Strona 104 z 175 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 031 do 1 040 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Ja polecam pixel knighty nie są aż tak drogie - teraz ciężko je dostać, ale wg mnie warto.
    Wbrew pozorom HSS często się przydaje.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    ..... Warto wymieniać ST-E2 nawet i na chińskie młotki bez automatyki. Podczerwienią nie zrobisz kontry zza postaci, podczerwienią nie pobłyskasz z 70-200.
    Hmmmm... te "chińskie młotki" zapewne mają wbudowane wspomaganie AF

Są okazje gdzie ST-E2 nic nie zastąpi.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Podczerwienią nie zrobisz kontry zza postaci.
    No właśnie.
    A czy nie ma jakiegoś odbiornika z antenkami które mogły by wystawać zza węgła?
    Konkretnie chodzi mi o ustawienie 2 lamp za słupami w podziemiach.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Najtaniej jednak kabelek ETTL sam kupiłem taki 1,8 m za 79 zł. Jednak szybko się okazało, że te 1,8 m to za mało. Najtaniej znowu przedłużyć sobie kabelek za pomocą przewodu komputerowego(mysz,klawiatura) popularnie zwanym PS2. Koszt przedłurzacza ok 5-10 zł, sam wziąłem 2 szt jeden 1,8m drugi 3m. Oczywiście wtyczki z kabelkiem trzeba polutować, niemniej zabawa się opłaca. Posumowując 100zł i możemy się przemieszczać ok 6-7 m od lampy co w plenerze wystarczy oczywiście zachowując pełny ETTL z HSS i FEL

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    No właśnie.
    A czy nie ma jakiegoś odbiornika z antenkami które mogły by wystawać zza węgła?
    Konkretnie chodzi mi o ustawienie 2 lamp za słupami w podziemiach.
    Radiowyzwalanie chodzi na którymś z niechronionych pasm np. PW na 433 kHZ w europie (chyba na 344 w USA). Podobnie musi być z chińszczyzną. Te długości fal spokojnie przechodzą przez stropy więc "za słupem" nie ma problemu.

Janusz,

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    A co uważasz za brednie? To że nie przenoszą HSS czy to żeby kupił filtr szary? :rolleyes:

nie będzie zadymy za mocno się uniosłem ale już wytłumaczę. sorki.

kolega z tego co zauważyłem ma do dyspozycji 430 exII ... 1 lampkę.
    z racji tego że lampka jest stosunkowo słaba błyskanie pod słońce ta 1 sztuką nie będzie raczej przyjemnością a efekty mogą być dalekie od oczekiwanych. Dokładając do tego jeszcze szaraka ...
    pixele sa bardzo fajne ale czy jest sens je kupować do 1 lampki ? Zresztą dwukrotnie przekraczają budżet autora wątku. Komplet podstawowy to ok. 400pln + aku (CR2). Podobno są też ciężko dostępne w PL. Taniej wyjdzie zestaw "bez przeniesienia eTTL" np. YN rf-602. Jeżeli konieczny jest HSS to niegłupią opcją będzie też kabelek 4,5m ok. 110pln ale to znowu nie zdalne wyzwalanie

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Nie trzeba robić pod słońce żeby czas wychodził krótszy od synchro
    Jakos w normalnych warunkach mnie sie nie zdaza... ale co ja tam wiem.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Yongnuo dzialaja na 2.4GHz. Bez problemu mozna "focic przez sciany". Bez przeszkod terenowych mozna tez bez wiekszego problemu pracowac na nich do 100m, jesli ktos czuje potrzebe robic foty z drugiej strony boiska czy cos.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Yongnuo dzialaja na 2.4GHz.....
    Neostrada i inne podobne też na 2.4 GHz działają. 2-4 piętra w post-komunistycznym bloku z wielkiej płyty przelatuje. :-)

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Zależy co rozumiesz przez "normalne warunki". Wystarczy czasem ustawić przysłonę na 2.0 (nie wspomnę o 1.2) i już masz za dużo światła zastanego, wtedy jak pisze wiktor2323 filtr szary się przydaje. Konia z rzędem natomiast temu, kto zrobi rzeczywiście bezbarwny filtr szary. Mam HI-TECH polecanego gdzieś kiedyś, shit jakich mało, za chiny ludowe nie mogę uzyskać poprawnych kolorów.
    Marki trzy.

Strona 104 z 175 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów