Witam!

Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej rodziny(tutaj jakieś literki) i są troszke droższe bo o około 100zł ale sęk w tym, że niby tamron się dogadał z Canonem i produkują teraz szkła z chipami Canonowskimi bo wykupili od nich licencję i że teraz mając równie celny i dokładny AF co elki Canona i są trochę szybsze bo lepiej łapią ostrośc. Chciałem się zapytac czy ktoś coś wie bo na tamron.pl nic nie widziałem a wolałbym nie odgrywac tutaj łatwowiernego debila i dac się skroic na dodatkowe 100zł za niby nowe lepsze szkło a to się okaże, że to to samo a sprzedawca mnie w c..ja zrobił... Może Cichy coś wie jako "dealer"?

P.S. a jak wygląda awaryjnośc tamronów? Bo ten kolo wiem, że sprowadza sprzęt z niemiec bezpośrednio z hurtowni i dlatego ma taniej ale coś podejrzewam, że mogę pomarzyc o gwarancji PL Czy może istnieje jakaś możliwośc wykupienia ogólnej gwarancji PL albo tamron w Polsce honoruje jakieś karty gwarancyjne niemieckie? (tak jak Canon teraz musi honorowac gwarancję europejską, bo wiem, że wcześniej się na nią wypinał)