Hmm z tego co tam gdzies kiedys wyczytalem f/1.0 = srednicy przeslony odpowiadjacej ogniskowej. Czyli jesli obiektyw ma 85mm to srednica przeslony przy wartosci 1.0 ma 85mm.
Czyli najlogiczniej jest zalozyc (pomijajac dokladne obliczenia) ze na 200mm przeslona jest otwarta maksymalnie, dla nizszych ogniskowych jest automatycznie przymykana. Pewnie nie ze wzgledow marketingowych tylko optycznych, soczewki pewnie sa przystosowane do jakis konkretnych maksymalnych wartosci : )
Wiadomo i to też tłumaczy czemu w zoomach dłuższa ogniskowa ma gorszą rozdzielczość. Ale są też wyjątki, widocznie w takich obiektywach konstrukcja jest inna.
W przypadku pojedynczej soczewki tak, a w przypadku obiektywu jest to cały układ soczewek i może się trochę różnić.
Jakiś "bonus" za gorsze światło na szerokim końcu w zoomach typu Canonowskie eLki f/4 musi być, bo inaczej to byłoby bez sensu. Czyżby tylko sam marketing? Czy w ogóle ktoś jeszcze produkuje zoomy ze stałym światłem?
Czy mogę prosić o jakiekolwiek "niezależne" sample tamrona 17-35 na 5D, interesuje mnie szczególnie ogniskowa 17mm. Będę bardzo wdzięczny.
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
ZACHÓD
Kupiłem właśnie tego Tamrona do 5D.Ostrość w centrum nawet na 2,8 powala,brzegi na tej przesłonie....kiepsko.Jednak po ''przykręceniu'' go do f9-11 ostrość na brzegach jest bdb IMO. AF trafia bardzo pewnie choć prędkością nie powala....przypomina 28-75/2,8. W perspektywie czasu myślę o zmianie na Canona 17-40/4L ale na początek Tamron 17-35 daje radę. POLECAM
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...