Kluczowy jest ten wykres:
Z niego wynika, tak jak mówiłem, silne zaniebieszczenie ekranu. Jak widzę kalibrował Pan do ok 6500K, więc nic się z tym więcej nie da zrobić, choć taka korekcja silnie ucina paletę. Proszę sobie obejrzeć ten gradient, oceni Pan skutek. Będzie w tęczowe prążki zamiast równej szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png
Dodatkowo: Ekran jest jeszcze mocno za jasny. Proszę porównać ze zwykłą kartką papieru. Biel monitora jest jaśniejsza, prawda? A nie powinna.
A po co?
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
jak dokładnie się przyjrzę to widzę jakieś pręgi ale wydaje mi się że są to przejścia tonalne (na pierwszy rzut oka niewidoczne - obraz wydaj się przychodzić płynnie z czarności w biel)Będzie w tęczowe prążki zamiast równej szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png
ekran ustawiałem do jasności 120cd/mm2 i jak widać na trzecim zdjęciu w moim poście powyżej zmierzona wartość to 118cd/mm2 (czyli jasność jaką najbliżej udało mi się uzyskać celowanego 120cd/mm2) i jak przystawię białą kartkę papieru do monitora to kartka wydaje mi się ciut bielsza/jaśniejsza.Dodatkowo: Ekran jest jeszcze mocno za jasny. Proszę porównać ze zwykłą kartką papieru. Biel monitora jest jaśniejsza, prawda? A nie powinna.
Trochę dziwne pytanie jak na osobę, która zajmuje się zawodowo kalibracjąA po co?Napisał tomek_tom
P.S.2 Czym tym kalibratorem i dispcalGUI (Agryll) mogę ustawić kolory w TV????
Po prostu chciałbym sprawdzić jasność, kontrast i jak się da ustawić odpowiednio kolory ( w skrócie chciałbym skalibrować swój TV Samsung A 550 40')
Przy takim przycięciu sterowania nie ma fizycznej możliwości aby była to szarość. Szkoda że nie ma Pan porównania jak to powinno wyglądać.
Jakie ma Pan światło że przy 120 nitach kartka jest jaśniejsza? "Odcień" bieli może sprawiać zafałszowanie wrażenia, ale chodzi o jasność nie barwę.
No właśnie. Pytam po co, bo telewizora się nie da skalibrować. Można co najwyżej wyregulować ustawić wagi RGB na czujnik, ale to w gruncie rzeczy bezcelowe. No chyba że chce Pan używać TV jako monitora, wówczas robi się wszystko tak jak z monitorami.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-05-2012 o 18:43
Czy mógł by mi Pan napisać z którego parametru na załączonych prze ze mnie zdjęciach odczytał Pan, że mam mocno za jasny ekran? i czy w takim razie powinienem ustawiać monitor dla jasności 100cd/mm2 (i nie wiem czy gdzieś to napisałem ale jest to monitor laptopa). W pracy też sobie skalibrowałem monitor "stacjonarny" więc porównam szarości na załączonym przez Pana zdjęciu.
i1 Display Pro dostarczany jest z majnowszym oprogramowaniem X-Rite - i1 Profiler. Jest to dokładnie to samo oprogramowanie które X-Rite oferuje z najnowszymi spektrofotometrami i1 Pro 2. O ile możnaby dyskutować w kwestii lepszości tego softu w profilowaniu papieru i drukarki względem starego, nie oferowanego już Profile Makera, o tyle w zastosowaniach programowej kalibracji i profilowania ekranu monitora, w połączeniu z kolorymetrem i1 Display Pro program i1Profiler zachowuje ponadprzeciętne możliwości i pozwala uzyskać rezultaty lepsze niż z każdego dostępnego obecnie spektrofotometru, ustępując jedynie znacznie droższemu basICColor Discusowi i referencyjnym Minoltom.
Jeśli czytasz uważnie wątki dotyczące kalibracji, posiadając i1Display Pro nie powinieneś mieć problemu z wyciśnięciem z S1932 więcej niż dotychczas, jednak nie spodziewaj się szału. S1932 ma swoje ograniczenia, których nie przeskoczy się profilowaniem. Jeśli chcesz znacząco poprawić jakość i zgodność wyświetlania z tym co masz w plikach a co za tym idzie komfort pracy, zastanow się nad monitorem z ciut wyższej półki, z lepszą elektroniką i kalibracją sprzętową. Wtedy poczujesz prawdziwą rożnicę.
Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
Kontakt: druk (at) medikon.pl