Strona 10 z 39 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

To zależy jak profilujesz, bo możesz jako L*, ale ja profiluję jako gamme 2.2 - jest tam wiele możliwości. Zalecana niby jest L*, ale dlaczego to nie wiem.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    To zależy jak profilujesz, bo możesz jako L*, ale ja profiluję jako gamme 2.2 - jest tam wiele możliwości. Zalecana niby jest L*, ale dlaczego to nie wiem.
    L* to L*, gamma 2,2 to gamma 2,2, a standard sRGB ma tak naprawdę całkiem inną, dość popieprzoną TRC i basICColor jako jedyny to uwzględnia.

L* jest zalecana, bo to jest krzywa naszej percepcji. Naturalną rzeczy koleją jest również natywną krzywą przestrzeni... L*a*b, stąd też pochodzi jej nazwa. Ponieważ i tak L*a*b jest używany jako PCS, to błędy przeliczeniowe podczas konwersji z przestrzeni edycyjnej opartej na L* do L*a*b są najmniejsze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Za czym zatem optujesz mając EyeOne D2? Czy za Matchem, czy basICColorem? Na gorszych monitorach widać wyraźnie, że gamut z basICColor jest wyraźnie mniejszy, ale czy większy gamut oznacza lepiej? Mniejszy zapewne bardziej "przycina natywność" monitora.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Za czym zatem optujesz mając EyeOne D2? Czy za Matchem, czy basICColorem? Na gorszych monitorach widać wyraźnie, że gamut z basICColor jest wyraźnie mniejszy, ale czy większy gamut oznacza lepiej? Mniejszy zapewne bardziej "przycina natywność" monitora.
    basICColor ma opcję kalibracji do natywnej temp. barwowej monitora i to teoretycznie powinno dać największy gamut.

Pytanie - czy bardziej zależy nam na jak największej zgodności kolorymetrycznej, czy na jak najlepszej jakości wyświetlania obrazu?

Pytanie - czy dążąc do skalibrowania monitora, który się do tego niebardzo nadaje, pod standardy dające najlepszą zgodność kolorymetryczną nie pójdzie nam to wszystko jeszcze bardziej w krzaczory?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    basICColor ma opcję kalibracji do natywnej temp. barwowej monitora i to teoretycznie powinno dać największy gamut.
    Match 3 również ma taką możliwość.

Mnie zależy na największej zgodności kolorymetrycznej i szarości (a nawet odwrotnie ).

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tomasz wykonałeś niepoprawny test.
    Nie masz racji Tomku. To nie test, a wykazanie różnic w profilach. Nie mają znaczenia dodatkowe przeliczenie i symulacja w PS. I tak nie wiadomo jaka ta żółć jest naprawdę. Zachowane są tylko relacje. Wykazuję natomiast, że nie obserwuję problemu z większą intensywnością żółci z Lafota.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie masz racji Tomku. To nie test, a wykazanie różnic w profilach. Nie mają znaczenia dodatkowe przeliczenie i symulacja w PS. I tak nie wiadomo jaka ta żółć jest naprawdę. Zachowane są tylko relacje. Wykazuję natomiast, że nie obserwuję problemu z większą intensywnością żółci z Lafota.
    Jeśli możesz to prosiłbym Cię o profil z Lafota i basICColor. Jak możesz Tomasz to wystaw w wątku.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Żółty (RGB = 255.255.0) z mojego EIZO:
    LAFOT: RGB = 248.239.46
    BASIC: RGB = 251.255.14
    Jeśli mogę wiedzieć, czym to mierzyłeś?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Oczywiście: przeliczyłem z lcms. To samo uzyskasz otworzoną żółć w PS i zmierzysz niezależnym colorpickerem.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Match 3 również ma taką możliwość.

Mnie zależy na największej zgodności kolorymetrycznej i szarości (a nawet odwrotnie ).
    Mz. nie da się odgadnąć z profili, który daje największą zgodność kolorymetryczną przy zachowaniu najlepszej ciągłości. Powinno się wykonać próby na monitorze.

Ogólnie, to nachodzi mnie też taka refleksja, że profiler-profilerem, ale jeśli się chce gładkich szarości przy zachowaniu zgodności kolorymetrycznej, to pora rozglądnąć się za czymś bardziej wyrafinowanym niż Eizo S-klasse...

Strona 10 z 39 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów