Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: DPP i C1 różne algorytmy...

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie DPP i C1 różne algorytmy...

Witam!

Zauważyłem różnice w wołaniu z DPP i C1. Prawdopodobnie - różne algorytmy demozajkujące. Dzieje się to zarówno w czerwieniach jak i niebieskościach. Poza tym cienie też mają w DPP ząbki.
    Ktoś już zauważył już coś podobnego?

Pozdrawiam
    kmleon

P.S.
    Przykłady w załączeniu (1 - DPP, 2 - C1, Zresztą wszystko w Exif'ie)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-02-2008 o 23:31

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ....
    i milion innych.
    Aż milion???

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Aż milion???
    Hiperbola .

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Trochę szkoda, że niektórym ich własny, lekko zadarty nos nie pozwala na przybliżenie go do monitora i spojrzenie dokładniej na przykład.
    Rozumiem, że różne programy operują różnymi algorytmami - stąd inne efekty. Chciałem jedynie w ramach ciekawostki pokazać, jaki to w DPP zaimplementowano marny algorytm interpolacji sąsiednich pixeli działający w trakcie dekodowania matrycy Bayerowskiej. Dzieje się to zarówno dla czerwieni jak i niebieskości. Dla tych co nie zauważyli na pierwszym przykładzie powiększenie 400%. Nie znalazłem w żadnym wątku o DPP, żeby ktoś zwrócił uwagę akurat na to.

Pozdrawiam,
    kmleon

P.S.
    Wątków o DPP jest faktycznie milion, ale nie o tym konkretnym efekcie...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    ... Chciałem jedynie w ramach ciekawostki pokazać, jaki to w DPP zaimplementowano marny algorytm interpolacji sąsiednich pixeli działający w trakcie dekodowania matrycy Bayerowskiej....

A potrafisz to udowodnić? To, że to marny algorytm tak działa a nie np. marny operator? Pytam zupełnie poważnie i bez złośliwości. W całym procesie konwersji z RAW do jpega jest taka masa różnych działań mających wpływ na końcowy rezultat, że twierdzenie, że to marny algorytm interpolacyjny jest "winien" takiej pikselizacji jest co najmniej nieuzasadnione.

DPP jest mocno pogardzane - pewnie dlatego, że darmowe - ale ma akurat jeden z lepszych renderingów barw, ostrzy tez zupełnie przyzwoicie. Ostrość "kosztuje". To co jest na Twoich przykładach może być np. skutkiem ustawienia "sharpness" na 4, 5 czy wiecej w DPP i minimalnego ostrzenia w C1. Porównywanie zdjęć w powiększeniach 400% też jest mało sensowne. To niby "gorsze" w 400% - bo bardziej spikselizowane - może być po prostu ostrzejsze w normalnych rozmiarach.

Różne konwertery używają różnych algorytmów to i różne wyniki. Wcale nie jest łatwo je w ogóle porównywać bo używają zasadniczo różnej "filozofii" konwersji.

Ogólnie DPP jest naprawdę bardzo dobrym konwerterem.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta

no niby tak, ale ja musiałem ustawić preset w LR który odejmuje troche żółci i czerwieni bo mi dziwny kolor skóry wychodził. i raczej jest tak nie tylko u mnie ale u każdego, tylko nie wszyscy zwracają na to uwagę i nie wszyscy piszą.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może nie było, może się przyda:
    http://www.sphoto.com/techinfo/rawco...converters.htm

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

W ZB (RIT) domyślnie jest włączona redukcja szumów tak jak w aparacie. I nie da się jej wyłączyć (przynajmniej w modelach sprzed marka III, w którym zdaje się doszła dodatkowa redukcja highISO). W DPP mamy kontrolę nad odszumianiem i stąd powyższe różnice jakie odnowtował grzewo. W powyższych próbkach rzeczywiście światła wyglądają na lekko uboższe w DPP - za to cienie bogatsze! - więc podejrzewam o to, że tak powiem, "czynniki trzecie". ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uprawnienia umieszczania postów