dziwna sprawa, fociłem dzisiaj zestawem 5d Mk I, 430 ex II i pixel knightem. lampa na ettl, po małej korekcie błysku powiedzmy -1 po jakimś czasie 430stka resetowała swoje ustawienia do 0. non stop musiałem biegać między miejscem, w którym fociłem a lampą ze statywem i ponownie wklepywać korektę błysku. na manualu poprzednio też tak miałem. dodam, że nadajnik ustawiłem na współpracę z 5d. może ktoś mi wyjaśni o co kaman?![]()
Mocowanie Chimera- Bowens. Ale wtedy softy Chimery...Lepiej od razu "ringi" Chimery i softy Chimery. 120usd za 60x80 to nie jest "kosmos", a po zmianie mocowania jest "studyjny".
Rozwazalem powazna inwestycje w softy Elinc'i i jednak padlo na wymiane wszystkiego na Chimere. Na 6-7 modyfikatorach jest kilka ... dolcow oszczednosci ( raz , ze Chimera tansza od Elinchroma, dwa nie musze duplikowac do Speedlite'ow ) . I jest ring na 2 lampki![]()
Canon Elinchrom
jaki najkrótszy czas migawki, udało się wam osiągnąć z manualnym wyzwalaczem?
RF-602
Specyfikacja techniczna:
zasięg: 100m
kanały: 16 kanałów
czestotliwść: 2,4GHz
synchronizacja: 1/250s
Phottix Strato wyzwalacz 2.4 GH
Częstotliwość: 2,4 GHz
Zasięg: do 100 m.
Synchro:1/250
Ilość kanałów: 4
Przecież nie pytano czy lampy błysnęły podczas ekspozycji :-P
U mnie różnie bywa na Yongnuo RF-602 + 5d mII z lampami YN-460, YN-560 i 580EXII czasami można nawet 1/250 sekundy osiągnąć, a bywa że i 1/160 daje czarny pasek w dolnej części kadru. Pewnie to jakiś tam stopień losowości jeśli chodzi o pracę migawki i/lub odpalanie lampy. Jakoś nie zauważyłem żeby miała na to wpływ odległość/przeszkody terenowe, co mnie nieco zdziwiło.