Moim zdaniem nie można wkładać obu urządzeń do jednego worka . Są to inne konstrukcje i inaczej mierzą .Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
W moim odczuciu I1 pro + match jest OK .
Moim zdaniem nie można wkładać obu urządzeń do jednego worka . Są to inne konstrukcje i inaczej mierzą .Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
W moim odczuciu I1 pro + match jest OK .
Ostateczny wniosek jest taki, że nie rozumiem sposobu działania profilera Lafota. Podejrzewam go o to, że wogóle nie dokonuje linearyzacji monitora, a wyniki jego pomiarów wartości kolorymetrycznych kolorantów są mało prawdopodobne. Jak podkreślam - są to podejrzenia i wynikają z braku zrozumienia odmiennego sposobu działania tego systemu. Wygląda to wszystko jednak tak, jakby autorzy profilera potraktowali monitor jak drukarkę...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-02-2008 o 16:07
Mnie zastanawia jeszcze jedno. Dlaczego ma mieć znaczenie czy kalibruję CRT, LCD czy Laptop? Przy kalibracji muszę się w programie zadeklarować - nie rozumiem tego.
Lafot przykładowo ma to gdzieś, czy kalibruje CRT, LCD czy Laptopa - nie wnika.
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 04-02-2008 o 16:36
Jako ignorant w tym zakresie zapewne nie mam racji ale:
- laptopy nie maja możliwości regulacji kontrastu wogóle (pewnie też są w większosci 6 bitowe)
- LCD mają kontrast "z natury" wyświetlacza stały ale mają możliwość jego "regulacji"
- CRT mają możliwość regulacji kontrastu
- mało który LCD (pomijając najwyższą półkę) ma możliwości regulacji kanałów RGB
- prawie w każdym CRT można regulować osobno kanały RGB.
itd. itp. Ja to bym odwrócił pytanie - dlaczego tak różne wyświetlacze Lafot traktuje tak samo?
Ale tak ogólnie to ciekawie piszecie z czornyjem
EDIT: PS. Laptop i obróbka zdjęć to... chyba tylko u Ziobry się da. Młotkiem![]()
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-02-2008 o 17:17
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
To ja dodam do Janusza jeszcze kilka punktow:
- odswiezanie w crt moze powodowac zaburzenia w dzialaniu optyki kalibratora
- jasnosc w crt kontra podswietlanie matrycy w lcd to dwie rozne sprawy
- brak mozliwosci konfiguracji czegokolwiek w laptopie
- zupelnie karkolomne ale struktura lcd wyglada z bliska nieco inaczej niz crt![]()
Natomiast co do Lafota odpowiedz moze byc calkiem prosta - soft wykrywa rodzaj podlaczonego wyswietlacza i z automatu dostosowuje parametry.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Różnice pomiędzy CRT a LCD są znaczne, co zostało już powiedziane. Jeśli chodzi o odświeżanie w CRT, to kolorymetry mają specjalny, czwarty czujnik, którym jest detektor fazy. Być może właśnie dlatego jest osobna opcja CRT i LCD. Co do laptopów, to myślę, że najprawdopodobniej nie chodzi o rodzaj wyświetlacza - równie tragiczną padlinę da się znaleźć w wyświetlaczach stacjonarnych - tylko o to, że profiler może np. interesować się mechanizmami oszczędzania energii, które mogłyby ew. nabruździć w czasie kalibracji.
Swoją drogą to nie mam pewności jak świecą świetlówki w podświetlaczach LCD i laptoków. Zdaje się też błyskają!!! W "tej padlinie" jak to ładnie ująłeś o tych laptopachpewnie jest jakiś konwerter na wyższe napięcie i pewnie też jest to prąd zmienny.
"Normalna" świetlówka - taka "sufitowa" błyska z częstością prądu ją zasilającego.
Profiler chyba w każdym przypadku musi interesować się mechanizmami typu screensavery itp. oszczędzacze energii - w stacjonarnych też![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
@mckane:
Nie jest tak. Lafot traktuje obraz pojawiający się jako jedno i to samo bez względu na rodzaj - nie wykrywa co kalibruje, jestem do tego przekonany.
Nie wszystkie laptopy są 6 bitowe, więc nie sądzę żeby miało to związek z ilością bitów. Być może chodzi o regulacje RGB w nich, a w zasadzie jego brak, aczkolwiek jest to zastanawiające...![]()
Dodam tylko jeszcze, że w tabelce porównującej szarości jest moim zdaniem błąd . Match 3 daje prawidłową szarość , a w tabelce tak nie jest![]()