Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Nietypowe mocowanie aparatu

Mieszany widok

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie Nietypowe mocowanie aparatu

Czy ktoś z was próbował kiedyś mocować aparat w nietypowych miejscach ..
    Ja mam teraz pewien problem.
    Na załączonym zdjęciu widać belki pod sufitem.

Do jednej z takich belek (dokładnie nad obręczom) będę chciał przymocować aparat obiektywem skierowanym pionowo w dół. Być może będzie to Sigma 70-200 (wersja cięższa)
    albo Canon 50 f/1,8 (wersja leciutka).
    Na razie nie mam koncepcji po za taśmą klejącą .. ale obawiam się że to może troszkę oszpecić body ..
    Są jakieś inne propozycje ?
    Najlepiej jak był by to tanie i jednocześnie stabilne.
    Eos system

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Pierwsza rzecz to taka ze jak sie tam dostać i to jest problem nie znam hali ale z reguły będzie gdzieś z 10-15 może nawet 25m wiec to jest problem. Druga sprawa to jak go będziesz wyzwalał rozumiem bez przewodowo?
    następnie na co złapiesz ostrość? w 50 1.8 (nie znam hali) przymkniesz do 2.8 -3.2 ale co z tego go za duża nie jest a czas sie wydłuża. Samo mocowanie jest problemem bo szkoda żeby body spadło a znowu przymocować. nawiercić belek ci nie pozwolą a tak byś na srube 1/4 cala zamocował. może jakiś stelaż przykręcany na ścisk do belek? masz trudne zadanie....

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

wysokość wcale nie jest taka duża jak piszesz .. koło 7 metrów nad obręczami ..
    jak się dostać to kolejny problem .. ale z tym sobie poradzę
    wyzwalanie bezprzewodowe ... to już najmniejszy problem
    zakładając że 7 m nad obręczom .. to dal 50mm przy f/2,8 głębia wynosi 2,5 metra (spokojnie wystarczy) .. a ustawię na obręcz i wyłączę AF
    przy 100 mm jest już gorzej ale spokojnie do 5,6 mogę przymknąć .. wtedy 126 cm głębi trochę mało ale myślę że starczy
    hmm co do mocowanie .. stelaż mówisz ... hmm dzisiaj się tam wdrapie i pomierzę wszystko .. może stelaż to będzie jakieś wyjście .. a nie da rady jakoś prościej .. by było bardziej uniwersalne ??
    Eos system

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

http://www.sportsshooter.com/special...rt/index2.html
    W linku masz ciekawie pokazane czego używa ten koleś... Są tam opisane różnego typu mocowania stosowane przy fotografii sportu m.in. klamy do przykręcenia na tablicę... i czegoś takiego musiałbyś szukać...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Aaa dokładnie wdrap sie i dowiedz na czym dokładnie stoisz. Ja bym obstawiał 50mm i puszkę bez gripa żeby lżej było. do tego z tym mocowaniem musisz poszukać czegoś takiego. napisałeś że przymkniesz do 5.6 tylko co wtedy iso 1600?? chyba lepiej 50mm przymknąć do 2.8-3.2 i będzie gitara.

BTW widzialem necie goście do koszów montowali a nie do sufitu

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Aaa dokładnie wdrap sie i dowiedz na czym dokładnie stoisz. Ja bym obstawiał 50mm i puszkę bez gripa żeby lżej było. do tego z tym mocowaniem musisz poszukać czegoś takiego. napisałeś że przymkniesz do 5.6 tylko co wtedy iso 1600?? chyba lepiej 50mm przymknąć do 2.8-3.2 i będzie gitara.

BTW widzialem necie goście do koszów montowali a nie do sufitu
    czyli czego ..? bo ja tam mam kropkę ..
    załączone zdjęcie było robione przeze mnie na iso1600 .. a z pod sufitu bede miał lepsze oświetlenie bo lampy też są pod sufitem
    50mm z takiej odległości to może być za szeroko .. dlatego obawiam się że będę musiał Sigme .. no chyba że jakąś stałkę około 100mm uda mi sie pożyczyć na jeden mecz

za koszem to później .. bo tam to mocowanie musi być bardzo dobre .. bo przy wsadach .. a nawet rzutach cała tablica lata .. na razie spróbuję nieruchomy sufit

ps. po za tym musiał bym najpierw umyć tablicę
    Eos system

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

A oglądałeś to co podałem w linku, tam koleś pokazuje te klamy i mówi, że wystarczą do utrzymania aparatu na tablicy nawet przy wsadach, które w nba są efektywniejsze niż w polskiej lidze...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

ok ale skąd wziąć takie klamy ... ..
    po za tym ja nie będę mocował do tablicy.. tylko do szkieletu sufitu .. a najprawdopodobniej do tych dużych prostokątnych przewodów wentylacyjnych bo tak tam chce wejść
    edit
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Hm? A co to za problem? W gablotce będzie się źle prezentować czy co?
    To tylko narzędzie .
    heheh
    nie nie ja nie z tych .. i tak już body i obiektywy wyglądają dalece od nowości .. tylko ja tego body będę też używał w codziennej pracy fotoreportera .. no i nie chciał bym odstraszać ludzi jakimś klejącym sie do wszystkiego aparatem
    Ostatnio edytowane przez ukasus ; 31-01-2008 o 15:51
    Eos system

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    ok ale skąd wziąć takie klamy ... ..
    http://www.manfrotto.com/Jahia/site/...fonce/pid/1823
    http://www.foto7.com.pl/manfrotto_web/accessories.htm

Tomek.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    no i nie chciał bym odstraszać ludzi jakimś klejącym sie do wszystkiego aparatem
    http://sklep.nina.com.pl/product_inf...roducts_id/106

:P

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów