Strona 30 z 33 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Mieszany widok

Domyślnie

To moje zrzuty po kalibracji I1Profairer:

i po kalibracji w dispcalGUI

P.S. proszę niech Pan do mnie nie pisze przez "Pan" bo źle się z tym czuję, mam dopiero 27 lat (proszę pisać przez TY)

P.S.2 Czym tym kalibratorem i dispcalGUI (Agryll) mogę ustawić kolory w TV????

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Kluczowy jest ten wykres:

Cytat Zamieszczone przez tomek_tom Zobacz posta
    Z niego wynika, tak jak mówiłem, silne zaniebieszczenie ekranu. Jak widzę kalibrował Pan do ok 6500K, więc nic się z tym więcej nie da zrobić, choć taka korekcja silnie ucina paletę. Proszę sobie obejrzeć ten gradient, oceni Pan skutek. Będzie w tęczowe prążki zamiast równej szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

Dodatkowo: Ekran jest jeszcze mocno za jasny. Proszę porównać ze zwykłą kartką papieru. Biel monitora jest jaśniejsza, prawda? A nie powinna.

A po co?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Będzie w tęczowe prążki zamiast równej szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png
    jak dokładnie się przyjrzę to widzę jakieś pręgi ale wydaje mi się że są to przejścia tonalne (na pierwszy rzut oka niewidoczne - obraz wydaj się przychodzić płynnie z czarności w biel)

Dodatkowo: Ekran jest jeszcze mocno za jasny. Proszę porównać ze zwykłą kartką papieru. Biel monitora jest jaśniejsza, prawda? A nie powinna.
    ekran ustawiałem do jasności 120cd/mm2 i jak widać na trzecim zdjęciu w moim poście powyżej zmierzona wartość to 118cd/mm2 (czyli jasność jaką najbliżej udało mi się uzyskać celowanego 120cd/mm2) i jak przystawię białą kartkę papieru do monitora to kartka wydaje mi się ciut bielsza/jaśniejsza.
    Napisał tomek_tom
    A po co?
    Trochę dziwne pytanie jak na osobę, która zajmuje się zawodowo kalibracją
    Po prostu chciałbym sprawdzić jasność, kontrast i jak się da ustawić odpowiednio kolory ( w skrócie chciałbym skalibrować swój TV Samsung A 550 40')

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

jak dokładnie się przyjrzę to widzę jakieś pręgi ale wydaje mi się że są to przejścia tonalne (na pierwszy rzut oka niewidoczne - obraz wydaj się przychodzić płynnie z czarności w biel)
    Przy takim przycięciu sterowania nie ma fizycznej możliwości aby była to szarość. Szkoda że nie ma Pan porównania jak to powinno wyglądać.

ekran ustawiałem do jasności 120cd/mm2 i jak widać na trzecim zdjęciu w moim poście powyżej zmierzona wartość to 118cd/mm2 (czyli jasność jaką najbliżej udało mi się uzyskać celowanego 120cd/mm2) i jak przystawię białą kartkę papieru do monitora to kartka wydaje mi się ciut bielsza/jaśniejsza.
    Jakie ma Pan światło że przy 120 nitach kartka jest jaśniejsza? "Odcień" bieli może sprawiać zafałszowanie wrażenia, ale chodzi o jasność nie barwę.

Trochę dziwne pytanie jak na osobę, która zajmuje się zawodowo kalibracją
    No właśnie. Pytam po co, bo telewizora się nie da skalibrować. Można co najwyżej wyregulować ustawić wagi RGB na czujnik, ale to w gruncie rzeczy bezcelowe. No chyba że chce Pan używać TV jako monitora, wówczas robi się wszystko tak jak z monitorami.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-05-2012 o 18:43

Domyślnie

Czy mógł by mi Pan napisać z którego parametru na załączonych prze ze mnie zdjęciach odczytał Pan, że mam mocno za jasny ekran? i czy w takim razie powinienem ustawiać monitor dla jasności 100cd/mm2 (i nie wiem czy gdzieś to napisałem ale jest to monitor laptopa). W pracy też sobie skalibrowałem monitor "stacjonarny" więc porównam szarości na załączonym przez Pana zdjęciu.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czy mógł by mi Pan napisać z którego parametru na załączonych prze ze mnie zdjęciach odczytał Pan, że mam mocno za jasny ekran?
    120 nitów po prostu. Bardzo rzadko się zdarza żeby taka jaskrawość w warunkach amatorskich była potrzebna. Raczej są to okolice 80 nitów. Lepiej jeśli ekran jest trochę za ciemny niż za jasny.

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Test kalibratorów

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    i1 Display Pro z jakim najlepiej programem/profilem?

Jeśli w ogóle nie jest możliwa kalibracja sprzętowa, to czy kalibracja programowa innym (znacznie lepszym) kalibratorem z softem (chodzi mi o zlecenie kalibracji) niż i1 Display Pro więcej wyciągnie z S1932 i w efekcie dokładniej go skalibruje, czy zysk będzie niewielki z tym monitorem i niewarty zachodu?
    i1 Display Pro dostarczany jest z majnowszym oprogramowaniem X-Rite - i1 Profiler. Jest to dokładnie to samo oprogramowanie które X-Rite oferuje z najnowszymi spektrofotometrami i1 Pro 2. O ile możnaby dyskutować w kwestii lepszości tego softu w profilowaniu papieru i drukarki względem starego, nie oferowanego już Profile Makera, o tyle w zastosowaniach programowej kalibracji i profilowania ekranu monitora, w połączeniu z kolorymetrem i1 Display Pro program i1Profiler zachowuje ponadprzeciętne możliwości i pozwala uzyskać rezultaty lepsze niż z każdego dostępnego obecnie spektrofotometru, ustępując jedynie znacznie droższemu basICColor Discusowi i referencyjnym Minoltom.

Jeśli czytasz uważnie wątki dotyczące kalibracji, posiadając i1Display Pro nie powinieneś mieć problemu z wyciśnięciem z S1932 więcej niż dotychczas, jednak nie spodziewaj się szału. S1932 ma swoje ograniczenia, których nie przeskoczy się profilowaniem. Jeśli chcesz znacząco poprawić jakość i zgodność wyświetlania z tym co masz w plikach a co za tym idzie komfort pracy, zastanow się nad monitorem z ciut wyższej półki, z lepszą elektroniką i kalibracją sprzętową. Wtedy poczujesz prawdziwą rożnicę.
    Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
    Kontakt: druk (at) medikon.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Test kalibratorów

Cytat Zamieszczone przez szym Zobacz posta
    .....w połączeniu z kolorymetrem i1 Display Pro program i1Profiler zachowuje ponadprzeciętne możliwości i pozwala uzyskać rezultaty lepsze niż z każdego dostępnego obecnie spektrofotometru...

Że co? Że kolorymetr i1d2 daje rezultaty lepsze niż spektrofotometr?

Mógłbyś rozwinąć tę myś objawioną? Czy Ty przypadkiem nie pracujesz w reklame i1d2 - bo język by na to wskazywał.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez szym Zobacz posta
    i1 Display Pro dostarczany jest z majnowszym oprogramowaniem X-Rite - i1 Profiler. Jest to dokładnie to samo oprogramowanie które X-Rite oferuje z najnowszymi spektrofotometrami i1 Pro 2. O ile możnaby dyskutować w kwestii lepszości tego softu w profilowaniu papieru i drukarki względem starego, nie oferowanego już Profile Makera, o tyle w zastosowaniach programowej kalibracji i profilowania ekranu monitora, w połączeniu z kolorymetrem i1 Display Pro program i1Profiler zachowuje ponadprzeciętne możliwości i pozwala uzyskać rezultaty lepsze niż z każdego dostępnego obecnie spektrofotometru, ustępując jedynie znacznie droższemu basICColor Discusowi i referencyjnym Minoltom.

Jeśli czytasz uważnie wątki dotyczące kalibracji, posiadając i1Display Pro nie powinieneś mieć problemu z wyciśnięciem z S1932 więcej niż dotychczas, jednak nie spodziewaj się szału. S1932 ma swoje ograniczenia, których nie przeskoczy się profilowaniem. Jeśli chcesz znacząco poprawić jakość i zgodność wyświetlania z tym co masz w plikach a co za tym idzie komfort pracy, zastanow się nad monitorem z ciut wyższej półki, z lepszą elektroniką i kalibracją sprzętową. Wtedy poczujesz prawdziwą rożnicę.
    Dzięki. Ta "ciut" wyższa półka aby różnica była już znacząca, to który monitor?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Dzięki. Ta "ciut" wyższa półka aby różnica była już znacząca, to który monitor?
    Np seria SX.

Strona 30 z 33 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów