Strona 13 z 39 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To nie jest wymijająca odpowiedź.
    Mz.:
    - skoro ma Pan swój monitor
    - skoro ma Pan stosowne oświetlenie
    - skoro ma Pan wzornik
    - skoro ma Pan "Real World Color Management", roz. 9
    ...to w przeciwieństwie do nas to właśnie Pan ma wszelkie dane do tego, by udzielić sobie prawidłowej odpowiedzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Jednak nie chodzi mi teraz o dobry monitor, które w miarę poprawnie pokazuje przestrzeń sRGB - w niebieskim wiadomo "odstaje". Jednak chodzi mi o dobry algorytm wpasowania się w przestrzeń w monitorach kiepskich i laptopach. Który z nich potrafi lepiej i bardziej adaptacyjnie to zrobić. Każdy z nas ma pewne doświadczenia w tym temacie, a ja nie znosze do domu różnego rodzaju sprzętów/monitorów. Na dobrym monitorze różnica jest niewielka...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Jednak nie chodzi mi teraz o dobry monitor, które w miarę poprawnie pokazuje przestrzeń sRGB - w niebieskim wiadomo "odstaje". Jednak chodzi mi o dobry algorytm wpasowania się w przestrzeń w monitorach kiepskich i laptopach. Który z nich potrafi lepiej i bardziej adaptacyjnie to zrobić. Każdy z nas ma pewne doświadczenia w tym temacie, a ja nie znosze do domu różnego rodzaju sprzętów/monitorów. Na dobrym monitorze różnica jest niewielka...
    Dobierzesz teraz, potem zmienisz monitor, będziesz przekonany, że nadal masz najlepszy mozliwy profiler i jego nastawy a sprawa się zmieni i to znacznie, nie wiadomo w którą stronę. Taki scenariusz wynika z moich doświadczeń z najrozmaitszymi monitorami.

W kalibracji sprzętu o jakim mówimy w tym wątku, chodzi o tylko z grubsza, wizualne doprowadzenie wyświetlania do standardu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Tylko Tomasz, wizualnie na kiepskim sprzęcie naprawdę widać różnice profilerów. Który lepszy? Im dalej wnikam, tym mniej wiem...
    A może ten?
    http://www.colorprofiling.com/cgi/Ma...oad_trial.html

Przydałby się jakiś niezależny soft do walidacji różnej maści profilów - niestety nie znam takowego...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tylko Tomasz, wizualnie na kiepskim sprzęcie naprawdę widać różnice profilerów. Który lepszy?
    To ja wiem, tylko że to różnie wygląda na różnych monitorach.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Walidacja profilu informuje nas jedynie, jakie odchyły od danego standardu wykazuje dany monitor. Trzeba by mieć referencyjny monitor pomierzony Bóg wie czym i porównywać z tym wyniki uzyskiwane z różnych profilerów, a i tak niekoniecznie byłoby się od tego wiele mądrzejszym, bo na jednym monitorze efekt może być dobry, a na drugim - niekoniecznie.

BasICColor zdaje się być dobrym profilerem - napisany jest z głową, ma zaimplementowane wszystkie modne nowalijki, potrafi profilować sprzętowo prawie wszystko, co tylko daje się sprzętowo kalibrować. Wykorzystywany jest jako firmowy profiler przez Neca w serii SV, a jestem na 99% przekonany, że bazuje na nim również oprogramowanie Quato, czyli wygląda na to, że mają 2/3 rynku hi-endowych monitorów

Czy jednak najnowsze CAT-y, ECI, L-stary i insze cudowności mają znaczenie przy profilowaniu padliny - raczej ciężko orzec. Na pewno interesującym faktem jest stosowanie autentycznej TRC przestrzeni sRGB, wygląda na to, że inni producenci lecą se tutaj trochę w kulki.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Czy jednak najnowsze CAT-y, ECI, L-stary i insze cudowności mają znaczenie przy profilowaniu padliny - raczej ciężko orzec. Na pewno interesującym faktem jest stosowanie autentycznej TRC przestrzeni
    ECI ostatnio sprzedaje całe komplety rebrandowanych X-Rite'ów z Mach3.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

BTW: jaki to laptop?
    Jak w nazwie profilu. Dell XPS M1710 w wersji z S-IPS LG-Philips.

Uzależniony

Domyślnie

Praktyczne pytanie... w planach zakup monitora EIZO FlexScan S2100K (ew. EIZO FlexScan S2000K)...

Czego nie zrobi kalibrator EyeOne D2 + BasICColor, co potrafi Lafot LMC03 - tak bardzo zalecany własnie do monitorów EIZO ?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Praktyczne pytanie... w planach zakup monitora EIZO FlexScan S2100K (ew. EIZO FlexScan S2000K)...

Czego nie zrobi kalibrator EyeOne D2 + BasICColor, co potrafi Lafot LMC03 - tak bardzo zalecany własnie do monitorów EIZO ?
    Lafot sam automatycznie poustawia sobie gammę, jasność i temp. barwową, dzięki czemu zmniejszy upierdliwość i ryzyko błędu, którym obarczone jest ręczne ustawianie tych parametrów.

BasICColor potrafi natomiast odstawić podobną sztuczkę z NEC-ami serii 90, ew. można pokombinować i jakoś zakupić oprogramowanie SpectraView II (też powered by BasICColor, niestety dlaczegoś dostępne wyłącznie w Stanach, 99$), które potrafi dokonać pełnej, sprzętowej kalibracji LUT monitorów NEC serii 90SXi/UXi/WUXi.

Przy okazji można nieco przyoszczędzić na kolorymetrze, bo EyeOne D2 oraz EyeOne LE to te same urządzenia, różniące się jedynie oprogramowaniem. A już wogóle bezkonkurencyjna cenowo jest opcja zakupu w Stanach zestawu Spectraview II + kolorymetr NEC/EyeOne (200$)...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 12-02-2008 o 02:15

Strona 13 z 39 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów