Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Mam problem i nie daję rady sam.

Błyskamy w plenerze.
    Światła dużo, mamy parcie na małą GO wiec wiadomo, czasy nawet przy ISO 50 i f4 wychodzą powyżej 1/200 s.
    580EXII w trybie HSS podłączona jest zamiennikiem kabla oc-e3 z body i odsunięta na kilka metrów od aparatu. To działa bez zarzutu.
    Przydałoby się jednak drugie źródło światła, bo błysk 580-ki nie wystarcza, żeby dobrze doświetlić cały obiekt. Wyciagam więc z torby YN-560 i YN-460II w nadziei, że dzięki fotoceli zadziałają, jak lampki studyjne na tym filmie: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

No i tutaj zagwozdka.
    1. Kiedy 580EXII jest w trybie ETTL-HSS fotocela w YN-560 reaguje, zarówno w trybie S1, jak i S2. Fotocela w YN-460II nie reaguje.
    2. Kiedy 580EXII jest w trybie M-HSS fotocele obu chińczyków nie reagują.
    3. Podłączenie YN-560 z 580EXII kabelkiem PC w nadziei, że wyzwoli ona chinczyka, nie daje efektu. Stąd wniosek, że PC w 580EXII jest gniazdem "signal only in". Szkoda.

Pytanie:
    1. Czy kupno gorącej stopki z fotocelą (nie mam, nie używałem) coś pomoże w wyzwalaniu chińskich lampek, żeby synchronizowały się z HSS?
    2. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł, jak to połaczyć, żeby można było błyskać w M-HSS?
    Mam pytania. Czy YN-460 II nie została wyzwolona za pomocą wbudowanej fceli, czy tez błysnęła, ale nie widać tego na zdjęciu? Jeżeli nie błysnęła to znaczy że coś nie tak jest f-celą. U mnie to działa. Gorzej jest z naświetleniem kadru. Lampa nawet na pełnej mocy ma za krótki błysk (przy full jest to podobno 1/800 s vs. 1/200s dla YN 560) i naświetlona jest tylko dolna połowa kadru, jeżeli została odpalona za pomocą błysku hss. Z innymi moimi lampami nie ma takiego problemu.
    Czy możesz sprawdzić (odnoszę się do tego co napisałeś parę postów poniżej o połączeniu f-celi, i rf-602) czy widzisz błysk lampy, jeżeli jest ona w górnej części kadru? Może zastosowany przez Ciebie układ wprowadza małe opóźnienie i dlatego widać lampę na całej klatce. U mnie im wyżej w kadrze tym lampa jest ciemniejsza (ciemno pomarańczowa) tak jak poniżej.
    Daję link, bo coś imageshack pozmieniał i nie wiem jak wziąć link bezpośredni do obrazka

Obrazek

Edit: to nawet nie połowa kadru, a 1/3.
    Ostatnio edytowane przez polm ; 07-07-2011 o 23:43
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Uprawnienia umieszczania postów