Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 350D, a rajdy samochodowe

makafaka
    Guest

Domyślnie 350D, a rajdy samochodowe

Witam wszystkich !!!

Noszę się z zamiarem zakupu Canona 350D i w związku z tym czekam na wasze opinie na temat używania go do fotografowania rajdów samochodowych. Do tej pory z powodzeniem używałem zaawansowanych kompaktów typu Sony F717 i Minolty A2. Moje fotki Z góry dzięki za opinie.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Nie bardzo rajdy samochodowe i 300d a nie 350d, ale byłem ostatnio w lesie na ptakach i trafiłem na jakieś wyścigi motocrossowe ( ):

Więc jak się udało motorowca to i samochód się da.... :wink:

PS. Może ktoś mi podpowie jak zrobić żeby tło było rozmyte a obiekt fotografowany ostry?
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow

PS. Może ktoś mi podpowie jak zrobić żeby tło było rozmyte a obiekt fotografowany ostry?
    tu masz linka, ale warto by bylo poczytac troche wiecej o fotografii sportowej

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ted

No niestety w tamtych warunkach było to raczej niemożliwe, Dookoła drzewa i trafić akurat jak był w centrum kadru było rzeczą trudną jak jechali 60km/h . Fotografia sportowa nie jest w centrum moich zainteresowań i dodatkowo byłem nieprzygotowany na to co zastane. Może jakbym miał gdzie poćwiczyć takie zdjęcia. W każdym razie dzięki za linka

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Może ktoś mi podpowie jak zrobić żeby tło było rozmyte a obiekt fotografowany ostry?
    Warto sprobowac techniki panoramowania. Dosc trudna, ale jak sie czlowiek 'naumie' to efekty bywaja rewelacyjne.

http://www.republika.pl/goforit/ruch.htm
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie no snow akurat to zdjecie ktore zaprezentowales to IMHO antyreklama 300D

Zeby byla jednak jasnosc 350D bez problemu da sobie rade z fotografowaniem rajdow. Jest szybkostrzelny ma serwo czyli wszytko co jest potrzebne zeby zrobic dobre zdjecie poruszajacemu sie obiektowi. Jeszcze przydalby sie do tego obiektyw z USM i Twoje fotki stana sie duzo lepsze niz te zaprezentowane na stronie.

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Nie no snow akurat to zdjecie ktore zaprezentowales to IMHO antyreklama 300D
    W jakim sensie? Wziałem cyknąłem ot tak fotke moim 75-300 nie przykładając się specjalnie. Może jakbym się przyłożył byłoby lepiej :wink: Wole sceny statyczne

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No w takim sensie ze obiekt glowny jest totalnie niedoswietlony bo fotografowales go w kontrze a w fotografii sportowej chodzi o to zeby to wlasnie on byl jak najbardziej wyeksponowany. Do tego wazne jest przekazanie widzowi wrazenia dynamiki a to zdjecie jest totalnie statyczne. To samo zreszta tyczy sie autora tego watku ktorego wiekszosc zdjec jest statyczna pomimo faktu iz samochody jednak jada

Tak sobie tylko marudze. Rozumiem ze nie przylozyles sie do zdjecia bo to nie Twoj rodzaj uprawianej fotografii ale wstawiajac je tutaj miales przekonac autora watku ze 300tka da sie zrobic dobre zdjecie sportowe a wyszlo wrecz odwrotnie
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 01-05-2005 o 18:00

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    miales przekonac autora watku ze 300tka da sie zrobic dobre zdjecie sportowe a wyszlo wrecz odwrotnie

Nie było pytania o dobre zdjęcie tylko o sportowe, a sportowe się da zrobić :wink:

A co do doświetlania głownego motywu - sportowca to racja, ale trudno mi było zrobić pomiar światła na nim jak on w ułamku sekundy mi przez cały kadr przejeżdzał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów