Ja polecam pixel knighty nie są aż tak drogie - teraz ciężko je dostać, ale wg mnie warto.
Wbrew pozorom HSS często się przydaje.
Ja polecam pixel knighty nie są aż tak drogie - teraz ciężko je dostać, ale wg mnie warto.
Wbrew pozorom HSS często się przydaje.
EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...
Najtaniej jednak kabelek ETTL sam kupiłem taki 1,8 m za 79 zł. Jednak szybko się okazało, że te 1,8 m to za mało. Najtaniej znowu przedłużyć sobie kabelek za pomocą przewodu komputerowego(mysz,klawiatura) popularnie zwanym PS2. Koszt przedłurzacza ok 5-10 zł, sam wziąłem 2 szt jeden 1,8m drugi 3m. Oczywiście wtyczki z kabelkiem trzeba polutować, niemniej zabawa się opłaca. Posumowując 100zł i możemy się przemieszczać ok 6-7 m od lampy co w plenerze wystarczyoczywiście zachowując pełny ETTL z HSS i FEL
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
nie będzie zadymyza mocno się uniosłem ale już wytłumaczę. sorki.
kolega z tego co zauważyłem ma do dyspozycji 430 exII ... 1 lampkę.
z racji tego że lampka jest stosunkowo słaba błyskanie pod słońce ta 1 sztuką nie będzie raczej przyjemnością a efekty mogą być dalekie od oczekiwanych. Dokładając do tego jeszcze szaraka ...
pixele sa bardzo fajne ale czy jest sens je kupować do 1 lampki ? Zresztą dwukrotnie przekraczają budżet autora wątku. Komplet podstawowy to ok. 400pln + aku (CR2). Podobno są też ciężko dostępne w PL. Taniej wyjdzie zestaw "bez przeniesienia eTTL" np. YN rf-602. Jeżeli konieczny jest HSS to niegłupią opcją będzie też kabelek 4,5m ok. 110plnale to znowu nie zdalne wyzwalanie
![]()
Yongnuo dzialaja na 2.4GHz. Bez problemu mozna "focic przez sciany". Bez przeszkod terenowych mozna tez bez wiekszego problemu pracowac na nich do 100m, jesli ktos czuje potrzebe robic foty z drugiej strony boiska czy cos.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Zależy co rozumiesz przez "normalne warunki". Wystarczy czasem ustawić przysłonę na 2.0 (nie wspomnę o 1.2) i już masz za dużo światła zastanego, wtedy jak pisze wiktor2323 filtr szary się przydaje. Konia z rzędem natomiast temu, kto zrobi rzeczywiście bezbarwny filtr szary. Mam HI-TECH polecanego gdzieś kiedyś, shit jakich mało, za chiny ludowe nie mogę uzyskać poprawnych kolorów.
Marki trzy.