod uwage ale ze wzgledu na cene i mozliwosci ktorych nie bede w stanie wykorzystac (drukarka, projektor) skupilem sie na tanszych wersjach.

Monitor tez mam stary. Jesli bedzie trzeba (kalibracja nie bedzie dawala rezultatow), kupie panel IPS. Po ostatnich jazdach w lightroomie gdzie zdjecia wygladaly ok i tym co bylo exportowane do jpg postanowilem cos z tym zrobic. Na szczescie klient byl zadowolony, niestety ja nie. Kolory wyblakle tak na oko magnety brakowalo z +20 w lightroomie. O dziwo w photoshopie wygladaly ok.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 21-05-2014 o 11:26

Strona 38 z 39 PierwszyPierwszy ... 2836373839 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów