Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: alternatywa dla 430EX

Dopiero zaczyna

Domyślnie alternatywa dla 430EX

Witam,
    szukając tańszej alternatywy dla lampki 430EX znalazłem na łalegro lampę Exakta DPZ 38AF (http://www.allegro.pl/item305253986_...0d_20d_5d.html)
    Czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z tymi lampami? Jedyne opinie znalazłem po niemiecku, a jest mi to obcy język. Będę wdzięczny za jakieś informacje.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coob Zobacz posta
    Witam,
    szukając tańszej alternatywy dla lampki 430EX znalazłem na łalegro lampę Exakta DPZ 38AF (http://www.allegro.pl/item305253986_...0d_20d_5d.html)
    Czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z tymi lampami? Jedyne opinie znalazłem po niemiecku, a jest mi to obcy język. Będę wdzięczny za jakieś informacje.
    Pozdrawiam
    podłączam sie pod pytanie... PS jesli masz jakies strony po niemiecku z opiniami to przeslij na PW dobrze znam ten jezyk jak bede mial chwile czasu to ci napisze mniej wiecej o czym pisza
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

z tego co widać to jest przebrandowany Tumax DPT386AFZ

Załącznik 3972 Załącznik 3973

tu jest główny wątek o tym Tumaxie:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=9967

a więcej:
    tumax http://canon-board.info/search.php
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 31-01-2008 o 14:16
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Zablokowany

Domyślnie

Moja rada - nie szukaj ,,tańszej alternatywy'', będzie później w bólach sprzedawał ją po zakupie EX. Sprawdzone na własnej skórze dawno temu. W mojej okolicy można kupić nówkę 430 za 800 pln.

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

popieram himi i jego zdanie o zamiennikach... a jako tansza alternatywe dla 430 widzialbym 420. moze troche wolniej sie laduje od 430, ale roznice w naswietlaniu obiema lampami ciezko zauwazyc...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    popieram himi i jego zdanie o zamiennikach... a jako tansza alternatywe dla 430 widzialbym 420. moze troche wolniej sie laduje od 430, ale roznice w naswietlaniu obiema lampami ciezko zauwazyc...
    biorac pod uwage fakt, ze lampa to "tylko" durny palnik, ktorego moca steruje korpus, to nie wiem jakie mialyby byc roznice w naswietlaniu

roznica pojawia sie w cyfrowych body w taki sposob, ze lampa zaweza kat widzenia dla podawanych przez obiektyw ogniskowych. w niektorych przypadkach daje jej to wiekszy zasieg, a ogolnie powoduje mniejsze zuzycie mocy (bo mniej ladunku idzie na wystrzal)
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    biorac pod uwage fakt, ze lampa to "tylko" durny palnik, ktorego moca steruje korpus, to nie wiem jakie mialyby byc roznice w naswietlaniu
    a nie jest to tak, ze wazne jest aby elektronika lampy sterowala moca "durnym palnikiem" jak chce tego body ?
    bo tu moga byc rozbieznosci
    mam na mysli sytuacja gdy elektronika lampy nie radzi sobie z regulacja mocy blysku bo to chyba jednak od niej zalezy sila blysku, oczywiscie na podstawie danych z body
    Canon 30D

Dopiero zaczyna Awatar MorF

Domyślnie

A nie lepiej kupic uzywana 420Ex w b.dobrym stanie? Ja kupilem od forumowicza w bardzo przystepnej cenie a cenie sobie ją bardzo i to ze zostalo mi troche gotowki, polecam jesli nie potrzebujesz tego manuala w stand-alone.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat Zobacz posta
    a nie jest to tak, ze wazne jest aby elektronika lampy sterowala moca "durnym palnikiem" jak chce tego body ?
    bo tu moga byc rozbieznosci
    teoretycznie to co piszesz jest prawda. jak wyglada praktyka tego zagadnienia to nie wiem. niemniej nawet w gronie fanatycznie przeczulonych na punkcie sprzetu onanistow nie slyszy sie, zeby ktos po przesiadce z 420 na 430 zauwazyl roznice w sile blysku. tak ze to chyba nie powinno byc tak zle z tymi rozbieznosciami

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat Zobacz posta
    mam na mysli sytuacja gdy elektronika lampy nie radzi sobie z regulacja mocy blysku bo to chyba jednak od niej zalezy sila blysku, oczywiscie na podstawie danych z body
    to juz nie do mnie pytanie.

aczkolwiek, kontynuujac tradycje mojego sceptyzmu na punkcie Canona - jesli cos dzialalo w 420EX i bylo dobrze (czyt. uzytkownicy nie darli publicznie i masowo japy, ze jest do d...), to prozaiczni japonscy ksiegowi raczej nie przyklepali dodatkowych wydatkow w tym temacie i w 430EX jest dokladnie to samo, z dokladnoscia do kondensatorow, ktore przyplynely z sasiednich Chin
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Moja rada - nie szukaj ,,tańszej alternatywy'', będzie później w bólach sprzedawał ją po zakupie EX. Sprawdzone na własnej skórze dawno temu. W mojej okolicy można kupić nówkę 430 za 800 pln.
    a w mojej za 600...
    od czasu do czasu warto przeszukać allegro, ja kupiłem 580EX II stan igła za 1100 PLN, gwarancja biegła od 2 tygodni a ktoś ją sprzedawał tylko dlatego "że była za mocna" :razz:

Jeżeli mam doradzić, 480Ex to bardzo dobry wybór i raczej nie znajdziesz alternatywy, nie kombinuj bo może być tylko gorzej... ))

lubię takie aukcje
    Ostatnio edytowane przez meian ; 03-02-2008 o 07:51

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów