Strona 3 z 33 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Można powiedzieć, że tak małe rozbieżności w Match są malutkie, jednak je naprawdę widać - szarość przestaje być szara. Podobnie jak Match 3 zachowuje się ProfileMaker 5 który kosztuje ho, ho, ho
    I nie ma znaczenia w Match, PM, czy kalibrujemy EyeOne Pro czy EyeOne D2 - w obu przypadkach szarość jest "pod psem"...
    Moim zdaniem nie można wkładać obu urządzeń do jednego worka . Są to inne konstrukcje i inaczej mierzą .
    W moim odczuciu I1 pro + match jest OK .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja mam inne zdanie ;-)

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Pewne wątpliwości budzi też gamut z Lafota - porównując go z profilem fabrycznym można dojść do wniosku, że producent trochę nie docenia możliwości swego produktu...
    Jaki jest Twój ostateczny wniosek?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Jaki jest Twój ostateczny wniosek?
    Ostateczny wniosek jest taki, że nie rozumiem sposobu działania profilera Lafota. Podejrzewam go o to, że wogóle nie dokonuje linearyzacji monitora, a wyniki jego pomiarów wartości kolorymetrycznych kolorantów są mało prawdopodobne. Jak podkreślam - są to podejrzenia i wynikają z braku zrozumienia odmiennego sposobu działania tego systemu. Wygląda to wszystko jednak tak, jakby autorzy profilera potraktowali monitor jak drukarkę...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-02-2008 o 16:07

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Mnie zastanawia jeszcze jedno. Dlaczego ma mieć znaczenie czy kalibruję CRT, LCD czy Laptop? Przy kalibracji muszę się w programie zadeklarować - nie rozumiem tego.
    Lafot przykładowo ma to gdzieś, czy kalibruje CRT, LCD czy Laptopa - nie wnika.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 04-02-2008 o 16:36

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Mnie zastanawia jeszcze jedno. Dlaczego ma mieć znaczenie czy kalibruję CRT, LCD czy Laptop? Przy kalibracji muszę się w programie zadeklarować - nie rozumiem tego.
    Lafot przykładowo ma to gdzieś, czy kalibruje CRT, LCD czy Laptopa - nie wnika.
    Jako ignorant w tym zakresie zapewne nie mam racji ale:

- laptopy nie maja możliwości regulacji kontrastu wogóle (pewnie też są w większosci 6 bitowe)
    - LCD mają kontrast "z natury" wyświetlacza stały ale mają możliwość jego "regulacji"
    - CRT mają możliwość regulacji kontrastu
    - mało który LCD (pomijając najwyższą półkę) ma możliwości regulacji kanałów RGB
    - prawie w każdym CRT można regulować osobno kanały RGB.

itd. itp. Ja to bym odwrócił pytanie - dlaczego tak różne wyświetlacze Lafot traktuje tak samo?

Ale tak ogólnie to ciekawie piszecie z czornyjem

EDIT: PS. Laptop i obróbka zdjęć to... chyba tylko u Ziobry się da. Młotkiem
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-02-2008 o 17:17

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To ja dodam do Janusza jeszcze kilka punktow:

- odswiezanie w crt moze powodowac zaburzenia w dzialaniu optyki kalibratora
    - jasnosc w crt kontra podswietlanie matrycy w lcd to dwie rozne sprawy
    - brak mozliwosci konfiguracji czegokolwiek w laptopie
    - zupelnie karkolomne ale struktura lcd wyglada z bliska nieco inaczej niz crt

Natomiast co do Lafota odpowiedz moze byc calkiem prosta - soft wykrywa rodzaj podlaczonego wyswietlacza i z automatu dostosowuje parametry.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Różnice pomiędzy CRT a LCD są znaczne, co zostało już powiedziane. Jeśli chodzi o odświeżanie w CRT, to kolorymetry mają specjalny, czwarty czujnik, którym jest detektor fazy. Być może właśnie dlatego jest osobna opcja CRT i LCD. Co do laptopów, to myślę, że najprawdopodobniej nie chodzi o rodzaj wyświetlacza - równie tragiczną padlinę da się znaleźć w wyświetlaczach stacjonarnych - tylko o to, że profiler może np. interesować się mechanizmami oszczędzania energii, które mogłyby ew. nabruździć w czasie kalibracji.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    ...to kolorymetry mają specjalny, czwarty czujnik, którym jest detektor fazy. Być może właśnie dlatego jest osobna opcja CRT i LCD. Co do laptopów, to myślę, że najprawdopodobniej nie chodzi o rodzaj wyświetlacza - równie tragiczną padlinę da się znaleźć w wyświetlaczach stacjonarnych - tylko o to, że profiler może np. interesować się mechanizmami oszczędzania energii, które mogłyby ew. nabruździć w czasie kalibracji.
    Swoją drogą to nie mam pewności jak świecą świetlówki w podświetlaczach LCD i laptoków. Zdaje się też błyskają!!! W "tej padlinie" jak to ładnie ująłeś o tych laptopach pewnie jest jakiś konwerter na wyższe napięcie i pewnie też jest to prąd zmienny.

"Normalna" świetlówka - taka "sufitowa" błyska z częstością prądu ją zasilającego.

Profiler chyba w każdym przypadku musi interesować się mechanizmami typu screensavery itp. oszczędzacze energii - w stacjonarnych też

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@mckane:
    Nie jest tak. Lafot traktuje obraz pojawiający się jako jedno i to samo bez względu na rodzaj - nie wykrywa co kalibruje, jestem do tego przekonany.

Nie wszystkie laptopy są 6 bitowe, więc nie sądzę żeby miało to związek z ilością bitów. Być może chodzi o regulacje RGB w nich, a w zasadzie jego brak, aczkolwiek jest to zastanawiające...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Dodam tylko jeszcze, że w tabelce porównującej szarości jest moim zdaniem błąd . Match 3 daje prawidłową szarość , a w tabelce tak nie jest

Strona 3 z 33 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów