Dopiero wieczorem w domu sprawdzę...
Dopiero wieczorem w domu sprawdzę...
BTW - rewelacyjna książka. Wprawdzie traktuje problematykę trochę po łebkach, ale znakomicie porządkuje człowiekowi cały ten burdel w głowie. Ja przynajmniej po tej lekutrze w wielu kwestiach doznałem objawienia...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-02-2008 o 15:23
Również mi się podoba. Jednak nie chodziło mi o taką odpowiedź odnośnie tych dwóch programów. Chciałbym na coś się zdecydować i/lub ewentualnie kupić oprogramowanie. Widać, że Match i basICColor różnią się po stronie profilu - w dobrych monitorach niewiele, w gorszych już znacznie. I tu mam wewnętrzny dylemat![]()
Str. 233 - roz. 9 - "Ocena i edycja profili"
Po co Panu drewno, skoro ma Pan las?
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-02-2008 o 15:29
Zaczyna się seria wymijających odpowiedzi.
OK - jakoś sobie z tym poradzę, nie będę już dalej tego ciągnął.
Nie każdy z nas posiada tą książkę, a pewnie wielu chciałoby się dowiedzieć tego z forum.
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 11-02-2008 o 15:36
To nie jest wymijająca odpowiedź.
Mz.:
- skoro ma Pan swój monitor
- skoro ma Pan stosowne oświetlenie
- skoro ma Pan wzornik
- skoro ma Pan "Real World Color Management", roz. 9
...to w przeciwieństwie do nas to właśnie Pan ma wszelkie dane do tego, by udzielić sobie prawidłowej odpowiedzi.
Jednak nie chodzi mi teraz o dobry monitor, które w miarę poprawnie pokazuje przestrzeń sRGB - w niebieskim wiadomo "odstaje". Jednak chodzi mi o dobry algorytm wpasowania się w przestrzeń w monitorach kiepskich i laptopach. Który z nich potrafi lepiej i bardziej adaptacyjnie to zrobić. Każdy z nas ma pewne doświadczenia w tym temacie, a ja nie znosze do domu różnego rodzaju sprzętów/monitorów. Na dobrym monitorze różnica jest niewielka...
Dobierzesz teraz, potem zmienisz monitor, będziesz przekonany, że nadal masz najlepszy mozliwy profiler i jego nastawy a sprawa się zmieni i to znacznie, nie wiadomo w którą stronę. Taki scenariusz wynika z moich doświadczeń z najrozmaitszymi monitorami.
W kalibracji sprzętu o jakim mówimy w tym wątku, chodzi o tylko z grubsza, wizualne doprowadzenie wyświetlania do standardu.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tylko Tomasz, wizualnie na kiepskim sprzęcie naprawdę widać różnice profilerów. Który lepszy? Im dalej wnikam, tym mniej wiem...
A może ten?
http://www.colorprofiling.com/cgi/Ma...oad_trial.html
Przydałby się jakiś niezależny soft do walidacji różnej maści profilów - niestety nie znam takowego...
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl