Pixel Knighty mają wspomaganie AF i można sterować ettl na + i - z poziomu aparatu (można też z nadajnika). Mi to działa z C50d
oczywiście, że gdybanie.
bardziej niż na sensowne przesyłanie dodatkowych danych stawiałbym na celowe hashowanie transmisji przez canona - w końcu firma musi jakoś dbać o swoje interesy, a - jak wiemy - dba o nie bardzo dobrze.
poka!!!
masz na myśli TR-332TX?? przecież on nie ma nawet czym "świecić", ale szczerze mówiąc nie śledzę produktów tej firmy, więc z chęcią posłucham.
pozdro.,
m.
W sumie calkiem logiczne, skoro puszcza cale strerowanie do HSS'a itp to dlaczego mial by nie przepuszczac AF.
Swoja droga strasznie kombinujecie z tym wspomaganie AF. Ja osobiscie nie czuje jego braku przy zabawach ze strobingiem, ale gdybym musial miec zalozona lampe na body, to po prostu podlaczyl bym wyzwalacz radiowy przez zgniazdo PC w aparacie, a na sanki zalozyl lampe. Ale co tam... lepiej wydac 800zeta na PW![]()
Ostatnio edytowane przez Maver ; 17-08-2011 o 16:16
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Jw lampa wysyła ten czerwony wzorek. A knighty kosztowały 400 zł nadajnik+odbiornik
Jw - Ale nie wysyła go nadajnik > potrzeba ST-E2 albo dodatkowej lampy systemowej na aparat, bo co mi po wzorku z lampy offshoe. Równie dobrze mogę sobie na statywiku powiesić latareczkę.
No wiadomo że nie wysyła go nadajnik, kilka postów wyżej było to napisane. Sama latareczka w ciemności też się przydaWzorek daje kontrast co jak sądzę pomaga ustawic ostrość chociażby na gładkiej ścianie. To już coś. A co jeszcze pomoże St-e2 lub lampa systemowa na aparacie ?
Zazwyczaj lampę offshoe stawiamy daleko off shoe, co wiąże się najczęściej z tym, że lampa stoi raczej z boku, niż z przodu, więc rzucany wzorek zazwyczaj jest mało widoczny na przykładowej postaci.
Dodatkowo jedynymi zastosowaniami lampy offshoe w połączeniu z kompletną ciemnicą i braku możliwości dorzucenia czegoś, na co ostrość będzie można ustawić (sesje modelkowe = jeżeli focę z bardzo daleka, to proszę modelkę o wyciągnięcie komórki i przystawienie jej wyświetlaczem w moją stronę w takiej odległości, w której chcę mieć ostrość) są śluby, w których zazwyczaj focę obiekty w odległości zakresu wspomagania AF ze stopki, a odcinek [obiekt, lampa offshoe] idzie pod kątem 60-135 stopni do odcinka [aparat, obiekt], zatem wspomaganie z lampy offshoe jest w moim przypadku kompletnie bezsensowne.
Ustawiasz ostrość na ścianę? Mogę zobaczyć taką fotę?
no tak, a mogło być tak pięknie :wink:
jaki jest sens wysyłania wzorka przez lampę, która nie jest na aparacie?
właśnie powinno być tak, że zdalna lampa nie ma wysyłać wzorka,
a ta wpięta w nadajnik powinna (a najlepiej, żeby sam nadajnik go wysyłał).
jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem :grin:
pozdro.,
m.